Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Cavendish získal v Riu premiérový kov z OH, predbehol ho zlatý Viviani

Zprava: bronzový Dán Lasse Norman Hansen, zlatý Talian Elia Viviani a strieborný Brit Mark Cavendish pózujú na pódiu po olympijských pretekoch v dráhovej cyklistike. Rio de Janeiro, 15. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Talian Viviani si na trati vyjazdil spomedzi všetkých finalistov najviac bodov. Získal ich 207 a Cavendisha, ktorý si ziskom olympijskej medaily splnil veľký sen, zdolal v napokon o trinásť bodov.

Rio de Janeiro 15. augusta (TASR) - Taliansky dráhový cyklista Elia Viviani sa stal olympijským šampiónom v omniu. V atraktívnom pondelňajšom finále v Riu de Janeiru zdolal v cieľovom kole strieborného Brita Marka Cavendisha aj Dána Lasseho Normana Hansena.

Viviani si na trati vyjazdil spomedzi všetkých finalistov najviac bodov. Získal ich 207 a Cavendisha, ktorý si ziskom olympijskej medaily splnil veľký sen, zdolal v konečnom hodnotení o trinásť. Tretiemu Hansenovi sa síce nepodarilo obhájiť zlato z Londýna 2012, z Ria však odíde s dvomi cennými kovmi bronzového lesku. Okrem omnia získal medailu aj v tímovej štafete.

Cavendish dosiahol na premiérový olympijský kov, nie však v cestnej cyklistike, v ktorej patrí k veľkým špurtérskym konkurentom Slováka Petra Sagana. V pondelok sa držal na medailových pozíciách aj po čiastkových bodovacích disciplínach, no v záverečnom kole sa nechytil na Vivianiho nástup a cieľovú čiaru preťal na striebornej pozícii.

Finálové preteky nepríjemne poznačila nehoda juhokórejského cyklistu Park Sang-hoona, v ktorej mal prsty aj Cavendish. Park sa tesne pred zrážkou nachádzal na vnútornej strane záverečnej zákruty bodovacej časti disciplíny, Brit mu však vbehol do dráhy a "postaral sa" o nepríjemný pád. Súťažné preteky boli na chvíľu neutralizované, keďže záchranári ošetrovali Parka tesne vedľa dráhy.

výsledky:
1. Elia Viviani (Tal.) 207 b.,
2. Mark Cavendish (V.Brit.) 194,
3. Lasse Norman Hansen (Dán.) 192,
4. Fernando Gaviria Rendon (Kol.) 181,
5. Thomas Boudat (Fr.) 172,
6. Roger Kluge (Nem.) 167,
7. Glenn O'Shea (Aus.) 144,
8. Dylan Kennett (N.Zél.) 143