Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Favorizovaní českí hokejisti porazili Dánov

ánsky hráč Nichlas Hardt bojuje o puk s dvojicou českých hráčov - Lukášom Krajíčkom (vľavo) a Petrom Čáslavom v zápase B skupiny Česká republika - Dánsko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Štokholme, 4. mája 2012. Foto: TASR/AP Photo/Jessica Gow

Česi vstúpili do zápasu aktívne a hneď v prvej minúte si vypýtali vylúčenie, z následnej presilovky však nič nevyťažili.

Štokholm 4. mája (TASR) - Hokejisti Česka zvládli svoje úvodné vystúpenie na MS vo Fínsku a Švédsku, keď si v piatkovom zápase v štokholmskej B-skupine poradili s Dánskom 2:0. Zverenci trénera Aloisa Hadamczika sa najbližšie predstavia v sobotu proti domácemu výberu.

Favorizovaní Česi vstúpili do zápasu aktívne a hneď v prvej minúte si vypýtali vylúčenie, z následnej presilovky však nič nevyťažili. Dáni sa sústredili na pozornú defenzívu a v bránke sa mohli spoľahnúť na Andersena, ktorý zneškodnil viacero dobrých príležitostí súpera. Severania sa postupne dostali do tempa a taktiež ohrozovali Kovářa v českej bránke, no strelecky sa nepresadili ani oni a mužstvá tak zišli do šatní za bezgólového stavu.

Hneď na začiatku druhého dejstva mal otvárací gól na hokejke Frolík, dánsky brankár však vytiahol ďalší výborný zákrok. V 26. minúte mohol na druhej strane skórovať Frans Nielsen, ale v rozhodujúcej chvíli netrafil bránku a Dáni následne nevyužili ani vyše minútovú presilovku 5 na 3. Prvého gólu sa diváci dočkali až päť sekúnd pred koncom tretiny, keď krátko po skončení početnej výhody doklepol puk za Andersonov chrbát Hemský - 1:0.

Ani v záverečnej tretine si českí hokejisti nevypracovali výrazný tlak, naopak Kovář sa musel mať na pozore čím ďalej, tým viac. Favorit sa napokon strachoval o výsledok takmer do konca duelu, jeho víťazstvo spečatil až necelé tri minúty pred koncom duelu Tenkrát presnou strelou k žŕdke - 2:0. Dánom napokon nebolo nič platné ani to, že súpera prestrieľali 26:24.


B-skupina:


ČR - Dánsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Góly: 40. Hemský (Nedvěd, Plekanec), 58. Tenkrát (Frolík, Plekanec). Rozhodcovia: Lewis (Kan.), Kaval - Morrison (obaja USA), Suominen (Fín.), vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 1610 divákov.

Česko: Kovář - Blaťák, Nakládal, Čáslava, Kutlák, Němec, Krajíček - Tenkrát, Plekanec, Frolík - Michálek, Krejčí, Hemský - Vondrka, Nedvěd, Průcha - Kašpar, Novotný, Petružálek.

Dánsko: Andersen - Larsen, J. Jensen B, D. Nielsen, Lassen, Bodker, Green, Hersby, Storm - Hardt, F. Nielsen, Eller - Madsen, Jakobsen, Hansen - K. Jensen, Starkov, Lykkeskov - Möller, Poulsen, J. Jensen