Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Česko zdolalo Holandsko a postúpilo do štvrťfinále

Na snímke českí futbalisti Patrik Schick (vpravo) a Tomáš Holeš sa tešia po góle počas osemfinálového zápasu Holandsko - Česká republika na ME vo futbale 27. júna 2021 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Holeš otvoril skóre v 68. minúte a desať minút pred koncom riadneho hracieho času pridal poistku Schick svojím štvrtým gólom na šampionáte.

Budapešť 27. júna (TASR) - Futbalisti Česka sa prebojovali do štvrťfinále ME 2020. V nedeľnom osemfinálovom stretnutí triumfovali v Budapešti nad Holanďanmi 2:0 vďaka gólom Tomáša Holeša a Patrika Schicka po zmene strán. Medzi najlepšou osmičkou nastúpia v sobotu 3. júla v Baku proti Dánom (18.00 SELČ).

Holanďania dohrávali od 55. minúty bez vylúčeného stopéra Matthijsa de Ligta. Holeš otvoril skóre v 68. minúte a desať minút pred koncom riadneho hracieho času pridal poistku Schick svojím štvrtým gólom na šampionáte.

Osemfinále:


Budapešť
Holandsko - Česko 0:2 (0:0)
Góly: 68. Holeš, 80. Schick. Rozhodovali: Karasjov - Demeško, Gavrilin (všetci Rus.), ŽK: Dumfries, F. de Jong - Coufal, ČK: 55. De Ligt (Holandsko), 52.834 divákov
Holandsko: Stekelenburg - De Vrij, De Ligt, Blind (81. Timber) - Dumfries, De Roon (73. Weghorst), Wijnaldum, F. de Jong, Van Aanholt (81. Berghuis) - Depay, Malen (57. Promes)
Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Kadeřábek - Holeš (85. Král), Souček - Masopust (79. Jankto), Barák (90.+2 Sadílek), Ševčík (85. Hložek) - Schick (90.+2 Krmenčík)


Holanďania mali úvodnú šancu hneď v 1. minúte, Malen odcentroval z ľavého krídla a Dumfries len tesne nestihol jeho prihrávku. Onedlho mohli opäť "Oranjes" otvoriť skóre, rýchly Dumfries si nabehol na dlhý pas, Vaclík vybehol veľmi neefektívne a zaskočiť zaňho musel Kalas v sklze. V prvom polčase mali opticky viac z hry Holanďania, ale aj Česi si dokázali vypracovať solídne možnosti. Po centri Ševčíka sa položil do hlavičky Souček, no neusmernil loptu do priestoru troch žrdí. V 38. minúte Kadeřábek v šestnástke vysunul Baráka, ktorého strelu v poslednej chvíli zblokoval mimo bránky De Ligt. Krátko pred prestávkou sa do veľkého vápna súpera vrátil Dumfries a Vaclík musel zachraňovať po jeho strele z ostrého uhla.

Na snímke český futbalista Patrik Schick (dole vpravo) strieľa gól počas osemfinálového zápasu Holandsko - Česká republika na ME vo futbale 27. júna 2021 v Budapešti.
Foto: TASR/AP


Druhý polčas odštartovali obrovské zaváhania obrancov na oboch koncoch ihriska. Po pätičke Depaya sa Malen prehnal cez Kalasa a rútil sa úplne sám na Vaclíka, no český brankár bravúrne vystihol jeho úmysel, hodil sa mu pod nohy a uchmatol loptu. Vzápätí horelo na opačnej strane, Schick sa už-už predieral cez De Ligta do samostatného nájazdu a holandský obranca mu v páde zmaril akciu rukou. Hlavný rozhodca Karasjov najprv vytiahol žltú kartu, po konzultácii s VAR však De Ligta vylúčil. Z nariadeného priameho kopu sa Česi pokúsili o signál, Coufal trafil iba múr a navyše hneď inkasoval žltú kartu za faul v snahe zabrániť rýchlemu protiútoku. Po vyše hodine hry bol opäť v akcii VAR a potvrdil, že Holanďania nezahrali v pokutovom území rukou.

V 64. minúte mali Česi ďalšiu vyloženú príležitosť na otvorenie skóre, po centri Coufala z pravého kraja sa v šestnástke dostal k lopte osamotený Kadeřábek, čakal na vhodný moment a pokúsil sa o umiestnenú strelu, nenamieril však ideálne a jeho zakončenie stihol zblokovať Dumfries. O štyri minúty neskôr sa už Česko dočkalo otváracieho zásahu. Po priamom kope hlavičkoval na zadnej žrdi Kalas na Holeša, ktorý hlavou poslal svoje mužstvo do vedenia. Holandsku išlo o vyrovnanie, ale v početnej výhode sa nedostalo do tlaku. Naopak, za nakopnutou loptou sa vydal Holeš, predviedol perfektnú individuálnu akciu a prihral nabiehajúcemu Schickovi. Ten vystrelil k žrdi do protipohybu Stekelenburga a výrazne priblížil Česko k bránam štvrťfinále. V zostávajúcom čase sa už Holandsko nezmohlo na zdramatizovanie duelu.

Hlasy po zápase (zdroj: uefa.com):
Frank de Boer, tréner Holandska: "Mali sme ťažkého súpera, ale do vylúčenia sme boli lepším tímom, dominovali sme. Vo finálnej fáze nám však niečo chýbalo, takéto zápasy rozhodnú jeden alebo dva momenty."
Jaroslav Šilhavý, tréner Česka: "Som naozaj hrdý na môj tím, zdolali sme silného protivníka. Všetci moji hráči to takticky zvládli perfektne. Som rád, že sme to dokázali pred mnohými našimi fanúšikmi. Výsledok hovorí sám za seba."
Matthijs de Ligt, obranca Holandska, dostal ČK: "Samozrejme, že je to veľmi zlý pocit. V podstate sme prehrali mojou chybou. Keď sa nad tým spätne zamyslím, nemal som nechať loptu, aby sa odrazila. Najmä v prvom polčase sme zápas kontrolovali, mali sme aj nejaké šance. Červená karta bola rozdielom."
Tomáš Holeš, autor gólu Česka a hviezda zápasu: "Myslím si, že sme predviedli excelentný kolektívny výkon. Môj gól je pre mňa bonus, no rozhodujúci bol tím. Mám najmä defenzívne úlohy, ale niekedy na mňa pozabudnú obrancovia súpera. Som rád, že som z toho vyťažil."
Patrik Schick, autor gólu Česka: "Lepšie to už ani nemohlo dopadnúť. Nikto nečakal, že sa dostaneme takto ďaleko. Zdolali sme Holandsko po fantastickom výkone, som presvedčený, že fanúšikovia si to užili."