Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Česi ukončili desaťročné čakanie, Sklenička: O rok získame zlato

Na snímke vľavo český útočník Roman Červenka oslavuje svoj úvodný gól, vpravo jeho spoluhráč David Sklenička v zápase B-skupiny 85. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Česko - Rakúsko vo fínskom Tampere 17. mája 2022. Foto: FOTO TASR/AP

Česi prehrávali po prvej tretine 1:3, v druhej sa im podarilo znížiť na rozdiel jedného gólu a v tretej predviedli šesťgólový uragán.

Tampere 30. mája (TASR) - Dlhé čakanie sa skončilo. Českí hokejisti po desiatich rokoch a troch neúspešných pokusoch dosiahli na vytúženú medailu. V nedeľu dokázali otočiť duel s USA z 1:3 a nakoniec vyhrali súboj o bronz na MS vysoko 8:4. Zverenci fínskeho trénera Kariho Jalonena triumfovali vďaka šesťgólovej tretej tretine, v ktorej dal hetrik David Pastrňák.

Česi získali predchádzajúci cenný kov na MS 2012 taktiež vo Fínsku, následne trikrát neuspeli v boji o bronz (2014, 2015, 2019). "Bronz po desiatich rokoch je pre nás skvelý. Je to úžasné, neuveriteľné," citoval portál IIHF Davida Skleničku. Dvadsaťpäťročný obranca verí, že tohtoročný úspech nebude ojedinelý a že so spoluhráčmi ho dokážu o rok v Tampere a Rige ešte vylepšiť: "Dúfam, že nám to pomôže do budúcej sezóny, vrátime sa a získame zlato." Česi zatiaľ naposledy získali titul v roku 2010 v Kolíne nad Rýnom.

Česko po nevydarenej zimnej olympiáde v Pekingu pristúpilo k výmene trénera a Filipa Pešána v marci, len dva mesiace pred štartom MS, nahradil prvý zahraničný kouč v histórii národného tímu. Na striedačku Čechov sa posadil 62-ročný Jalonen a v domácej krajine ich doviedol na tretie miesto. "Pre celú krajinu to bude veľká vec a tiež pre deti, ktoré chcú hrať hokej. Títo hráči sú ich idoly a teraz ich vidia s medailami na majstrovstvách sveta," povedal Jalonen, ktorému vyšiel aj ťah s výmenou brankára. Do druhej tretiny nastúpil náhradník Marek Langhamer a vyhlásili ho za českého hráča zápasu.

Česi prehrávali po prvej tretine 1:3, v druhej sa im podarilo znížiť na rozdiel jedného gólu a v tretej predviedli šesťgólový uragán. Po 51 sekundách ho odštartoval Pastrňák, ktorý v poslednej minúte uzavrel skóre duelu a dokonal hetrik. "Do tretej tretiny sme išli za stavu 2:3, striedanie brankárov nakoplo tím. Každý z nás odviedol svoju prácu, preto sme vyhrali. Som rád, že nám fanúšikovia verili a že sme ich potešili. Už sa teším na návrat domov," povedal Pastrňák, ktorý na MS obnovil úspešnú spoluprácu z Bostonu Bruins s Davidom Krejčím. Elitný útok doplnil Roman Červenka, ktorý sa stal v 36 rokoch so 17 bodmi (5+12) najproduktívnejším hráčom, vyhlásili ho za najlepšieho útočníka turnaja a ako jediný Čech sa dostal do All star tímu.

"Pred treťou tretinou sme vedeli, že to bude posledných 20 minút sezóny. Skrátka sme tam nechali všetko. ´Pasta´ dal rýchlo gól, mali sme ´momentum´, potom už to nešlo zastaviť. Bol to skvelý pocit, nezažívate ho každý rok. Spadlo to z nás. Je to obrovská úľava, za takmer tri týždne bolo toho stresu dosť. Všetci vieme, koľko sme na medailu čakali, ako dlho to trvalo. Bol to fajn turnaj, keď je to s takou bodkou, tak je to veselé," povedal Červenka, pre ktorého to bola tretia medaila z MS. V roku 2010 bol pri zlate a o rok neskôr v Bratislave slávil bronz.

Výkon Američanov ovplyvnila nebývalá maródka v defenzíve. Aj na duel o bronz nastúpili len so štyrmi regulárnymi obrancami - kapitánom Sethom Jonesom, Nateom Schmidtom, Andrewom Peekeom a Lukeom Hughesom. V zdecimovanej obrane musel vypomáhať aj útočník Sam Lafferty. Napriek tomu podali v prvých dvoch tretinách bojovný výkon a po dvoch góloch Karlsona Kuhlmana a jednom Adama Gaudettea viedli po druhej prestávke 3:2. Na piaty bronz z predchádzajúcich deviatich turnajov to však nestačilo. "Som unavený. Posledné štyri zápasy sme hrali so štyrmi obrancami a bolo to vyčerpávajúce. Museli nám pomáhať útočníci, čo nie je jednoduché," povedal Schmidt. "Pre mňa to bola lekcia. Tím potreboval, aby som hral v obrane, tak som hral obrancu," uviedol Lafferty.

Česko v ére samostatnosti ešte nikdy nestrelilo USA osem gólov. "Nejako sa nám to vymklo z rúk. Do tretej tretiny sme vstupovali s vedením 3:2, boli sme v dobrej pozícii. V tretej dvadsaťminútovke sme však inkasovali šesť gólov. Stalo sa nám to proti súperovi, ktorý má špičkovú ofenzívu. Skončili sme na štvrtom mieste, to sme nechceli," povzdychol si Jones.