Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Šamorín hostil pilotný ročník Európskeho pohára v cyklokrose

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na trati v areáli X-BionicSphere sa bojovalo aj o body do Slovenského pohára.

Šamorín 21. novembra (TASR) - Šamorín hostil cez víkend pilotný ročník Európskeho pohára v cyklokrose, v kategórii elite triumfovali českí pretekári Matěj Stránský a Kristýna Zemanová. Obaja brali prvenstvo aj v kategórii do 23 rokov.

Na trati v areáli X-BionicSphere sa bojovalo aj o body do Slovenského pohára. Hoci organizátori museli reagovať na prísnejšie hygienické opatrenia, obmedziť počty štartujúcich na 50 v jednotlivých kategóriách, i tak sa na premiérovom cyklokrosovom okruhu predstavili jazdci zo Slovenska, Česka, Talianska, Belgicka, Maďarska a Rakúska. Medzi mužmi Stránský dominoval, druhé miesto si na konto pripísal Talian Nikolas Samparisi, o tretie špurtovali na páske dvaja českí pretekári. Rýchlejší bol Daniel Mayer. Medzi Slovákmi zaznamenal najlepší výsledok tiež len prvoročák v kategórii Martin Hrtánek (CK Epic Dohňany). Martin Haring (Dukla Banská Bystrica) musel dvakrát meniť bicykel, a tak do boja o výsledok nezasiahol. Ženskú kategóriu si podmanila Češka Zemanová, ktorej v pätách celý čas išla Talianka Francesca Baroniová. Tretiu priečku obsadila takisto česká pretekárka Tereza Vaníčková. Obaja elitní cyklisti si zároveň pripísali víťazstvo aj v kategórii U23.

"Bol to pilotný, nultý ročník, testovanie toho, ako by to v budúcnosti mohlo fungovať. Myšlienka je vytvoriť platformu na medzinárodné porovnávanie aj mladších jazdcov, už od kategórie kadetov. Elitní pretekári sa prioritne sústreďujú na Svetové poháre, v cyklokrose mimo ´sveťákov´ a MS, ME nemajú možnosť samostatného porovnania ani napr. U23, kadeti a masters už vôbec nie. Aj preto sme vypracovali a management boardu UEC predložili pravidlá takejto súťaže, podobne ako je to v iných disciplínach a usilujeme sa o jej naštartovanie,“ priblížil v tlačovej správe myšlienku Európskeho pohára v cyklokrose Peter Privara, prezident SZC a zároveň predseda komisie pre cyklokros UEC.

Zo slovenských jazdcov sa počas pilotného ročníka EP na pódium prepracovali tretím miestom Christian Haas (CKM Poprad) v kategórii juniorov, na rovnakej priečke preťala cieľovú pasku medzi juniorkami Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana). V kadetskej kategórii dominovali domáci jazdci Adam Mrocek (CK Epic Dohňany) a Sofia Ungerová (CyclingAcademy Trenčín).