Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Cavendish ukončí po tejto sezóne aktívnu kariéru

Britský cyklista Mark Cavendish oznamuje, že ukončí po tejto sezóne aktívnu kariéru na tlačovej konferencii počas voľného dňa na Giro d'Italia v severotalianskom Coccagliu v pondelok 22. mája 2023. Foto: TASR - AP

V priebehu profesionálnej kariéry získal 161 víťazstiev, čo je tretí najväčší počet v histórii.

Coccaglio 22. mája (TASR) - Britský cyklista Mark Cavendish ukončí po tejto sezóne aktívnu kariéru. Tridsaťosemročný pretekár má na konte historicky najväčší počet etapových víťazstiev na Tour de France (34) spoločne s Belgičanom Eddym Merckxom. Rozhodnutie oznámil v pondelok, počas voľného dňa na Giro d'Italia.

"Veľmi som si užil každý kilometer týchto pretekov. Preto nastal perfektný čas, aby som povedal, že toto je moje záverečné Giro a záverečná sezóna," povedal Cavendish pre britské médiá. Oznámenie prišlo deň po jeho narodeninách.

Šprintér jazdí momentálne v tíme Astana Kazachstan, v stredajšej jedenástej etape Gira špurtoval o triumf a skončil tretí. V priebehu profesionálnej kariéry získal 161 víťazstiev, čo je tretí najväčší počet v histórii. Na olympijských hrách v Riu 2016 vybojoval striebro v dráhovej cyklistike, v rokoch 2005, 2008 a 2016 bol majster sveta v cestnej. Na konte má aj 16 etapových triumfov na Gire a tri na Vuelte.