Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Česká chodkyňa Drahotová mala pozitívny dopingový test

Česká chodkyňa Anežka Drahotová. Foto: TASR/AP

Dvadsaťpäťročná atlétka, ktorá sa venuje aj cyklistike, vyhrala preteky na 10 km na MS juniorov v júli 2014 a o mesiac neskôr získala aj bronz na majstrovstvách Európy medzi ženami na 20 km.

Praha 20. apríla (TASR) - Česká chodkyňa Anežka Drahotová mala pozitívny dopingový test krátko predtým, ako získala striebro na majstrovstvách Európy v roku 2018 v Berlíne. Atlétka svoju vinu odmieta.

Jej právnik Jan Šťovíček pre agentúru AFP uviedol, že Česká antidopingová agentúra ich informovala o nezrovnalostiach v biologickom pase Drahotovej a pozitívnej vzorke moču, v ktorej sa našla látka zo zakázanej skupiny anabolík. "Ale neuviedli o akú látku ide. Požiadali sme o analýzu B-vzorky a o laboratórne dokumenty," povedal Šťovíček. Zástupca riaditeľa antidopingovej agentúry Tomáš Vávra uviedol, že dôkazy proti Drahotovej sú "jasné".

Dvadsaťpäťročná atlétka, ktorá sa venuje aj cyklistike, vyhrala preteky na 10 km na MS juniorov v júli 2014 a o mesiac neskôr získala aj bronz na majstrovstvách Európy medzi ženami na 20 km. O štyri roky neskôr v Berlíne vybojovala na rovnakej trati striebro. Pozitívny dopingový test mala 31. júla 2018, menej ako dva týždne pred súťažou. "Som šokovaná a nerozumiem tomu. Nedopovala som," uviedla v stanovisku, z ktorého citovali české médiá. Drahotová zatiaľ nemá splnený limit na OH v Tokiu, no pravdepodobná provizórna suspendácia ju môže pripraviť o hry.