Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Černák skóroval pri výhre Tampy, Tatar pomohol Montrealu k bodu

Slovenský hráč Tomáš Tatar v drese Montrealu Foto: TASR/AP

Patrice Bergeron zas odohral 1000. duel v profilige.

New York 10. februára (TASR) - Slovenský hokejista Erik Černák si pripísal druhý gól v sezóne i kariére v NHL. V noci na nedeľu sa podieľal na domácom víťazstve Tampy Bay Lightning nad Pittsburghom Penguins 5:4, keď skóroval v 16. minúte. Strelecky sa presadil aj Tomáš Tatar, ktorého gól z 22. minúty pomohol Montrealu Canadiens vybojovať na vlastnom ľade aspoň bod pri prehre s Torontom Maple Leafs 3:4 po predĺžení.

Černák poslal "Bolts" do vedenia 2:1 len 57 sekúnd po tom, ako vyrovnal Yanni Gourde. Slovenský obranca pohotovou strelou bez prípravy prekonal brankára Caseyho DeSmitha, pričom dráhu letu puku ešte zmenil útočník Pittsburghu Patric Hörnqvist. Dvadsaťjedenročný Černák skóroval druhýkrát v treťom zápase a presne týždeň po tom, ako si na ľade New Yorku Rangers otvoril strelecký účet v profilige. V súboji s "tučniakmi" odohral 21,5 minúty, okrem gólu zaznamenal tri plusové body, tri strely a stal sa treťou hviezdou zápasu.

Tampa Bay je naďalej na čele NHL a stala sa tretím najrýchlejším tímom v histórii s dosiahnutím 40 víťazstviev. "Bleskom" sa to podarilo v 55. zápase rovnako ako Bostonu v sezónach 1970/1971 a 1973/1974 a Montrealu (1975/1976). V ročníku 2015/2016 zaznamenal Washington 40 triumfov v 53 zápasoch a Detroitu sa to podarilo dvakrát v úvodných 54 vystúpeniach (1995/1996 a 2007/2008). Do tabuliek sa počítajú aj víťazstvá po predĺžení, do sezóny 2003/2004 sa zápasy po nerozhodnom stave nepredlžovali.

Výnimočný duel odohral v Tampe kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, ktorý nastúpil na 916. zápas v drese Penguins a dostal sa v tejto štatistike na čelo historických tabuliek klubu, keď prekonal Maria Lemieuxa, dnes spoluvlastníka "Pens". "V Pittsburghu som veľmi šťastný, je neuveriteľné, ako ten čas letí. Mám veľa krásnych spomienok a verím, že ešte toho aj mám veľa pred sebou," povedal Crosby, ktorý si pripísal asistenciu.

Hrdinom kanadského derby Montreal - Toronto (3:4 pp) sa stal útočník Maple Leafs John Tavares, ktorý v predĺžení rozhodol o víťazstve hostí. "Javorové listy" prežili oslabenie pri vylúčení Nikitu Zajceva a potom udrel behkendom najlepší strelec Toronta svojím 33. gólom v sezóne. "Dostal som perfektnú prihrávku do jazdy od Mitcha Marnera a cítil som, že keď vystrelím rýchlo a presne, tak môžem uspieť. Som rád, že to vyšlo," povedal zámorským médiám Tavares, ktorý pokazil brankárovi Montrealu Careymu Priceovi jubilejný 600. zápas v kariére a prerušil mu jeho osobnú sériu siedmich víťazstiev. V drese Canadiens sa presadil aj Tomáš Tatar, keď v úvode druhej tretiny vyrovnal svojím 17. gólom v sezóne na 2:2. Slovenský krídelník prešiel s pukom takmer celé klzisko a presnou strelou švihom na lapačku zaskočil Frederika Andersena.

Hokejisti Bostonu Bruins doma zvíťazili nad Los Angeles Kings 5:4 po predĺžení. V tretej tretine najprv hostia inkasovali trikrát v rozmedzí tri a pol minúty, ale na bleskový obrat Bruins dokázali odpovedať. Zápas bol špeciálny pre domáceho Patricea Bergerona, ktorý otvoril druhú tisícku duelov v profilige. Počas predzápasovej ceremónie mu spoluhráči, na čele s kapitánom Zdenom Chárom, venovali pripomienkovú krištáľovú vázu a rodinný výlet. Tohtotýždňové jubileum "okorenil" dvoma asistenciami a najmä víťazným zásahom v predĺžení.

