Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Športový arbitrážny súd rozhodne o odvolaní Ruska vo štvrtok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Svetová antidopingová agentúra minulý rok 9. decembra rozhodla, že Rusko nemôže na OH, ZOH i majstrovstvách sveta štyri roky vystupovať pod svojou vlajkou a so svojou štátnou hymnou.

Frankfurt 16. decembra (TASR) - Športový arbitrážny súd (CAS) zverejní rozhodnutie o odvolaní Ruska proti štvorročnému zákazu účasti športovcov na vrcholových podujatiach vrátane olympijských hier v Tokiu vo štvrtok o 16.00 SEČ na svojom webe. CAS to oznámil po novembrovom štvordňovom neverejnom vypočúvaní.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) minulý rok 9. decembra rozhodla, že Rusko nemôže na OH, ZOH i majstrovstvách sveta štyri roky vystupovať pod svojou vlajkou a so svojou štátnou hymnou. Dôvodom boli obvinenia, že Rusko falšovalo záznamy dát z antidopingového laboratória v Moskve.

Ruskí športovci budú môcť na najväčších podujatiach štartovať so štatútom "nezávislých" a bez národných symbolov, podobne ako na zimnej olympiáde 2018 v Pjongčangu. Na vrcholových podujatiach by sa mohli aj neutrálni športovci predstaviť len tí Rusi, ktorí dokázateľne nemajú so systematickým dopingom nič spoločné.