Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Carlsen zabojuje o piaty titul majstra sveta na konci roka v Dubaji

Šachový svetový šampión, nórsky obhajca Magnus Carlsen (vľavo) a jeho vyzývateľ Američan Fabiano Caruana v otváracom kole 1. partie zápasu o titul majstra sveta v šachu v Londýne 9. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Tridsaťročný nórsky velikán Magnus Carlsen, ktorý sa bude v SAE pokúšať o zisk piateho titulu majstra sveta, ešte nepozná svojho vyzývateľa.

Dubaj 28. januára (TASR) - Súboj o titul majstra sveta v šachu sa uskutoční na konci tohto roka v Dubaji (24. novembra - 16. decembra). Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala Medzinárodná šachová federácia (FIDE).

Tridsaťročný nórsky velikán Magnus Carlsen, ktorý sa bude v SAE pokúšať o zisk piateho titulu majstra sveta, ešte nepozná svojho vyzývateľa. Ten vzíde z prerušeného turnaja kandidátov v ruskom Jekaterinburgu, ktorý by sa pre pandémiu koronavírusu mal dohrávať v apríli.

Carlsen kraľuje svetovému dianiu za 64 políčkami nepretržite od roku 2013. V prípade úspechu dosiahne piaty titul v sérii, v rokoch 2013 a 2014 zdolal Inda Višvanathana Ananda, v roku 2016 sily Rusa Sergeja Karjakina a v 2018 zdolal v tajbrejkoch Američana Fabiana Caruanu.