Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Černák a Chára sa zranili, v Detroite padlo 17 gólov

Slovenský hokejový obranca v drese Tampy Erik Černák, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Do zostavy Calgary sa po 14 zápasoch nedostal Adam Ružička, ktorý bol len zdravý náhradník. Flames zdolali Minnesotu 7:3.

New York 27. februára (TASR) - Slovenskí obrancovia Zdeno Chára a Erik Černák nedohrali pre zranenia nočné zápasy hokejovej NHL. Černák z Tampy Bay utrpel nešpecifikované zranenie v stretnutí pod holým nebom proti Nashvillu a odohral len prvú tretinu. "Blesky" vyhrali pred viac ako 68-tisícovou návštevou 3:2. Chára z NY Islanders sa zranil v polovici duelu na ľade Los Angeles, "ostrovania" prehrali 2:5. Hokejisti Toronta zvíťazili na ľade Detroitu 10:7.

Černák utrpel zranenie už po 79 sekundách duelu, keď ho za bránkou pri bodyčeku zasiahol ramenom do hlavy Ryan Johansen. Slovenský obranca bol po zákroku otrasený, ale po povinnom vyšetrení na otras mozgu sa na ľad vrátil. Od druhej tretiny sa však už v zostave Lightning neobjavil, tréner Cooper povedal, že jeho stav bude posudzovaný v najbližších dňoch. Johansen dostal za svoj zákrok len dve minúty, hoci rozhodcovia situáciu študovali na videu a zvažovali vyšší trest. Hviezdou zápasu bol kapitán "bleskov" Steven Stamkos, ktorý vo svojom prvom zápase pod holým nebom strelil gól a pridal dve asistencie. Skórovali aj Brayden Point a Nikita Kučerov. Tampa Bay hrala pod holým nebom prvýkrát v histórii. "Bol to jeden z 82 zápasov, ale je pravda, že to malo špeciálny náboj a vnímate tento duel inak. Keď sa snažíme predať hokej, tak toto bola najlepšia reklama. Všetko bolo skvelé, navyše sme vyhrali, takže sa tešíme," povedal Cooper pre nhl.com. Góly "predátorov" strelili Tanner Jeannot a Filip Forsberg. Zápas na nashvillskom viacúčelovom štadióne Nissan Stadium sledovalo vypredané hľadisko, v ktorom bolo 68.619 divákov. Bola to siedma najväčšia návšteva na zápase NHL, celkovo to bol 34. zápas pod holým nebom od roku 2003.

Chára vo svojom 1653. zápase v základnej časti odohral len 8 minút a 55 sekúnd a zaznamenal mínusku. Štyridsaťštyriročný obranca sa v polovici druhej tretiny zrazil na modrej čiare s Blakeom Lizottom a hoci sa nezdalo, že by mal zdravotné problémy, krátko po tom zamieril do šatne a už sa na ľad nevrátil. Slovenský obranca zaznamenal tri hity a dve strely. V počte odohratých zápasov sa Chára osamostatnil na siedmom mieste, keď sa dostal pred Marka Recchiho. Okrem Cháru sa zranil v druhej tretine aj útočník Matthew Barzal. "Nemám bližšie informácie o ich stave. V prípade Barzala ide o zranenie dolnej časti tela, Chára má zranenie hornej časti tela," povedal pre klubový web Islanders tréner Barry Trotz. Kings vyhrali piaty duel za sebou, Matt Roy a Trevor Moore mali bilanciu 1+1.

V drese Maple Leafs zažiaril pri vysokom víťazstve 10:7 v Detroite autor štyroch gólov a dvoch asistencií Mitchell Marner, Michael Bunting prispel k triumfu kanadského tímu jedným presným zásahom a štyrmi asistenciami. Marner zaznamenal svoj prvý hetrik a šiestimi bodmi si vytvoril kariérne maximum. "Nebudem klamať, bola to paráda a som šťastný. Mal som pár hetrikov v juniorke, zopárkrát som mal šancu aj v NHL, ale vyšlo to až teraz. Snažil som sa zachovať pokoj a keď som zavŕšil hetrik, tak to bol skvelý pocit," povedal Marner, ktorý dal predtým dva góly 14-krát. Sedemnásť gólov v stretnutí profiligy videli diváci predtým pred vyše desiatimi rokmi - 27. októbra 2011 zvíťazil Winnipeg nad Philadelphiou 9:8. Toronto viedlo 7:2 po dvoch tretinách, ale Detroit znížil na 6:7 a 7:8. "Neviem ako to opísať, nikdy som nezažil podobný zápas," povedal Matthews, ktorý strelil svoj 37. gól v sezóne (najviac v NHL) a pridal tri asistencie. Red Wings vyrovnali klubový rekord, keď strelili sedem gólov a prehrali. V klubovej histórii sa to "červeným krídlam" stalo predtým naposledy 24. februára 1993, keď prehrali 7:10 s Buffalom Sabres.

