Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Česi si pripomenú úspech z Nagana v dueli proti legendám Slovenska

Víťazný český tím oslavuje pod českou zástavou svoje finálové víťazstvo nad Ruskom 22. februára 1998 v Nagane. Foto: TASR/AP

Rysuje sa aj zostava slovenského tímu. Chýbať v nej nebudú Ľubomír Višňovský, Marián Gáborík, Marián Hossa, Richard Zedník alebo Richard Lintner.

Praha 22. novembra (TASR) - Vo februári budúceho roka uplynie 25 rokov od historického triumfu českých hokejistov na zimných olympijských hrách v Nagane v roku 1998. Toto mimoriadne výročie oslávia súbojom českých a slovenských hokejových legiend v pražskej O2 Aréne 10. februára.

"Naozaj sa veľmi teším. Zvlášť, pokiaľ je to v kontexte výročia najväčšieho úspechu nášho hokeja. Pre nás všetkých je to skvelá príležitosť sa stretnúť. Ale neznamená to, že sa nepobijeme o víťazstvo. Rivalita tam bude, hoci v súčasnosti už skôr taká kamarátska. Nedáme chalanom zo Slovenska nič zadarmo a naši fanúšikovia budú určite spokojní," uviedol Martin Ručinský, člen zlatého olympijského tímu z Nagana. Súboj so slovenskými náprotivkami absolvoval aj nedávno, v septembri na štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave vyhral český výber v rámci akcie Legendy sú späť 5:4. Na február je pripravená odveta vo veľkom štýle. Na ľad vykorčuľujú držitelia najväčších hokejových úspechov oboch krajín z posledného štvrťstoročia.

Obliecť český dres sú pripravení Jaromír Jágr, Peter Nedvěd, David Výborný, Jaroslav Bednář, Patrik Eliáš, Peter Klíma, Robert Reichel, Jiří Tlustý, Ján Hlaváč, Jaroslav Hlinka, Tomáš Vlasák, Zbyněk Irgl, Jaroslav Nedvěd, Lukáš Krajíček, Jakub Nakládal, Libor Procházka. Tímová striedačka taktiež sľubuje zaujímavý pohľad - vedľa seba sa postavia Martin Ručinský, Martin Straka, Jozef Baránek, Pavol Patera a Jaroslav Špaček.

Rysuje sa aj zostava slovenského tímu. Chýbať v nej nebudú Ľubomír Višňovský, Marián Gáborík, Marián Hossa, Richard Zedník alebo Richard Lintner. "Teším sa na odvetu v Prahe a verím, že českým hokejistom oplatíme prehru z nášho domáceho ľadu," uviedol Ľubomír Višňovský.

Organizátori pripravujú mimoriadny hokejový program. "Tak, ako bolo české víťazstvo vo finále olympijského turnaja v Nagane jedinečným dňom, tak by mal byť unikátnym zážitkom zápas českých a slovenských legiend v O2 aréne. Chceme, aby si diváci vrátane detí užili nielen hokej, ale aj ďalšiu zábavu," povedala Andrea Bársonyová z usporiadateľskej agentúry. "Som naozaj rada, že sa Ľubovi Višňovskému podarilo zorganizovať v Bratislave zápas ´Legendy sú späť´ a teraz pripravujeme aj odvetu v O2 aréne venovanú 25. výročiu od zlatého Nagana. Teším sa, že fanúšikovia budú mať možnosť vidieť pokope na ľade legendárne osobnosti českého a slovenského hokeja. Veríme, že vstupenka na tento zápas by mohla byť pre veľa fanúšikov veľmi atraktívnym vianočným darčekom," dodala.

Pripravuje sa aj množstvo sprievodných akcií. "Plánujeme zapojiť divákov do interakcie s hokejistami, či už na ľade alebo v rámci podpisových akcií, nebude chýbať merchandising pre dospelých aj deti, alebo súťaže počas prestávok," uzavrel Tomáš Janků, ktorý zaisťuje produkciu akcie. Zápas bude mať aj charitatívny rozmer. Výťažok z dražby dresov pôjde na podporu českého parahokeja.