"Legenda pokračuje. Je skvelé, že práve on rozhodol zápas po takej krásnej ceremónii na úvod. Zaslúžil si to," povedal podľa tsn.ca Brad Marchand, Bergeronov spoluhráč z prvej formácie. "Som rád, že sme vyhrali, je to skvelý pocit. Na striedačke som hovoril, že musíme zabrať a nájsť cestu k víťazstvu. A podarilo sa," povedal Bergeron, ktorý sa stal piatym hráčom v histórii Bruins s 1000 zápasmi v NHL.

Slovenský obranca Chára absolvoval na ľade 24 minút a bol najvyťaženejším hráčom Bostonu. Do štatistík si pripísal dve trestné minúty. Útočník Peter Cehlárik odohral 13:45 min, do streleckej listiny sa tiež nezapísal, zaznamenal dve mínusky a dve strely. Brankár Jaroslav Halák iba kryl chrbát Fínovi Tuukkovi Raskovi.

Anaheim natiahol negatívnu sériu na sedem prehier. Vo Philadelphii podľahol 2:6, keď už po prvej časti hry Flyers viedli 4:0. Domáci bodovali desiatykrát za sebou, pričom deväť duelov doviedli do víťazného konca. Napriek tomu v tabuľke Východnej konferencie figurujú až na jedenástom mieste. V bránke "letcov" podal ďalší skvelý výkon 20-ročný Carter Hart, ktorý chytil 30 striel, vyhral ôsmy zápas za sebou a vyrovnal rekord NHL. Vo veku mladšom ako 21 rokov zaznamenal osemzápasovú víťaznú sériu len Jocelyn Thibault, ktorému sa to podarilo v marci 1995 v drese Quebecu Nordiques. "Ja tieto veci nesledujem. Je to fajn, ale snažím sa najmä vyhrávať zápasy a momentálne hráme veľmi dobrý hokej," povedal Hart.

New York Islanders sa doma potrápil, ale zvíťazil nad Coloradom 4:3 po predĺžení. "Ostrovania" v závere druhej tretiny zaostávali o dva góly, v tretej časti priebežne otočili, ale 165 sekúnd pred záverečným klaksónom vyrovnal J.T. Compher. V predĺžení sa tretí obrat skóre nekonal, o druhom bode pre domácich rozhodol svojím druhým gólom v zápase Ryan Pulock. "Na začiatku sme si sami vykopali jamu a prehrávali sme o dva góly. Našťastie sme sa z toho dostali," povedal Pulock pre nhl.com. Colorado prehralo šiesty zápas v sérii, druhýkrát za sebou po predĺžení. "Napriek prehre bolo v našom výkone veľa pozitív. Škoda, že sme z toho nevydolovali dva body, ale získali sme po jednom na klziskách silných tímov vo Washingtone a tu," povedal tréner "lavín" Jared Bednar.

Buffalo zdolalo doma Detroit 3:1 vďaka dvom gólom v presilovkách. Jednu asistenciu zaznamenal švédsky nováčik "šablí" Rasmus Dahlin a stal sa len piatym obrancom v histórii NHL, ktorý dosiahol 30 kanadských bodov pred dovŕšením 19. narodenín. Na čele rebríčka je Dahlinov tréner Phil Housley, ktorý v osemnástich rokoch nazbieral 66 bodov.

Sériu štyroch prehier zastavila Minnesota, ktorá zvíťazila na ľade New Jersey 4:2. Brankár Devils Cory Schneider prehral dvadsiaty zápas za sebou, v NHL sa netešil z triumfu od 27. decembra 2017. Obaja tréneri oslávili malé okrúhle jubileá, kormidelník Wild Bruce Boudreau viedol 900. zápas v profilige, jeho náprotivok John Hynes sa na lavičku ako hlavný kouč v NHL postavil 300. krát. Druhým hetrikom Gordieho Howea v kariére (gól, asistencia, bitka) sa prezentoval hosťujúci útočník Marcus Foligno.

Dobrú formu potvrdili hokejisti St. Louis, ktorí zdolali Nashville 3:2 a vyhrali piaty duel za sebou. Nováčik v bránke Blues Jordan Binnington chytil 29 striel hostí a svoju bilanciu v NHL zlepšil na 9-1-1. Druhý gól St. Louis strelil ruský útočník Vladimir Tarasenko a bodoval v siedmom zápase za sebou.

Ottawa s Christiánom Jarošom zdolala Winnipeg 5:1. Slovenský obranca bol na ľade 15:02 min a zaznamenal tri bodyčeky. Veľkou mierou sa pod víťazstvo Senators podpísal brankár Anders Nilsson, ktorý zlikvidoval 44 striel Jets. Hokejisti Arizony prerušili päťzápasovú sériu prehier, keď zdolali doma Dallas 3:2. Dvoma gólmi a asistenciou sa zaskvel Alex Galchenyuk, brankár Darcy Kuemper zaznamenal 33 zákrokov. Z víťazstva sa tešil aj slovenský útočník Richard Pánik, ktorý bol na ľade takmer 17 minút, pripísal si mínusku a šesť striel na bránku.

