Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Cavendish vyhral 6. etapu a má zelený dres, Sagan skončil šiesty

Britský cyklista Mark Cavendish, archívne foto Foto: TASR/AP

Pre Cavendisha to bol 29. etapový triumf na Tour.

Montauban 7. júla (TASR) - Britský cyklista Mark Cavendish zvíťazil vo štvrtkovej 6. etape Tour de France. Jazdec stajne Dimension Data sa presadil opäť v záverečnom špurte a na svoje konto si pripísal už tretí tohtoročný a celkovo 29. triumf na legendárnych pretekoch. Cavendish preťal cieľ v čase 4:43:48 min. Druhý skončil Nemec Marcel Kittel z Etixxu a tretí bol ďalší Brit Daniel McLay z Fortuneo–Vital Concept.

Slovenský jazdec Peter Sagan nemal v špurte dobrú pozíciu a obsadil šieste miesto. Úradujúci majster sveta a pretekár stajne Tinkoff tak prišiel o zelený dres pre lídra bodovacej súťaže, z ktorého ho vyzliekol práve Cavendish a dostal sa pred neho aj Kittel. Slovák stráca na Brita 29 bodov.

"Bolo to ako za starých čias. V dlho rýchlom nábehu do cieľa som ostal v bezpečí, bolo to mierne dolu kopcom. V závere to bolo o život, chalani sa hnali sprava zľava. Bojoval som o to, aby som sa udržal za Kittelovým kolesom. Jazdci Etixxu neboli príliš organizovaní, ale vedel som, že v dlhom rýchlom závere budú vpredu. Chcel som vyštartovať čo najskôr, pretože to bolo mierne dole kopcom. Takže som si nahodil ťažký prevod a išiel som. Veľmi som chcel vyhrať. Kittel sa blížil z boku, no udržal som ho vzadu," povedal Cavendish.

Potešil ho aj zelený dres, no uznal, že do Paríža ho pravdepodobne nedonesie. "Som nadšený, že si dnes môžem obliecť zelený dres, no keď prídeme do hôr, neexistuje šanca, aby som zdolal Petra Sagana. Nikto to nedokáže, on je proste na inej úrovni," dodal Cavendish.

Žltý dres pre vedúceho pretekára celkového poradia si udržal víťaz stredajšej etapy Belgičan Greg Van Avermaet (BMC Racing). Pred druhým Julianom Alaphilippom a najväčšími favoritmi na celkový triumf má vyše päťminútový náskok.

Vo štvrtok čakal na pelotón 190,5-kilometrový úsek z Arpajon-sur-Cére do Montaubanu s tromi hodnotenými kopcami 3., 4. a 3. kategórie. Zvlnená etapa tak bola určená najmä pre špurtérov, pre ktorých to bola na niekoľko dní posledná príležitosť popasovať sa o etapový triumf pred vstupom do Pyrenejí.

Krátko po štarte sa dostali do úniku Jan Bárta (Bora–Argon) a Jukija Araširo (Lampre-Merida), ktorí si vytvorili náskok cez päť minút, no pelotón ich nenechal odísť príliš ďaleko. Na jeho čele pracovali najmä jazdci žltého Van Avermaeta z BMC, ktorým pomáhali šprintérske tímy Dimension Data, Etixx-QuickStep a Lotto-Soudal. Aj keď trať nebola príliš náročná, pretekárom ju sťažovali vysoké teploty nad 30 stupňov Celzia. Vedúca dvojica postupne strácala z náskoku a 80 km pred cieľom z neho mala už len polovicu 2:30 min. V záverečných 20 km išli už opäť všetci spolu a tímy si začali pripravovať najlepšie pozície na finiš. V záverečných metroch bojovali o prvé miesto už len Mark Cavendish a Marcel Kittel. Nakoniec sa z neho tešil britský jazdec.

Pre Cavendisha to bol 29. etapový triumf na Tour. Tridsaťjedenročný jazdec Dimension Data sa tak osamostatnil na druhom mieste historických tabuliek a na tretie odsunul Francúza Bernarda Hinaulta (28). Pred ním je už len legendárny Belgičan Eddy Merckx (34).

V piatok je na programe 7. etapa z L'Isle-Jourdain do Lac de Payolle dlhá 162,5 km, na pretekárov čaká prvýkrát počas tohto ročníka vrchárska prémia 1. kategórie - známy kopec Col d'Aspin (1490 m, 12 km, priemer 6,5%).

výsledky 6. etapy (Arpajon-sur-Cere - Montauban, 190,5 km):
1. Mark Cavendish (V.Brit./Dimension Data) 4:43:48 h, 2. Marcel Kittel (Nem./Etixx-QuickStep), 3. Daniel McLay (V.Brit./Fortuneo - Vital Concept), 4. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 5. Christophe Laporte (Fr./Cofidis), 6. Peter SAGAN (SR/Tinkoff), 7. Dylan Groenewegen (Hol./LottoNl-Jumbo), 8. Edward Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 9. Bryan Coquard (Fr./Direct Energie), 10. Shane Archbold (N.Zéland/Bora-Argon 18) všetci rovnaký čas

celkové poradie:
1. Greg Van Avermaet (Belg./BMC) 30:18:39 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr./Etixx-QuickStep) +5:11 min, 3. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +5:13, 4. Chris Froome (V.Brit./Sky) +5:17, 5. Warren Barguil (Fr./Team Giant-Alpecin), 6. Nairo Quintana (Kol./Movistar), 7. Pierre Rolland (Fr./Cannondale), 8. Fabio Aru (Tal./Astana), 9. Daniel Martin (Ír./Etixx-QuickStep), 10. Tejay Van Garderen (USA/BMC) všetci rovnaký čas, ... 73. SAGAN +23:33

bodovacia súťaž: 1. Cavendish 204 b, 2. Kittel 182, 3. SAGAN 175