Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Cavendish vyhral 3. etapu, Sagan bol štvrtý a udržal si žltý dres

Slovenský cyklista Peter Sagan (vpravo) z tímu Tinkoff v žltom tričku pre vedúceho pretekára sa rozpráva s Poliakom Miciejom Bodnarom v 3. etape 103. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Granville do Angers v pondelok 4. júla 2016. Foto: TASR

Na štart tretej etapy sa napriek viacerým nepríjemným pádom postavilo všetkých 198 pretekárov. Čakala ich rovinatá etapa s jedinou vrchárskou prémiou 4. kategórie na Côte de Villedieu-les-Poeles.

Angers 4. júla (TASR) - Britský cyklista Mark Cavendish sa stal víťazom pondelňajšej 3. etapy Tour de France. Jazdec stajne Dimension Data sa presadil v hromadnom špurte pelotónu a cieľ 223,5 km dlhej trate z Granville do Angers preťal v čase 5:59:54 h. Na čiarovej páske len tesne zdolal Nemca Andreho Greipela z tímu Lotto-Soudal. Tretí skončil domáci Bryan Coquard z Direct Energie.

Jediný slovenský reprezentant v pelotóne Peter Sagan bojoval o popredné pozície a nakoniec sa mu ušlo štvrté miesto. Pretekár stajne Tinkoff si vďaka nemu udržal žltý dres pre lídra celkového poradia, no prišiel o zelený pre najlepšieho v bodovacej súťaži. Ten získal opäť Cavendish so sedembodovým náskokom.

"Som veľmi spokojný. Dnes to bol dlhý deň pre všetkých, preteky boli zaujímavé až posledných dvadsať kilometrov. Ten špurt mi mohol vyjsť aj lepšie, ale štvrté miesto je stále veľmi dobré. Dobré je aj to, že som nespadol," povedal Sagan v rozhovore pre RTVS. Pred druhým Francúzom Julianom Alaphilippom má osemsekundový náskok, tretí Alejandro Valverde zo Španielska stráca ďalšie dve.

Slovenský cyklista Peter Sagan v žltom tričku pre vedúceho pretekára priebežného poradia zdraví divákov pred štartom 3. etapy 103. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Granville do Angers v pondelok 4. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Na štart tretej etapy sa napriek viacerým nepríjemným víkendovým pádom postavilo všetkých 198 pretekárov. Čakala ich rovinatá etapa s jedinou vrchárskou prémiou 4. kategórie na Côte de Villedieu-les-Poeles, ktorá prišla na rad už po 25 kilometroch. Krátko po štarte sa podaril sólový únik Francúzovi Armindovi Fonsecovi a ten si vypracoval slušný náskok pred pelotónom. Jazdec stajne Fortuneo-Vital Concept sa chcel predviesť svojim priaznivcom, keďže trasa etapy prechádzala cez department Ile-et-Vilaine, kde leží jeho rodné Rennes. Navyše, v meste má hlavné sídlo aj vedenie jeho tímu. Po vyše 30 odjazdených km viedol o 11 minút, no to bolo maximum, ktoré si dokázal vypracovať. Hlavný balík jazdil pokojne a pomaličky ukrajoval z manka, to sa po 100 km scvrklo na asi štyri minúty. Sagan sa držal stále na čelných pozíciách pelotónu a keďže ten išiel relatívne pomaly (priemer prvej polovice 33 km/h), stíhal sa aj porozprávať s kolegami z iných tímov.

Asi 85 km pred koncom narušil pokojnú situáciu v balíku ďalší Francúz Thomas Voeckler, ktorý vyrazil dopredu a pomerne rýchlo dobehol Fonsecu. Ten tak mal po 140 km konečne spoločnosť. Na čele balíka bolo vidieť najmä Lotto-Soudal a Etixx-QuickStep. Jedinú rýchlostnú prémiu vyhral bez boja Fonseca, v pelotóne sa z triumfu tešil Marcel Kittel, Sagan bral 11 bodov za piate miesto. Dvojica bola na čele ešte aj desať km pred cieľom, no len s minimálnym náskokom a pelotón ich pohltil za ďalšie dva km. Všetko tak smerovalo k hromadnému špurtu. V ňom bolo viacero favoritov, najväčší Kittel, Greipel či Cavendish, o prvý triumf v žltom drese chcel zabojovať Sagan.