"Žraloci" zo San Jose vyhrali v Edmontone 5:2, k čomu výrazne pomohol svojím prvým hetrikom v kariére Kevin Labanc. "Nedá sa to opísať, je to skvelé. Bol to výborný zápas a okrem hetriku ma tešia aj dva body, ktoré sme získali," povedal útočník so slovenskými koreňmi. Dve asistencie zaznamenal veterán Sharks Joe Thornton, ktorý má na konte 1049 gólových prihrávok a v historických tabuľkách dostihol na deviatom mieste Gordieho Howea.

Florida vyhrala na ľade obhajcu Stanley Cupu Washington 5:4 po predĺžení, o čom rozhodol Mike Hoffman. Brankár "panterov" Roberto Luongo nastúpil na 1029. zápas a vyrovnal na druhom mieste historických zápisov Patricka Roya. Na čele je Martin Brodeur s 1266 zápasmi v NHL. Luongo je už len jedno víťazstvo od toho, aby na tretej priečke vyrovnal Eda Belfoura (484).


NHL - sumáre:


BOSTON BRUINS - LOS ANGELES KINGS 5:4 pp (0:0, 1:2, 3:2 - 1:0)

Góly: 25. McAvoy (Bergeron, Heinen), 44. Heinen (McAvoy, Marchand), 45. Krejčí (Krug, Pastrňák), 47. Marchand (Bergeron), 63. Bergeron (Krug) - 29. Iafallo (Martinez, Kempe), 35. Kopitar (Brown, Phaneuf), 50. Thompson (Leipsic), 56. Fantenberg (Doughty, Toffoli). Brankári: Rask - Quick, strely na bránku: 33:29, 17.565 divákov.

BUFFALO SABRES - DETROIT RED WINGS 3:1 (0:0, 3:1, 0:0)

Góly: 22. Sheary, 31. Mittelstadt (Eichel, Dahlin), 40. Okposo (Ristolainen, Rodrigues) - 38. Larkin (Vanek, Athanasiou). Brankári: Ullmark - Howard, strely na bránku: 21:29, 19.070 divákov.

NEW JERSEY DEVILS - MINNESOTA WILD 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Góly: 7. Seney (Butcher), 44. Bratt (Severson) - 13. Foligno (Pateryn, Kunin), 25. Parise (Suter), 36. Eriksson Ek (Brodin, Foligno), 48. Kunin. Brankári: Schneider - Dubnyk, strely na bránku: 18:33, 15.783 divákov.

NEW YORK ISLANDERS - COLORADO AVALANCHE 4:3 pp (0:1, 1:1, 2:1 - 1:0)

Góly: 39. Eberle (Lee), 49. Bailey (Dal Colle, Pelech), 54. Pulock (Eberle, Nelson), 63. Pulock (Cizikas, Nelson) - 11. Söderberg (Johnson, Nieto), 23. Johnson (Söderberg, Kerfoot), 58. Compher (Söderberg, Wilson). Brankári: Lehner - Varlamov, strely na bránku: 41:28, 14.216 divákov.

PHILADELPHIA FLYERS - ANAHEIM DUCKS 6:2 (4:0, 0:1, 2:1)

Góly: 3. Varone (Raffl), 11. Couturier (Hägg, Varone), 12. Raffl (Laughton, MacDonald), 18. Lindblom (Couturier, Voráček), 53. Patrick (Couturier, Konecny), 59. Konecny (Sanheim, van Riemsdyk) - 21. Henrique (Ritchie, Getzlaf), 45. Ritchie (Getzlaf, Rakell). Brankári: Hart - Johnson (21. Boyle), strely na bránku: 40:32, 19.072 divákov.

OTTAWA SENATORS - WINNIPEG JETS 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)

Góly: 3. Stone (Tierney, Balcers), 13. Dzingel (Ceci, White), 30. Stone (Chabot, Duchene), 33. Duchene (Ryan), 56. Smith (Pageau) - 22. Little (Laine, Byfuglien), 60. Lemieux (Morrissey, Appleton). Brankári: Nilsson - Brossoit, strely na bránku: 32:46, 16.263 divákov.

