Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Castrov syn žiadal na OH 2020 bejzbal a softbal, zvíťazilo zápasenie

Antonio Castro, syn bývalého kubánskeho vodcu Fidela Castra a člen Svetovej bejzbalovej a softbalovej konfederácie, reční počas záverečnej prezentácie v Buenos Aires. Foto: TASR/AP

Na užší trojčlenný zoznam sa dostal ešte squash.


Buenos Aires 8. septembra (TASR) - Syn bývalého kubánskeho vodcu Fidela Castra apeloval na predstaviteľov Medzinárodného olympijského výboru, aby zaradili bejzbal a softbal do programu OH 2020 v Tokiu.

"Sme najobľúbenejším športom na svete, ktorý nemá prívlastok olympijský," citovala agentúra dpa slová Antonia Castra, ktoré odzneli počas záverečnej nedeľňajšej prezentácie v Buenos Aires.

V argentínskej metropole sa v nedeľu rozhodovalo o tom, ktorý šport ako posledný 28. pribudne do programu tokijskej olympiády. Na užší trojčlenný zoznam sa dostali ešte zápasenie a squash. Kubánski bejzbalisti získali na OH 1992 v Barcelone, OH 1996 v Atlante i OH 2004 v Aténach zlato, v Sydney 2000 vybojovali striebro.

V Tokiu bude 25 tzv. jadrových športov

Členovia Medzinárodného olympijského výboru hlasovaním rozhodli, že v programe OH 2020 v Tokiu bude 25 tzv. jadrových športov, ako navrhovala exekutíva MOV. Informovala o tom agentúra Reuters. Golf a sedmičkové ragby nezaradili medzi jadrové športy. V oboch sa však s určitosťou bude bojovať o olympijské medaily v Tokiu i na OH 2016 v Riu de Janeiro.

Ako posledný 28. šport pribudne do programu OH 2020 v Tokiu zápasenie


Zápasenie pribudne ako posledný 28. šport do programu olympijských hier 2020 v Tokiu. Rozhodli o tom členovia Medzinárodného olympijského výboru počas nedeľňajšieho hlasovania v argentínskej metropole Buenos Aires. Na zúženom zozname troch športov boli ešte squash a softbal/bejzbal. Zápasenie získalo 49 hlasov, softbal/bejzbal 24 a squash 22.
Členovia medzinárodnej zápasníckej federácie sa radujú zo zaradenia zápasenia do programu OH v Tokiu v roku 2020.
Foto: TASR/AP

Zápasenie 12. februára po zasadnutí exekutívy MOV vypadlo zo zoznamu olympijských športov, čo vyvolalo búrku nevôle najmä v krajinách patriacich medzi zápasnícké veľmoci na čele s Ruskom a USA. V máji zápaseniu svitla šanca, že zostane v programe aj po OH 2016 v Riu de Janeiro. Exekutíva MOV v Petrohrade ho totiž spolu so squashom a softbalom/bejzbalom zaradila medzi trojicu kandidátov, z ktorých vyberie 28. šport pre OH 2020.

Prezident Medzinárodnej zápasníckej federácie (FILA) Nenad Lalovič počas záverečnej nedeľňajšej prezentácie vyhlásil. "Dnes je najdôležitejší deň v 3000-ročnej histórii nášho športu, ktorý v poslednom období prešiel viacerými reformami. Zotrvanie v olympijskom programe je nevyhnutné pre naše prežitie. Zobrali sme si k srdcu kritiku MOV a FILA je dnes modernou a efektívnou súčasťou olympijskej rodiny," citovala slová Laloviča agentúra dpa.

FILA momentálne združuje 177 národných zväzov. "Zápaseniu sa podľa odhadov venuje na celom svete viac ako 30 miliónov ľudí. Na OH 2012 v Londýne získalo na žinenkách medaily 29 rôznych krajín, i to svedčí o popolarite nášho športu," zdôraznil člen americkej delegácie Jim Scherr. Zápasenie bolo už súčasťou antických hier, v novodobej olympijskej histórii chýbalo v programe iba v roku 1900.

Prezident Slovenského zápasníckeho zväzu František Lengyel neskrýval radosť z rozhodnutia MOV. "Je to veľmi pozitívna správa. Očakávali sme, že to takto dopadne. Určite zavážila veľká tradícia zápasenia, ktoré bolo už súčasťou antických olympijských hier i dobrá diplomacia. Dokopy sa dali aj USA s Iránom, len aby zápasenie nevypadlo z olympijského programu. Pre náš zväz je to významné rozhodnutie v tom, že štát sa k olympijským športom nestavia macošsky. Verím, že v najbližších rokoch zápasenie na Slovensku získa na popularite. Snom každého mladého zápasníka je raz štartovať na olympiáde," povedal pre TASR Lengyel.