Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Česi zdolali Nemecko 4:1 a zahrajú si o medaily

Na snímke Dávid Krejčí po strelení gólu do siete Nemecka 26. mája 2022. Foto: TASR/AP

Česi výborne zvládli úvod stretnutia, keď vybehli na súpera a v 11. minúte viedli 2:0 po pekných presilovkových kombináciách.

Helsinki 26. mája (TASR) - Hokejisti Česka postúpili do semifinále MS vo Fínsku. V úvodnom štvrtkovom štvrťfinále v Helsinkách triumfovali nad Nemeckom 4:1 a druhýkrát za uplynulých šesť rokov sa prebojovali medzi najlepšiu štvoricu šampionátu.

Česi výborne zvládli úvod stretnutia, keď vybehli na súpera a v 11. minúte viedli 2:0 po pekných presilovkových kombináciách. Najprv sa presadil David Pastrňák a po ňom kapitán Roman Červenka. Aj tretí gól padol v početnej výhode, elitný útok si góly podelil, tretí pridal David Krejčí. Nemci znížili v 54. minúte v hre bez brankára, ale triumf a postup Česka spečatil krátko pred koncom gólom do prázdnej bránky Jiří Smejkal.

Jedným z čiarových rozhodcov zápasu bol Slovák Šimon Synek.

Českí hokejisti vybehli na súpera plnou parou. Vysokým forčekingom robili Nemcom nesmierne problémy, dostali ich pod tlak a po desiatich minútach viedli 2:0 na góly a 6:0 na strely na bránku. Prvý faul najmenej vylučovaného tímu na turnaji prišiel už po 35 sekundách a Česi ho potrestali. Červenka nahral medzi kruhy Krejčímu, ten nevystrelil, ale poslal puk ešte doľava na Pastrňáka, ktorý mal pred sebou úplne odkrytú bránku. Aj druhý gól padol v početnej výhode a po ešte krajšej akcii na jeden dotyk. Tri rýchle prihrávky, krížny pas Krejčího na pravý kruh a strela v pokľaku Červenku znamenali dvojgólový náskok. Až potom sa dostali k slovu zaskočení Nemci a Michaelis poriadne preveril Vejmelku. V ďalších minútach bola hra už vyrovnanejšia. V 18. minúte bol blízko ku kontaktnému gólu Reichel, ktorý sa v hre 4 na 4 okamžite po buly dostal za obrancov a v nájazde trafil do žŕdky.
Nemecký hokejista Daniel Fischbuch reaguje po prehre vo štvrťfinálovom zápase Nemecko - Česko na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách vo štvrtok 26. mája 2022.
Foto: TASR/AP

V druhom dejstve pokračoval hokej vo vysokom tempe a útoky sa prelievali zo strany na stranu. Väčšie šance mali Česi, Sklenička, Blümel i Flek si vylámali zuby na Grubauerovi. V 30. minúte prišlo prvé vylúčenie na českej strane a Nemcom sa otvorila cesta k zníženiu. Dobrú šancu však mal len Noebels a s ňou si poradil Vejmelka. Vzápätí prišla početná výhoda aj na druhej strane a Česi opäť dokázali, že vedia využívať dôležité momenty. Ich tretiu presilovku v zápase premenil na tretí gól už po 12 sekundách Krejčí. V 34. minúte mohlo byť už 4:0, no Grubauer vykorčuľoval z bránky a zmaril nájazd Blümela. Potom prišli veľké chvíle Vejmelku. Najprv sa vyznamenal pri šanciach Fischbucha a Loibla a v 36. minúte vyškriabal lapačkou puk na žŕdku po prečíslení 2 na 1 a strele Noebelsa, ktorý už zdvíhal ruky nad hlavu.

Nemci odštartovali tretie dejstvo náporom a snažili sa čo najskôr znížiť. Plachtova strela skončila na žŕdke a Michaelis sa nepresadil z dorážky. Česi však v obrane minimálne chybovali a Vejmelkovi pomáhali obetavými zákrokmi. V 51. minúte fauloval Kundrátek a nemecký tréner Söderholm stiahol brankára. Ščotka najprv takmer trafil prázdnu bránku, no potom už Nemci v hre 6 na 4 zavreli súpera v tretine. Puk niekoľkokrát poskakoval pred bránkovou čiarou, ale dotlačiť sa im ho nepodarilo. Po návrate Kundrátka však pokračovali bez brankára a nakoniec slávili úspech. V 54. minúte znížil Seider a duel ešte poriadne zdramatizoval. Česi nevyužili obrovskú šancu na rozhodnutie, keď išli Krejčí s Pastrňákom sami na Grubauera, ale ten ich prihrávkový "pingpong" prečítal. Nemecký brankár v záverečnej päťminútovke chodil na striedačku vždy, keď sa to dalo, a jeho spoluhráči to niekoľkokrát takmer využili. V 57. minúte trafil Reichel po závere pred bránkou hornú žŕdku. O dve minúty neskôr však Smejkal vyviezol puk z obranného pásma a gólom do prázdnej bránky spečatil postup Čechov.

hlasy po zápase (zdroj: iihf.com):

David Sklenička, obranca ČR: "Myslím si, že máme podobný štýl ako Fínsko. Máme fínskeho trénera a snažíme sa hrať tak, pretože majú taký úspešný systém. Dúfam, že to pre nás bude pokračovať úspešne aj v semifinále."

Maximilian Kastner, útočník Nemecka: "Dnes to bola ich presilovka, ktorá nás stála zápas. Trikrát v nej skórovali. Na druhej strane si však myslím, že sme mali dosť šancí na to, aby sme ich zdolali. V hre 5 na 5 to bolo vyrovnané. A trafili sme žŕdku, čo mohlo rozhodnúť. Môžeme byť hrdí na našu snahu."

štvrťfinále (Helsinki):



Nemecko - Česko 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Góly: 54. Seider (Noebels, Plachta) - 3. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 11. Červenka (Krejčí, Hronek), 33. Krejčí (Pastrňák, Červenka), 59. Smejkal (Kämpf). Rozhodovali: Nord (Nem.), Štolc (Švaj.) - Chaput (Kan.), SYNEK (SR), vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0, 4290 divákov.

Nemecko: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke - Plachta, Michaelis, Ehliz - Pföderl, Reichel, Noebels - Karachun, Loibl, Fischbuch - Kastner, Soramies, Schmölz - Ehl

Česko: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - Zohorna, Hertl, Blümel - Vrána, Kämpf, Smejkal - Stránsky, Černoch, Flek - (Špaček)