Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Česi v prípade výhry postúpia, Chorváti o prvé body

Českí futbalisti pózujú pred zápasom základnej D-skupiny Škótsko - Česká republika na ME vo futbale 14. júna 2021 v Glasgowe. Foto: TASR/AP

Česi mali ideálny vstup do turnaja, keď Škótov zdolali 2:0. Zaujal najmä druhý gól Patrika Schicka, ktorý skóroval z polovice ihriska.

Glasgow 17. júna (TASR) - Futbalisti Chorvátska nastúpia na piatkový zápas ME 2020 proti Česku v Glasgowe (18.00 h) s jednoznačným cieľom napraviť prehru s Anglickom 0:1. Ďalšia strata bodov by vicemajstrom sveta naštrbila postupové plány. Česi sa však chcú vytiahnuť aj proti favoritovi a v prípade víťazstva si zabezpečia postup do osemfinále.

Chorváti prehrali v prvom zápase s Anglickom 0:1 gólom Raheema Sterlinga. Podľa asistenta trénera Vedrana Čorluku bol problém v útočnej fáze. "Ľahko sa dostávame do ofenzívnej zóny, ale vo finálnej fáze nám niečo chýbalo. Pracujeme na tom, aby sme to napravili a som si istý, že v piatkovom zápase budeme nebezpečnejší." Po prehre s Anglickom sa dá očakávať, že tréner Zlatko Dalič spraví niekoľko zmien, no pred zápasom ešte o nich nechcel hovoriť.

Česi mali ideálny vstup do turnaja, keď Škótov zdolali 2:0. Zaujal najmä druhý gól Patrika Schicka, ktorý skóroval z polovice ihriska. Zverenci Jaroslava Šilhavého by radi pokračovali v eufórii, ale vedia, že Chorváti budú silnejší súper. "Musíme ich dôsledne brániť a byť natesno k hráčom. Ak zopakujeme dobré veci zo zápasu so Škótskom, tak máme šancu aj s Chorvátmi. Vieme, že Luka Modrič je mozog chorvátskej hry. Vie získať veľa lôpt, uvoľniť spoluhráčov, ale nie je to iba o ňom. Majú veľa ofenzívnych hráčov na vysokej úrovni. Vieme, že v porovnaní so Škótskom to bude iný zápas. Chorváti sú kreatívni, technicky vybavení a majú radi loptu," povedal obranca Česka Ondřej Čelůstka. Zatiaľ posledný vzájomný zápas tímy odohrali presne pred piatimi rokmi v základnej D-skupine na ME 2016. Chorváti viedli 2:0, no Česi v 2. polčase vyrovnali na konečných 2:2. Pre Chorvátov to vtedy bola jediná strata bodu v skupine a pre Čechov, ktorí v nej napokon skončili na poslednom 4. mieste, to bol jediný bod.

D-skupina:



CHORVÁTSKO - ČESKO /piatok o 18.00, Hampden park/

Rozhodcovia: Carlos del Cerro Grande - Juan Carlos Yuste, Roberto Alonso Fernandez (všetci Špan.)

Predpokladané zostavy:

Chorvátsko: Livakovič - Vrsaljko, Vida, Čaleta-Car, Gvardiol - Modrič, Kovačič - Brekalo, Vlasič, Perišič - Petkovič
Česko: Vaclík - Coufal, Kalas, Čelůstka, Bořil - Souček, Král - Masopust, Darida, Jankto - Schick