Slovenský jazdec sa držal pri vláčiku Etixxu. Menší pád v predposlednej zákrute favoritov neroztrhal. Do poslednej zákruty vyrazili všetci naraz, najlepšie pozície si udržali Greipel a Cavendish. O víťazstve musel rozhodnúť až fotofiniš a ten ho prisúdil Britovi, ktorý vyhral len tesne o pár centimetrov. Sagan skončil štvrtý.



"Myslel som si, že to mám, no nikdy neviete. Musel som si počkať na potvrdenie," povedal Cavendish, ktorý sa ihneď po prechode cieľom netešil. Naopak, zaťatú päsť zdvihol do vzduchu jeho súper. "Túto etapu sme si plánovali a vedel som, že musím zaútočiť zozadu. Keď odišiel Mark Renshaw, chcel som byť za Greipelom. Vlani, keď som nevyhral prvý špurt, bol som nervózny a v ďalších etapách som štartoval príliš skoro. Myslím si, že niečo také je to teraz pre Greipela," pokračoval pre cyclingnews.com.

Tridsaťjedenročný jazdec stajne Dimension Data si tak pripísal druhé víťazstvo na tohtoročnej Tour a celkovo už 28. v kariére, čím sa v historických tabuľkách vyrovnal druhému Francúzovi Bernardovi Hinaultovi. Pred nimi je len Belgičan Eddy Merckx (34). "Keď som štartoval s cyklistikou, ani som si nepomyslel, že moje meno bude v jednej vete s Bernardom Hinaultom... je to neskutočné. Dnes je to pre mňa niečo špeciálne," dodal.

V utorok na pelotón čaká 237,5 km zo Saumuru do Limoges s jednou vrchárskou prémiou 4. kategórie.

Všetko o Tour de France 2016 nájdete TU.


Výsledky 3. etapy (Granville - Angers, 223,5 km):

1. Mark Cavendish (V.Brit./Dimension Data) 5:59:54 h
2. Andre Greipel (Nem./Lotto Soudal)
3. Bryan Coquard (Fr./Direct Energie)
4. Peter SAGAN (SR/Tinkoff)
5. Edward Theuns (Belg./Trek-Segafredo)
6. Sondre Holst Enger (Nór./IAM Cycling)
7. Marcel Kittel (Nem./Etixx-QuickStep)
8. Christophe Laporte (Fr./Cofidis)
9. Daniel McLay (V.Brit./Fortuneo-Vital Concept)
10. Dylan Groenewegen (Hol./Lotto) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:

1. SAGAN 14:34:36 h
2. Julian Alaphilippe (Fr./Etixx-QuickStep) +8 s
3. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +10
4. Christopher Froome (V.Brit./Sky) +14
5. Warren Barguil (Fr./Giant-Alpecin)
6. Nairo Quintana (Kol./Movistar)
7. Roman Kreuziger (ČR./Tinkoff)
8. Tony Gallopin (Fr./Lotto Soudal)
9. Fabio Aru (Tal./Astana)
10. Daniel Martin (Ír./Etixx-QuickStep) všetci rovnaký čas

Bodovacia súťaž:

1. Cavendish 123 b
2. SAGAN 116
3. Greipel 79

Súťaž vrchárov:

1. Jesper Stuyven (Belg./Trek) 4 b
2. Paul Voss (Nem./Bora-Argon 18) 2
3. Armindo Fonseca (Fr./Fortuneo-Vital Concept) 1

Súťaž pretekárov do 25 rokov:

1. Alaphilippe 14:34:44 h
2. Barguil +6 s
3. Wilco Kelderman (Hol./Lotto) rovnaký čas