Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Česi po 14 rokoch slávia zlato, Rulíkov recept: Vypol som internet

Tréner českej hokejovej reprezentácie Radim Rulík (uprostred) sleduje finálový zápas Česká republika - Švajčiarsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Prahe v nedeľu 26. mája 2024. Foto: TASR/AP

Kapitán Roman Červenka vo veku 38 rokov dotiahol národný tím k zisku titulu, jemu samotnému sa zlatá medaila na krku hompáľala druhýkrát v kariére.

Praha 27. mája (TASR) - Českí hokejisti po 14 rokoch oslavujú titul majstra sveta. Po finálovom triumfe na domácich MS v Prahe nad Švajčiarskom 2:0 velebili najmä dvoch hrdinov - autora víťazného gólu Davida Pastrňáka a brankára Lukáša Dostála, ktorý si udržal čisté konto, keď pochytal všetkých 31 striel.

Kapitán Roman Červenka vo veku 38 rokov dotiahol národný tím k zisku titulu, jemu samotnému sa zlatá medaila na krku hompáľala druhýkrát v kariére, keďže bol aj pri poslednom predchádzajúcom triumfe na MS 2010 v Kolíne nad Rýnom. "Je to neskutočný pocit. Bol to ťažký zápas, pretože viete, že ste blízko. Tlak bol obrovský, nechcete prísť o tú šancu, a napríklad ja som vedel, že pre mňa sa už nebude opakovať. Zvládli sme to," tešil sa skúsený útočník. V národnom tíme si v uplynulých rokoch zažil náročné časy, teraz prišlo veľké zadosťučinenie: "Nehovorili sme o veľkých plánoch, ale potichu sme verili, že môžeme zvládnuť veľké veci."

Brankár Dostál bol veľkou oporou domáceho tímu. Dosiahol tretie čisté konto na MS, druhé vo vyraďovacej fáze po tom, ako vynuloval vo štvrťfinále USA. "Neskutočné, nemám slov. Je neuveriteľné, čo sme dokázali. Na toto v živote nezabudnem," rozplýval sa 23-ročný brankár Anaheimu Ducks. Vo finále to bola dlho bezgólová dráma, postupom času začalo byť jasné, že to bude zápas o jednom góle. "Tak to býva. Je to play off hokej, rozhodujú maličkosti. A teraz rozhodla maličkosť, že ´Pasta´ po buly trafil. Náročné stretnutie," povedal pre české médiá. Pred šampionátom Dostál hovoril, že nepije alkohol, ale teraz urobí výnimku: "Možno si jedno pivo dám."

Český úspech niesol výrazný rukopis Radima Rulíka. Ten čelil pred MS kritike od domácich médií za nomináciu, no tréner dokázal namiešať správny mix mladíkov i ostrieľaných hráčov. Tím vygradoval svoje výkony vo vyraďovacej fáze, v ktorej postupne vyradil Američanov (1:0), rozdrvil Švédov (7:3) a zvládol aj finálovú taktickú bitku s Helvétmi (2:0). "V živote som si nemyslel, že sa to môže stať. Je to však najmä o hráčoch, chalani vyhrali majstrovstvá sveta, nie my tréneri. Som však rád, že som zvolil tých správnych hráčov, hoci sa to novinárom koľkokrát nepáčilo. Myslím si, že chalani dokázali, že sa ocitli v nominácii oprávnene," povedal Rulík podľa iDnes.cz. Svojich zverencov dokázal na MS chrániť od tlaku: "Vypol som si po turnaji v Brne internet, pretože som si prečítal jeden článok ´Rulíkova blamáž s nomináciou´. Vydržal som to až do finálového dňa a vôbec neviem, čo sa dialo. Až ráno mi Jáchym Kondelík na rozkorčuľovaní o všetkom rozprával."

Český tím dokráčal až na hokejový vrchol, lebo mal podľa Rulíka vlastnosti šampiónov: "Súdržnosť, tímovosť, obetavosť, srdce. Keď som videl pred rokom Nemcov a Lotyšov, ničím iným to neuhrali." Dôležitým hráčom bol podľa trénera Pastrňák, ktorý rozhodol finálový duel parádnou strelou bez prípravy: "V útočnom pásme bol nesmierne nebezpečný. Strieľal z voleja po signále, Švajčiari o tom vôbec nevedeli, nezachytili to, a on to trafil. To je presne jeho parketa. Som veľmi rád, pretože sme na buly na tejto strane čakali. Chalanom sa to podarilo."