Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Cavani použil na sociálnej sieti rasistický výraz, hrozí mu dištanc

Hráč Manchesteru United Edinson Cavani oslavuje druhý gól vo futbalovom zápase anglickej ligy Premier League Southampton - Manchester United v Southamptone 29. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Uruguajský útočník medzičasom svoj príspevok vymazal, no zrejme ani to ho nezachráni od minimálne trojzápasového dištancu.

Londýn 30. novembra (TASR) - Futbalista Manchestru United Edinson Cavani čelí hrozbe trestu za rasistický výraz, ktorý mal použiť na sociálnej sieti. Po dvoch góloch do siete Southamptonu v nedeľňajšom zápase 10. kola Premier League sa poďakoval followerovi na Instagrame slovami "gracias negrito".

Uruguajský útočník medzičasom svoj príspevok vymazal, no zrejme ani to ho nezachráni od minimálne trojzápasového dištancu, uviedla agentúra DPA. Výraz negrito – v preklade zo španielčiny černoch, alebo černoško – použil pred deviatimi rokmi jeho krajan Luis Suarez, vtedajší kanonier FC Liverpool ním označil Patricea Evru z Manchestru United. Anglická Futbalová asociácia mu za to vystavila osemzápasovú stopku.

Cavani sa neskôr snažil svoje počínanie vysvetliť. Podľa neho nešlo o rasizmus, ale práve naopak, o priateľské oslovenie.

„Chcel som sa mu len poďakovať za gratuláciu. Posledné, čo by som chcel, by bolo niekoho uraziť. Som stopercentne proti rasizmu a príspevok som vymazal ihneď, ako som sa dozvedel, že tento výraz môže byť vnímaný negatívne. Chcem sa za to úprimne ospravedlniť," citovala Uruguajčana agentúra AP. Klub dodal, že hráčove slová mohli byť interpretované rôzne, ale nešlo o zlý úmysel.


Manchester United prehrával na pôde Southamptonu po polčase 0:2, ale v tom druhom sa mu podarilo zápas otočiť, keď obrat režíroval práve Cavani. V 60. minúte prihral na gól Brunovi Fernandesovi a potom dvomi presnými zásahmi rozhodol o zisku troch bodov pre hostí. Víťazný gól vsietil v tretej minúte nadstaveného času.