Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Časovku v 13. etape ovládol Dumoulin a Sagan skončil 78.

Holanďan Tom Dumoulin v cielo 13. etapy 103. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France, ktorou bola časovka jednotlivcov na 37,5 km medzi mestami Bourg-Saint-Andeol a La Caverne du Pont-D’Arc, 15. júla 2016. Teroristický útok vo francúzskom meste Nice sa podpísal pod ešte prísnejšie bezpečnostné opatrenia na Tour de France. Trinástu etapu TdF strážilo ešte viac policajtov, než tomu bolo v doterajšom priebehu podujatia. Foto: TASR/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan sa v piatkovej časovke nenaháňal.

La Caverne 15. júla (TASR) -

Holandský cyklista Tom Dumoulin ovládol piatkovú 13. etapu Tour de France, ktorou bola časovka jednotlivcov na 37,5 km z Bourg-St-Andéol do La Caverne. Jazdec stajne Giant - Alpecin predviedol dominantnú jazdu a profil s dvomi stúpaniami vrátane toho cieľového zvládol za bezkonkurenčný čas 50:15 min. Druhú priečku obsadil Chris Froome zo Sky, ktorý si výrazne polepšil v boji o žlté tričko. Pred Baukem Mollemom má k dobru 1:47 min, tretí Adam Yates stráca už 2:45.

Slovenský cyklista Peter Sagan sa v piatkovej časovke nenaháňal za pódiovým umiestnením, trať prešiel pohodlným tempom a v konečnom poradí obsadil 78. miesto so stratou 6:17 min. V boji o zelený dres ho nemohol ohroziť ani jeden z dua Mark Cavendish - Marcel Kittel a naďalej má pred prvým menovaným 90-bodový náskok. V celkovej klasifikácii si jazdec Tinkoffu polepšil o dve priečky na 85. pozíciu, za Froomeom zaostáva o 1:42:27 h.



"Dnešnú časovku som išiel tak, aby som ju odjazdil v limite. Zobral som to trochu ako voľný deň, i keď to nie je voľný deň. Dnešné pódium bolo také ako bolo, kvôli nešťastiu, čo sa stalo v Nice. Veľmi ma to mrzí," Saganove slová sprostredkoval jeho mediálny manažér Matej Vyšňa.

Dumoulin bol po triumfe spokojný, radosť mu pokazil len štvrtkový útok na dav ľudí v Nice. "Na jednej strane som šťastný, no na druhej veľmi smutný z toho, čo sa stalo. Zobudilo som sa ráno do tých strašných správ z Nice. Otázka, či dnes štartovať, bola rozhodne na mieste, no myslím si, že sme sa rozhodli správne. Nemôžeme dovoliť teroristom, aby rozhodovali o našich životoch. Včerajšie udalosti zatienili celý dnešný deň," povedal v prvom televíznom rozhovore Dumoulin.

Na pretekárov čakala v piatok 37,5 km trať, na ktorej si museli rozdeliť sily, aby neprepálili už úvodné stúpanie na Bourg-Saint-Andéol. Po zvládnutí kopca nasledoval dlhý rovinatý úsek, následne krátky zjazd a tri kilometre pred cieľom ďalšie stúpanie až do cieľa. Na štarte časovky chýbali líder FDJ Thibaut Pinot, ktorý musel odstúpiť pre bronchitídu a Simon Gerrans z Oricy pre zranenie. Ešte pred štartom absolvovali všetci pretekári pietnu spomienku minútou ticha za obete nočného útoku v Nice.

Na snímke Brit Adam Yates v tričku pre najlepšieho pretekára do 25 rokov, belgický cyklista Thomas de Gendt v bodkovanom tričku pre najlepšieho vrchára, slovenský cyklista Peter Sagan zo stajne Tinkoff v zelenom drese pre lídra bodovacej súťaže, britský cyklista Chris Froome zo stajne Sky v žltom drese pre lídra priebežného poradia a víťaz 13. etapy holandský cyklista Tom Dumoulin počas minúty ticha za obete teroristického útoku z francúzskeho Nice, na pódiu po 13. etape 103. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France, ktorou bola časovka jednotlivcov na 37,5 km medzi mestami Bourg-Saint-Andeol a La Caverne du Pont-D’Arc, 15. júla 2016. Teroristický útok vo francúzskom meste Nice sa podpísal pod ešte prísnejšie bezpečnostné opatrenia na Tour de France. Trinástu etapu TdF strážilo ešte viac policajtov, než tomu bolo v doterajšom priebehu podujatia.
Foto: TASR/AP


