Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Česi zvíťazili nad USA 1:0 a postúpili do semifinále, rozhodol Zacha

Český hokejista Pavel Zacha (druhý zľava) strieľa úvodný gól za chrbát amerického brankára Charlieho Lindgrena počas štvrťfinálového zápasu Česko - USA na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Prahe vo štvrtok 23. mája 2024. Foto: TASR/AP

Vo štvrtkovom štvrťfinálovom dueli v Prahe zvíťazili nad USA 1:0 gólom Pavla Zachu z 27. minúty.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 23. mája (TASR) - Českí hokejisti postúpili do semifinále domácich majstrovstiev sveta. Vo štvrtkovom štvrťfinálovom dueli v Prahe zvíťazili nad USA 1:0 gólom Pavla Zachu z 27. minúty. Ich súperom v boji o finále bude Švédsko, ktoré zdolalo v severskom derby v Ostrave Fínsko 2:1 po predĺžení. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Kanada a Švajčiarsko.

Výborný výkon podal brankár Lukáš Dostál, ktorý si udržal čisté konto, keď vykryl všetkých 36 striel súpera. Česi odplatili Američanom vyradenie v rovnakej fáze na vlaňajších MS (0:3), o medaily si zahrajú po dvoch rokoch.

Výborný výkon podal brankár Lukáš Dostál, ktorý si udržal čisté konto, keď vykryl všetkých 36 striel súpera. Česi odplatili Američanom vyradenie v rovnakej fáze na vlaňajších MS (0:3), o medaily si zahrajú po dvoch rokoch.

Štvrťfinále MS 2024 /Praha/:


USA - Česko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 27. Zacha (Špaček, Červenka). Rozhodcovia: Björk (Švéd.), Campbell (Kan.) - Wyonzek (USA), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 2:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 17.413 divákov.

USA: Lindgren - Jones, Werenski, Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring - Boldy, Nelson, Gaudreau - Caufield, Pinto, Tkachuk - Zegras, Hayes, Farabee - Brindley, Kunin, Eyssimont - Leonard
Česko: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, Špaček - Patrňák, Zacha, Palát - Nečas, Kämpf, Kubalík - Kaše, Sedlák, Červenka - Stránský, Tomášek, Beránek - Voženílek

Úvod zápasu priniesol svižný hokej, ale s dôrazom na pozornú defenzívu, takže vyložených šancí nebolo veľa. V 9. minúte sa po Caufieldovej strele dostal k zakončeniu Tkachuk, no mieril nad bránku. Na opačnej strane nevyužil nádejnú pozíciu Špaček a následne mal tutovku Pastrňák. V 14. minúte po chybe Boldyho unikol americkej obrane a mieril sám na Lindgrena, pri forhendovej kľučke mu odskočil puk. V druhej časti Česi najprv pohrozili opakovanými dorážkami Beránka a v 27. minúte sa im už podarilo otvoriť skóre. Strelu Špačka tečoval v presilovke telom do bránky Zacha - 0:1. V polovici duelu mohol zvýšiť náskok Červenka, v prečíslení 2 na 1 trafil hornú žŕdku. Američania dokázali v niektorých momentoch zatlačiť domácich, no koncovka im nevychádzala, v sľubných pozíciách neuspeli Pinto a ani Tkachuk. V tretej tretine sa Čechom darilo narúšať súperovu rozohrávku a držať ho ďaleko od vlastnej bránky. V 55. minúte dostal puk do siete Zegras, ale rozhodcovia už predtým prerušili hru pre postavenie amerického hráča v bránkovisku. V 57. min nevyužil možnosť na spečatenie postupu v sólonájazde Kubalík a následne ani Nečas, ktorý trafil žŕdku prázdnej bránky. Česi už tesný náskok udržali a mohli sa radovať z postupu.

hlasy aktérov (zdroj: JOJ):

Pavel Zacha, útočník ČR a autor jediného gólu: "Bolo to tímové víťazstvo, náš brankár chytal neskutočne. Tak, ako pri mojom góle, by sme mali stále strieľať v presilovke. USA mali pár dobrých šancí, ale chalani v obrane odviedli skvelú prácu. Zaslúžená výhra. Teším sa, že na turnaji pokračujeme."
Roman Červenka, kapitán ČR: "Ťažký, vyrovnaný zápas. Využili sme presilovku, dostali sme sa do vedenia, potom to bolo opatrnejšie, snažili sme sa brániť a čakať na ich chyby. ´Dosty´ (Dostál) bol výborný, celý tím to ´odmakal´. Štastie je potrebné, ale celý tím mu musí ísť naproti. Dali sme do toho všetko. Budeme hrať o medaily, čo viac si môžeme priať."
Johnny Gaudreau, útočník USA: "Bol to výborný zápas. Čechom zachytal brankár, ktorý viackrát podržal svoj tím. Súper dal gól a potom mu stačilo vyhadzovať puky. Žiaľ, nestrelili sme gól, súper odohral dobrý defenzívny zápas."