Philadelphia ukončila sériu šiestich prehier, doma zdolala Washington 2:1. V prvej obrannej formácii hosťujúcich Capitals nastúpil Mário Fehérváry, slovenský zadák odohral 17:32 min, zapísal si mínusový bod a dve trestné minúty. O góly Flyers sa podelili kapitán Claude Giroux a Cam Atkinson, brankár Carter Hart zaznamenal 27 zásahov. Flyers otvorili skóre duelu už v 11. sekunde, keď Atkinson vyhral súboj s Fehérvárym, poslal puk Girouxovi a ten prestrelil Iľju Samsonova. Bol to najrýchlejší gól "letcov" od 7. marca 1989, kedy Tim Kerr skóroval proti Edmontonu Oilers v 8. sekunde. Jediný gól Capitals strelil T.J. Oshie.

Colorado predviedlo v záverečnej tretine obrat z 1:2, najlepší tím celej súťaže napokon zvíťazil na ľade Vegas 3:2. Rozdielový gól strelil v 47. minúte Nathan MacKinnon, len 26 sekúnd pred ním vyrovnal J.T. Compher. Avalanche vyhrali tri zápasy za sebou a päť z posledných šesť.

Do zostavy Calgary sa po 14 zápasoch nedostal Adam Ružička, ktorý bol len zdravý náhradník. Flames zdolali Minnesotu 7:3. Matthew Tkachuk (hral 400. zápas v kariére) a Tyler Toffoli strelili po dva góly a pridali aj asistenciu. "Plamene" vyhrali na domácom ľade jedenásty zápas za sebou, čo je vyrovnanie najdlhšej série v klubovej histórii Calgary/Atlanta Flames. Hráči Calgary vyhrali jedenásť domácich zápasov za sebou aj od 5. novembra do 27. decembra 2015.

Derek Ryan zaznamenal svoj prvý hetrik v kariére a pomohol Edmontonu k víťazstvu 4:3 na ľade Floridy. V úvodných 47 zápasoch tejto sezóny strelil Ryan len štyri góly. Vo veku 35 rokov a 59 dní sa stal najstarším hráčom Oilers, ktorý zaznamenal hetrik. Prekonal zápis Ethana Moreaua z 18. januára 2009, ktorý strelil tri góly za Edmonton vo veku 33 rokov a 118 dní. Veľkou oporou "olejárov" bol brankár Mikko Koskinen, ktorý zlikvidoval 44 striel. Okrem Ryana sa gólovo presadil aj Leon Draisaitl, bol to jeho 36. presný zásah v sezóne.

Pittsburgh ukončil sériu troch prehier, keď zdolal New Yorkom Rangers 1:0. V tretej tretine rozhodol o víťazstve Penguins Jevgenij Malkin. Bol to jeho 75. víťazný gól v drese "tučniakov", čím predbehol Maria Lemieuxa a osamostatnil sa na druhom mieste v klubovej histórii. Lídrom je Jaromír Jágr (78). Tristan Jarry zlikvidoval 27 striel, zaznamenal štvrtý shutout v sezóne a jedenásty v kariére.

Piate víťazstvo za sebou dosiahli hráči Montrealu, keď na ľade Ottawy zvíťazili 2:1. V bránke Canadiens zažiaril bývalý hráč Ottawy Andrew Hammond, ktorý chytil 26 striel. Bol to jeho len druhý štart v NHL od marca 2018. Hammond v sezóne 2014-15 pomohol Senators k postupu do finále Stanley Cupu, do bránky sa postavil v čase, keď klub strácal 14 bodov na postup do play off. Oba góly Montrealu strelil Artturi Lehkonen. Boston vyhral v San Jose 3:1, dva góly strelil Brad Marchand, ďalší pridal Patrice Bergeron.

NHL - výsledky:

Florida - Edmonton 3:4
Philadelphia - Washington 2:1
Pittsburgh - New York Rangers 1:0
Ottawa - Montreal 1:2
Detroit - Toronto 7:10
Nashville - Tampa Bay 2:3
Vegas - Colorado 2:3
San Jose - Boston 1:3
Calgary - Minnesota 7:3
Los Angeles - New York Islanders 5:2