Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Česi zdolali v Glasgowe Škótov 2:0, gólová paráda Schicka

Patrik Schick z Českej rebubliky strieľa hlavou úvodný gól do siete Škótska v zápase základnej D-skupiny Škótsko - Česká republika na ME vo futbale 14. júna 2021 v Glasgowe. Foto: TASR/AP

Druhým hrdinom Čechov bol Tomáš Vaclík, ktorý v druhom polčase zlikvidoval niekoľko veľkých šancí Škótov.

Glasgow 14. júna (TASR) - Českí futbalisti vstúpili do majstrovstiev Európy triumfom nad Škótskom 2:0. O oba góly hostí sa v glasgowskom Hampden Parku postaral útočník Patrik Schick a najmä jeho druhý presný zásah bol výstavný, keď strelou z polovice ihriska potrestal vybehnutie Davida Marshall. Druhým hrdinom Čechov bol brankár Tomáš Vaclík, ktorý v druhom polčase zlikvidoval niekoľko veľkých šancí Škótov.

Českí reprezentanti nastúpia vo svojom druhom zápase D-skupiny v piatok 18. júna o 18.00 h opäť v Glasgowe proti Chorvátom, Škótov čaká v ten istý deň o tri hodiny neskôr derby s Anglickom.

D-skupina - 1. kolo:



Glasgow

Škótsko - Česko 0:2
(0:1)

Góly: 42. a 52. Schick. Rozhodovali: Siebert - Seidel, Foltyn (všetci Nem.), bez kariet.

Škótsko: Marshall - Hanley, Cooper, Hendry (67. McGregor) - O'Donnell (79. Forrest), Armstrong (67. Fraser), McGinn, McTominay, Robertson - Dykes (79. Nisbet), Christie (46. Adams)
Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Souček, Král (67. Holeš) - Masopust (72. Vydra), Darida (87. Ševčík), Jankto (72. Hložek) - Schick (87. Krmenčík)


Úvod zápasu bol opatrný a oba tímy sa sústredili najmä na defenzívu. Škóti síce v prvých minútach súpera zatlačili, ale šance si nevypracovali. Do nádejnej sa dostával McGinn, no v poslednej chvíľu ho zablokoval jeden z obrancov. Prvá vážnejšia príležitosť prišla v 16. minúte. Rozhodca nechal pokračovať hru po dvoch ostrých súbojoch pri škótskej šestnástke, Jankto prihral z ľavej strany do pokutového územia Schickovi, jeho strelu z prvej vytlačil Marshall na roh. Na druhej strane sa odohrala podobná akcia po rýchlom protiútoku, no Dykes mieril vedľa ľavej žrde. V 31. minúte už českého brankára poriadne preveril kapitán Robertson, ale Vaclík si svoje miesto zastal a jeho pokus vytlačil nad brvno. Nerozhodné skóre vydržalo do 42. minúty, keď z pravej strany poslal Coufal center do vápna, Schick sa zavesil do vzduchu a cez dvoch obrancov poslal loptu k vzdialenejšej žrdi - 0:1.

Druhý polčas odštartoval výrazne aktívnejšie a diváci v Hampden Parku si prišli na svoje. Už po dvoch minútach sa prezentoval nebezpečnou strelou Darida a prevetral Marshallove rukavice. Na druhej strane vyrazil Vaclík center z ľavej strany, no len ku Škótom a Hendryho strelu zastavilo až brvno. Český brankár podržal svojich spoluhráčov aj v 49. minúte, keď ho takmer prehodil Kalas, no stihol reflexívne vytlačiť loptu aj pred dobiedzajúcim Dykesom. Potom už prišiel druhý gólový moment Schicka. Český útočník si prebral loptu na polovici ihriska, všimol si, že Marshall je ďaleko z bránky, tak to skúsil z diaľky a krásnou strelou rozvlnil sieť - 0:2. Škóti sa z druhého úderu rýchlo otriasli a v ďalších minútach dostali Čechov pod veľký tlak. Tečovaná Armstrongova strela skončila tesne nad, dve tutovky Dykes v 61. a 65. minúte vychytal Vaclík, ktorý sa zaskvel najmä pri tej druhej. Domáci aj ďalej držali loptu, no dochádzali im sily a proti českému obrannému bloku sa len ťažko presadzovali. Schick mohol v 80. minúte zavŕšiť hetrik, no zo stredu šestnástky namieril len do Marshalla. Česi si v závere náskok postrážili a pripísali si dôležité víťazstvo.




 1.ČESKO11002:0+ 23
 2.ANGLICKO11001:0+ 13
 3.CHORVÁTSKO10010:1- 10
 4.ŠKÓTSKO10010:2- 20

Patrik Schick, útočník ČR: "Je to skvelé, na tento zápas som sa ako všetci veľmi tešil, bola to dlhá doba. Bol to ťažký duel a stál nás veľa síl. Je super, že sme ho zvládli s nulou vzadu. Je to krásne víťazstvo. Tento zápas som si už niekoľkokrát prehrával v hlave. Ten druhý gól je čerešnička. Bola tam odrazená lopta, periférne som sa pozrel, videl som, že brankár je vysoko, tak som to tam praskol."
Tomáš Souček, stredopoliar ČR: "Najťažší bol asi ten tlak, že to bol prvý zápas a vždy je nepríjemné prehrať prvý zápas na turnaji. Oni na nás na začiatku vybehli, potom to bol vyrovnaný duel a som rád, že sme to zvládli na našu stranu. Ten druhý ´Schickyho´ gól je rozprávka."
Stuart Armstrong, stredopoliar Škótska: "Bol to ťažký zápas, veľmi kompaktný, nebolo tam veľa voľného miesta a hrali sme veľa dlhých lôpt, čo sme nechceli. Keď sme si prihrávali, išlo nám to dobre, no bolo ťažké dostať sa cez ich obranu. Som sklamaný z toho, ako sme inkasovali prvý gól. Až na to sme bránili celkom dobre. Pri tom druhom góle ukázal skutočnú kvalitu. V druhom polčase sme mali šance a snažili sme sa ich zatlačiť, ale na tejto úrovni musíte premieňať šance."