Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Česi opäť nepremenili pokutový kop a vypadli, Souček: Zlyhal som

vajčiarsky futbalista Breel Embolo sa teší po strelení gólu v zápase 2. skupiny A-divízie Ligy národov Švajčiarsko - Česko v St. Gallene v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR - AP

Švajčiarski futbalisti sa udržali v A-divízii Ligy národov.

St. Gallen 28. septembra (TASR) - Švajčiarski futbalisti sa udržali v A-divízii Ligy národov. Na štadióne Kybunpark rozhodli o svojom triumfe 2:1 nad Českomuž už v prvom polčase po góloch Rema Freulera a Breela Embola. Hostia tak po roku zostúpili späť do "béčka".

Česi sa po prvý raz predstavili medzi elitou, no na záchranu v nej potrebovali plný bodový zisk vo Švajčiarsku. Domáci však o všetkom rozhodli počas minúty, keď strelili dva góly. Hostia síce rýchlo znížili, no v druhom polčase nevyužili pokutový kop a prehrali. Napriek vypadnutiu tréner Jaroslav Šilhavý hodnotí účinkovanie českého tímu kladne. "Myslím si, že všetci, hráči aj my, sme získali z týchto zápasov v tej najsilnejšej skupine skvelé skúsenosti. To bolo nezaplatiteľné. Domáce stretnutie s Portugalskom nám určite nevyšlo, ale ostatné boli celkom vydarené. Držali sme krok a na výsledkoch, ktoré sme urobili v prvých dvoch zápasoch, sa dá stavať. Budeme mať veľkú motiváciu, aby sme sa zase pokúsili dostať späť," uviedol kormidelník Česka pre sport.ceskatelevize.cz. Jeho zverenci získali štyri body v úvodných dvoch domácich zápasoch so Švajčiarskom a Španielskom.

V 8. minúte si dlhý kop spracoval hosťujúci Adam Vlkanova a z diaľky napálil loptu do brvna. Švajčiari však české nevyužité šance trestali. V priebehu 62 sekúnd sa presadili hneď dvakrát. Po centri sprava otvoril hlavičkou skóre Freuler a vzápätí zachytil zlú rozohrávku Embolo, naviedol si loptu na hranicu šestnástky a umiestnenou strelou zvýšil na 2:0. Česi znížili ešte do prestávky, keď Patrik Schick trafil z prvej do horného rohu brány Yanna Sommera. Hostia mohli aj vyrovnať v druhom dejstve. V 59. minúte po faule Nica Elvediho na Schicka, ale ponúknutú jedenástku kapitán Tomáš Souček nepremenil.

"Verím, že keby som penaltu premenil a vyrovnal, šanca na zvrat by bola obrovská. Do konca zostávalo ešte nejakých 30 minút," povedal stredopoliar West Hamu. Česi nepremenili jedenástku v druhom zápase za sebou, proti Portugalsku neuspel Schick: "Patrik sa ma pýtal, či si verím. Povedal som, že áno. V kariére som ich premenil veľa, teraz som však zlyhal. Bohužiaľ práve táto bola veľmi dôležitá," skonštatoval Souček.

Švajčiari pripravili pekný darček Ricardovi Rodriguezovi k jeho stému zápasu za reprezentáciu. Tridsaťročný ľavý obranca je len siedmym hráčom s takýmto počtom štartov za národný tím Helvétov. Na zisku troch bodov mal výrazný podiel aj brankár Sommer, ktorý zneškodnil pokutový kop. "Po ťažkom začiatku v Lige národov sme sa chytili, čo bolo dôležité. Získali sme opäť istotu a z duelov proti Španielsku a Portugalsku sme mali dobrý pocit. Teraz sa dobre pripravíme v kluboch na MS v Katare. Čaká nás úplne iný turnaj,“ povedal Sommer pre oficiálny web Švajčiarskej futbalovej federácie (SFV). Zverenci trénera Murata Yakina sa na svetovom šampionáte predstavia v G-skupine spolu s Brazíliou, Srbskom a Kamerunom.