ST. LOUIS BLUES - NASHVILLE PREDATORS 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)

Góly: 5. Dunn (Thomas, Sundqvist), 19. Tarasenko (Schenn), 31. MacEachern (Barbašev, Thomas) - 28. Ekholm (Smith, Subban), 59. Johansen (Forsberg, Josi). Brankári: Binnington - Rinne, strely na bránku: 33:31, 18.166 divákov.

ARIZONA COYOTES - DALLAS STARS 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)

Góly: 9. Goligoski (Galchenyuk, Oesterle), 36. Galchenyuk (Cousins, Goligoski), 44. Galchenyuk (Keller, Cousins) - 57. Ritchie (Hintz, Heiskanen), 57. Radulov (Klingberg, Benn). Brankári: Kuemper - Chudobin, strely na bránku: 39:35, 13.418 divákov.

TAMPA BAY LIGHTNING - PITTSBURGH PENGUINS 5:4 (2:1, 1:2, 2:1)

Góly: 16. Gourde (Point, Hedman), 16. ČERNÁK (Paquette, Coburn), 28. Cirelli (Killorn, McDonagh), 45. Johnson (Palát, Stamkos), 55. Miller (Killorn, Cirelli) - 14. Wilson (Blueger, Cullen), 29. McCann (Rust), 36. Rust (Guentzel), 56. Pearson (Crosby). Brankári: Vasilevskij - DeSmith, strely na bránku: 34:32, 19.092 divákov.

WASHINGTON CAPITALS - FLORIDA PANTHERS 4:5 pp (0:2, 2:1, 2:1 - 0:1)

Góly: 26. Connolly (Burakovsky), 40. Eller (Dowd, Connolly), 47. Connolly (Burakovsky, Eller), 57. Kuznecov (Orlov, Ovečkin) - 13. Vatrano (Trocheck, Ekblad), 14. Yandle (Malgin, Sheahan), 30. Sceviour (Ekblad), 41. Brassard, 62. Hoffman (Yandle, Barkov). Brankári: Holtby - Luongo, strely na bránku: 30:31, 18.506 divákov.

MONTREAL CANADIENS - TORONTO MAPLE LEAFS 3:4 pp (1:2, 1:0, 1:1 - 0:1)

Góly: 1. Shaw (Petry, Domi), 22. TATAR (Weber, Price), 48. Gallagher (Domi, Shaw) - 3. Johnsson (Hyman), 5. Zajcev (Lindholm, Rielly), 49. Nylander (Tavares), 63. Tavares (Marner, Rielly). Brankári: Price - Andersen, strely na bránku: 38:32, 21.302 divákov.

EDMONTON OILERS - SAN JOSE SHARKS 2:5 (0:2, 1:1, 1:2)

Góly: 32. Nugent-Hopkins (Chiasson), 55. Kassian (Larsson) - 11. Labanc (Thornton, Sörensen), 13. Kane (Donskoi, Hertl), 27. Labanc (Meier, Kane), 42. Labanc (Thornton, Dillon), 45. Hertl. Brankári: Talbot - Dell, strely na bránku: 23:31, 18.347 divákov.

VEGAS GOLDEN KNIGHTS - COLUMBUS BLUE JACKETS 3:4 (2:1, 0:1, 1:2)

Góly: 5. Schmidt (Marchessault, Smith), 18. Merrill (Karlsson, Smith), 50. Eakin (Bellemare, Miller) - 5. Anderson (Jones, Jenner), 36. Panarin (Bjorkstrand, Harrington), 55. Atkinson (Panarin, Dubois), 58. Atkinson (Werenski, Panarin). Brankári: Fleury - Bobrovskij, strely na bránku: 23:33, 18.301 divákov.

VANCOUVER CANUCKS - CALGARY FLAMES 4:3 pp a sn (2:2, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 1. Horvat (Tanev, Roussel), 13. Leivo (Pettersson, Pouliot), 36. Boeser (Pettersson, Hutton), rozh. sam. nájazd Pettersson - 7. Lindholm (Monahan, Gaudreau), 14. Bennett (Neal, Jankowski), 34. Mangiapane (Hanifin). Brankári: Markström - Rittich, strely na bránku: 25:47, 18.410 divákov.



Slováci v akcii:



Peter Cehlárik (Boston) 13:45 0 0 0 -2 2 0

Erik Černák (Tampa Bay) 21:31 1 0 1 3 3 0

Zdeno Chára (Boston) 24:00 0 0 0 1 1 2

Christián Jaroš (Ottawa) 15:07 0 0 0 0 0 0

Richard Pánik (Arizona) 16:51 0 0 0 -1 6 0

Tomáš Tatar (Montreal) 19:27 1 0 1 1 4 0

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/