Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Česko zvíťazilo nad Dánskom 2:1 až po samostatných nájazdoch

Český hráč Petr Hubáček (vľavo) v súboji s Dánom Jesperom Jensenom Foto: TASR/AP

V nich rozhodol o českom triumfe v šiestej sérii Irgl.

Štokholm 9. mája (TASR) - Českí hokejoví reprezentanti sa vo štvrtkovom dueli na MS mimoriadne trápili s Dánskom, keď outsidera zdolali 2:1 až po samostatných nájazdoch. Rozhodujúci samostatný nájazd premenil v šiestej sérii Zbyněk Irgl. V tabuľke štokholmskej A-skupiny zostávajú Česi na piatej priečke.

Prvé dve tretiny veľa hokejovej krásy nepriniesli. Zverenci Aloisa Hadamczika mali od úvodu hernú prevahu, no šance si vypracovávali veľmi ťažko. V prvej dvadsaťminútovke dvakrát nastrelili žrď, na druhej strane rozozvučal konštrukciu Pavelcovej bránky Jakobsen. V druhom dejstve pokračovalo trápenie favorita, v dobrých pozíciách nepochodili Hubáček a ani Tlustý. Postupne sa začali presadzovať v ofenzíve aj severania, v 35. min Green nedorazil za Pavelca skákajúci puk.

Najživší hokej priniesla tretia tretina. V jej úvode najprv Starkov dokázal prepasírovať puk za čiaru, no už predtým bola posunutá česká bránka. Česi prelomili strelecké prekliatie v 46. min, keď Michálek využil clonenie brániaceho protihráča a od pravého mantinelu prepálil Nielsena v dánskej bránke. Obrovskú šancu na vyrovnanie zahodili Dáni v 53. min, keď Mikkel Bödker zblízka netrafil prázdnu českú bránku. O tri minúty neskôr sa to už ale severanom podarilo, keď Staal nádherne našiel pri vzdialenejšej žŕdke Poulsena a ten nemal problém trafiť odkrytú časť Pavelcovej bránky - 1:1. Zápas tak dospel do predĺženia. V ňom Česi nevyužili presilovku 4 na 3 a tak prišli na rad samostatné nájazdy. V nich rozhodol o českom triumfe v šiestej sérii Irgl.

A-skupina:

Česko - Dánsko 2:1 pp a sn (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0, 1:0)



Góly: 46. Michálek (Hubáček, Šmíd), rozhodujúci samostatný nájazd Irgl - 56. Poulsen (K. Staal). Rozhodcovia: Piechaczek (Nem), Johansson - Dahmen (obaja Švéd.), Carlson (Kan.), vylúčení: 3:7 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 3359 divákov.

Česko: Pavelec – Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák – Voráček, Hudler, Tlustý – Hertl, Hanzal, Tenkrát - Vrbata, Novotný, Hubáček - Irgl, Koukal, Fleischmann - J. Kovář

Dánsko: S. Nielsen - Larsen, Lassen, O. Lauridsen, J. Jensen B, M. Lauridsen, Mads Bödker, R. Nielsen - Madsen, Green, Starkov - Hardt, Jakobsen, Mikkel Bödker - Storm, J. Jensen, Björkstrand - K. Staal, Dresler, Poulsen