Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Zverev vyradil Djokoviča, vo finále dvojhry vyzve Chačanova

Nemecký tenista Alexander Zverev v zápase proti Srbovi Novakovi Djokovičovi v semifinále dvojhry na OH 2020 v Tokiu 30. júla 2021. Foto: TASR/AP

V semifinále Chačanov zdolal Španiela Pabla-Carrena Bustu 6:3, 6:3.

Tokio 30. júla (TASR) - Štvrtý nasadený nemecký tenista Alexander Zverev bude v nedeľu súperom Rusa Karena Chačanova vo finále mužskej dvojhry na OH 2020 v Tokiu. V semifinále vyradil turnajovú jednotku Srba Novaka Djokoviča 1:6, 6:3, 6:1. "Nole" tak ani v Japonsku nezíska vytúžené olympijské zlato v singli a neskompletizuje zbierku cenných trofejí.

Djokovič zároveň stratil šancu dosiahnuť Zlatý Grand Slam - vyhrať v jednom roku všetky podujatia veľkej štvorky i olympiádu. V tenisovej histórii sa podobný kúsok podaril iba Nemke Steffi Grafovej v roku 1988. Srb mal zápas so Zverevom výborne rozohratý, prvý set získal jasne vo svoj prospech a v druhom viedol 3:2 s brejkom.

Nemec potom zdemoloval raketu a odvtedy začal predvádzať fantastický tenis. Prevalcoval Djokoviča rýchlou, agresívnou hrou s množstvom víťazných úderov. Od stavu 2:3 získal osem gemov za sebou a po štvrtý raz v kariére získal skalp lídra mužského svetového rebríčka. V Tokiu má isté minimálne striebro. Djokovič v prípade víťazstva nad Španielom Pablom Carrenom-Bustom v dueli o 3. miesto zopakuje bronz z Pekingu 2008.

Karen Chačanov reprezentujúci Ruský olympijský výbor (ROC) sa stal prvým finalistom mužskej tenisovej dvojhry na OH 2020 v Tokiu. V semifinále zdolal Španiela Pabla-Carrena Bustu 6:3, 6:3.
Karen Chačanov reprezentujúci Ruský olympijský výbor (ROC) v semifinále zdolal Španiela Pabla-Carrena Bustu 6:3, 6:3.
Foto: TASR/AP

Chačanov počas celého zápasu ťažil z výborného podania, vo výmenách bol agresívnejší. V prvom sete dvakrát prelomil podanie Carrena-Bustu. V druhom dejstve si vďaka brejku v šiestom geme vybudoval náskok 5:2 a zápas už dotiahol do úspešného konca. V Ariake Tennis Parku v japonskej metropole bude bojovať o najväčší úspech v doterajšej kariére.

Zverev po postupe do finále neskrýval emócie. „Zdolal som topvelikána, najlepšieho hráča tenisovej histórie. Som presvedčený o tom, že Novak vyhrá ešte veľa grandslamových turnajov a v historických tabuľkách sa osamostatní na čele.

Je mi ľúto, že dnes z kurtu odišiel ako zdolaný hráč. Má 20 grandslamových trofejí a 36 z turnajov Masters, nemôže však zasa vyhrať všetko. Pre mňa je to neuveriteľné víťazstvo. Je skvelé, že prinesiem domov medailu, dnes mi fandilo celé Nemecko. Hrať za svoju krajinu na olympiáde je veľká česť,"
uviedol Nemec pre akreditované médiá.

muži - dvojhra - semifinále:



Karen Chačanov (ROC) - Pablo Carreno-Busta (Šp.) 6:3, 6:3
Alexander Zverev (Nem.-4) - Novak Djokovič (Srb.-1) 1:6, 6:3, 6:1