Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Champagne nezískal podporu a nezapojí sa do boja o post šéfa FIFA

Jerome Champagne Foto: TASR/AP

Francúz uviedol, že jeho kandidatúru podporili iba tri národné federácie. Ostatné sa podľa jeho slov obávali odvetných opatrení, ak by tak urobili.

Bern 2. februára (TASR) - Francúz Jerome Champagne nebude kandidovať na post prezidenta FIFA, pretože nezískal požadovanú podporu piatich národných zväzov. Informoval o tom v pondelok v oficiálnom vyhlásení. V hre tak zostali štyria kandidáti.

Champagne uviedol, že jeho kandidatúru podporili iba tri národné federácie. Ostatné sa podľa jeho slov obávali "odvetných opatrení", ak by tak urobili. Neuspel tak v snahe postaviť sa vo voľbách prvého muža svetového futbalu 29. mája proti súčasnému prezidentovi Seppovi Blatterovi, informovala agentúra Reuters.

FIFA v pondelok potvrdila, že v hre sú už iba štyria kandidáti - okrem Blattera ešte jordánsky princ Ali bin al-Hussein, Holanďan Michael van Praag a bývalý portugalský reprezentant Luis Figo. Všetci splnili podmienky a do 29. januára podali oficiálne prihlášky aj s potrebnou podporou zväzov. Blatter, ktorý je na čele organizácie od roku 1998, je favoritom na opätovné zvolenie do svojho už piateho funkčného obdobia.

"Inštitúcie sa zmobilizovali, aby vyradili jediného nezávislého kandidáta. Posledné udalosti sa zinscenovali v tajnosti," uviedol Champagne, ktorý ešte v januári 2014 ako prvý verejne deklaroval svoj zámer uchádzať sa o post šéfa FIFA. "Rozposielanie listov na podporu kandidátov pre mňa znamenalo stratu najmä v Európe. Vraj som kandidát so starým videním pravidiel a nezapadám do koncepcie nových zmien, ktoré si UEFA osvojila v roku 2013," tvrdí Francúz. Podľa neho sú viaceré dôvody, že ho národné federácie nepodporili: "Pretože sa boja odvetných opatrení z jednotlivých konfederácií. Pretože ich federácie kandidujú na organizácie kontinentálnych šampionátov. Pretože sú príliš závislé na finančnej podpore. Pretože ich prinútili zjednotiť sa a brániť ich kontinentálne záujmy."