Už v úvodnej porcii cyklistov sa objavilo niekoľko favoritov na piatkové víťazstvo. Výborný výkon podal Rohan Dennis, víťaz vlaňajšieho časovkového prológu TdF v Utrechte, no na vedúcej priečke sa dlho neudržal. Portugalský šampión Nelson Oliveira bol už na treťom medzičase o 21 sekúnd rýchlejší ako Dennis a hoci na záverečnom úseku mierne stratil, do cieľa dorazil s desiatimi sekundami k dobru. Virtuálne najlepší čas 51:56 min neatakovali Stephen Cummings, Maciej Bodnar ani Fabian Cancellara. Pred pol tretou popoludní preťal cieľovú čiaru aj Sagan, na Oliveiru stratil takmer päť minút a priebežne mu patrila 32. priečka.



Z ďalších favoritov sa pozornosť sústredila predovšetkým na Toniho Martina, ktorý na medzičasoch atakoval najrýchlejší čas. Cieľové stúpanie však prešiel pomalším tempom a napokon sa zaradil na priebežnú piatu pozíciu. Oliveiru zosadil z virtuálneho trónu až Tom Dumoulin. Nasadil ostré tempo s priemernou rýchlosťou takmer 45 km/h, dosiahol čas 50:15 a pred príchodom TOP 10 na trať hodil rukavicu Froomeovi. Pravda, k jeden a pol minútovému náskoku mu pomohli aj lepšie poveternostné podmienky, keďže oproti svojim predchodcom čelil holandský šampión slabšiemu protivetru.

Jazdci z čela priebežnej klasifikácie sa na Doumoulina nechytali. Porte nasadil na začiatku rýchle tempo, no po 7-kilometrovom stúpaní z neho ubral a následne výrazne spomalil. Froome stratil na prvom medzičase 17 sekúnd a toto manko sa mu už nepodarilo stiahnuť. Do cieľa napokon prišiel druhý, na Dumoulina mu chýbala minúta a tri sekundy. Jedným z najväčších prekvapení piatkových pretekov bol Bauke Mollema. Jazdec tímu Trek-Segafredo obsadil šiestu priečku a vyšvihol sa na druhú v boji o žltý dres. Na lídra Froomea stráca 1:47 min.



Výsledky 13. etapy - časovky jednotlivcov:

1. Tom Dumoulin (Hol./Giant-Alpecin) 50:15 min.,
2. Christopher Froome (V.Brit./Team Sky) +01:03,
3. Nelson Oliveira (Por./Movistar Team) +01:31,
4.Jerome Coppel (Fr./IAM Cycling) +01:35,
5. Rohan Dennis (Aus./BMC Racing) +1:45,
6. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo) +01:54,
7. Geraint Thomas (V.Brit./Team Sky) +02:00,
8. Ion Izagirre (Šp./Movistar) +02:02,
9. Tony Martin (Nem./Etixx-QuickStep) +02:05,
10. Steve Cummings (V.Brit./Dimension Data) +02:24
... 78. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) +6:17

priebežná klasifikácia:
1. Froome 58:02:51 h.,
2. Mollema +01:47,
3. Adam Yates (V.Brit./Orica GreenEDGE) +02:45,
4. Nairo Quintana (Kol./Movistar Team) +02:59,
5. Alejandro Valverde (Šp./Movistar Team) +03:17,
6. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing Team) +3:19,
7. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +4:04,
8. Richie Porte (Aus./BMC Racing Team) +4:27,
9. Daniel Martin (Ír./Etixx - Quick Step) +5:03,
10. Fabio Aru (Tal./Astana Pro Team) +5:16
... 85. SAGAN 1:42:27 h

bodovacia súťaž:
1. SAGAN 309 b,
2. Mark Cavendish (V.Brit./Dimension Data) 219,
3. Marcel Kittel (Nem./Etixx-QuickStep) 202

vrchárska súťaž:
1. De Gendt 89 b,
2. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) 80,
3. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff) 77