Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Chára si pripísal plusku, jeho tím vyhral v Toronte 5:2

Zdeno Chára (vľavo) Foto: TASR/AP Photo

Zdeno Chára bol najvyťaženejším korčuliarom v stretnutí.

New York 7. mája (TASR) - Hokejisti Bostonu zvíťazili v treťom zápase 1. kola play off zámorskej NHL na ľade Toronta 5:2 a ujali sa vedenia v sérii 2:1. Slovenský obranca Zdeno Chára zaznamenal dva strelecké pokusy, sedem bodyčekov a pripísal si jeden plusový bod, s 27 minútami a 31 sekundami bol kapitán Bruins najvyťaženejším korčuliarom v stretnutí.

Domáci Maple Leafs boli vo vypredanej hale Air Canada Centre aktívnejší na strely, keď na fínskeho brankára "medveďov" Tuukku Raska vyslali až 47 pokusov, ale k zemi ich zrážali vlastné chyby. Boston ich dokázal využiť a získal dôležité víťazstvo. "Hrali sme veľmi dobrý tímový hokej. Možno sme nemali toľko šancí ako v prvom zápase, ale odohrali sme solídny duel na súperovom ľade," povedal pre zámorské médiá český center David Krejčí, ktorý gólom do prázdnej bránky poistil triumf Bruins a pridal dve asistencie. Dvadsaťsedemročný rodák zo Šternberku je so siedmimi bodmi najproduktívnejším hráčom play off. Veľmi dobrý duel odohral aj Chára, ktorý síce nebodoval, ale na ľade strávil takmer polovicu zápasu.

Prvý bod vo vyraďovacej časti získal 41-ročný český veterán Jaromír Jágr, keď ukradol za bránkou puk Ryan O'Byrneovi a poslal do gólovky Richa Peverleyho. Pre Jágra to bol už 190. bod v kariére v play off a v historických tabuľkách sa dotiahol na šiesteho Bretta Hulla. V jednom z miest originálnej šestky NHL sa play off zápas hral prvýkrát od roku 2004 a kanadskí diváci sa už nevedeli dočkať. "Diváci boli vynikajúci a vytvorili skvelú a hlučnú atmosféru," povedal krídelník Toronta James van Riemsdyk. Štvrtý zápas série je na programe v noci na štvrtok.

Kapitán Bostonu Bruins Slovák Zdeno Chára (33) a hráč Toronta Maple Leafs Ryan Hamilton bojujú pred brankárom Bostonu Tuukkom Raskom v treťom zápase 1. kola play off Východnej konferencie zámorskej hokejovej NHL Toronto Maple Leafs - Boston Bruins 6. mája 2013 v Toronte.
Foto: TASR/AP Photo


Jazdci bojovali o víťazstvo do posledných sekúnd

V ďalšom dueli štvrťfinále Východnej konferencie vydreli NY Rangers v Madison Square Garden nad Washingtonom víťazstvo 4:3, vďaka čomu znížili stav série na 1:2. Vyrovnaný rozhodol gólom v 54. minúte útočník Derek Stepan. O víťazstvo však bojovali "jazdci" do posledných sekúnd, pretože duel dohrávali oslabení o vylúčeného Brada Richardsa a Capitals sa o vyrovnanie snažili pri hre šiestich proti štyrom. "Taká presilovka sa nehrá jednoducho, pretože nie je veľa miesta na ľade. Treba si nájsť miesto na strelu a páliť. Žiaľ, nevyšlo to," povedal ruský kapitán "Caps" Alexander Ovečkin, ktorý prvýkrát v sérii nebodoval. Brankár Washingtonu Brian Holtby v minulom zápase neinkasoval a jeho 124 minút a 6 sekúnd trvajúcu nepriestreľnosť prerušil center Brian Boyle, ktorý vyrovnal na 1:1. Dôležitou postavou zápasu bol aj stredný útočník Derick Brassard, ktorý prišiel do Rangers z Columbusu v rámci výmeny za slovenského kanoniera Mariána Gáboríka. Dvadsaťpäťročný rodák z kanadského Hullu strelil gól a na dva prihral. Do zostavy Rangers sa po zranení oka vrátil obranca Marc Staal, ktorý nehral takmer dva mesiace. "Som spokojný s mojimi hráčmi. Ukázali, že vedia hrať ako tím, čo je najmä v play off veľmi dôležité," povedal kouč Rangers John Tortorella.

V Západnej konferencii boli v noci na utorok na programe už štvrté zápasy 1. kola. Detroit zdolal doma Anaheim 3:2 po predĺžení a vyrovnal stav série na 2:2. Hrdinom stretnutia bol švajčiarsky útočník Damien Brunner, ktorý v 76. minúte rozhodol svojím presným zásahom o triumfe Red Wings. Dvadsaťsedemročný rodák z Klotenu profitoval z odvážneho prieniku švédskeho spoluhráča Gustava Nyquista a zblízka dorazil puk za chrbát svojho krajana Jonasa Hillera. Brankár Ducks mohol situáciu vyriešiť lepšie, pretože Nyquistovi puk odskočil od hokejky, ale Hiller ostal v bránke a nevykorčuľoval proti nemu.

"Je to ťažké rozhodnutie pre brankára. Musí odhadnúť, či bude pri puku skôr ako útočník a bolo to 50 na 50. Rozhodol sa, že zostane v bránke, urobil zákrok a obrancovia mali útočníka odblokovať," bránil svojho brankára tréner Anaheimu Bruce Boudreau. Hiller dlho držal nádeje Ducks, keď inkasoval prvýkrát až v 42. minúte po nešťastnom góle Brendana Smitha. Strelu obrancu Red Wings tečoval tesne pred Hillerom jeho spoluhráč Francois Beauchemin a domáci vyrovnali na 1:1. "Káčeri" sa dostal ešte raz do vedenia zásluhou Davida Steckela, ale Red Wings vyrovnali 6 minút a 33 sekúnd pred koncom riadneho času zásluhou hviezdneho ruského útočníka Pavla Dacjuka, ktorý perfektne prešiel do pásma a presnou strelou pod hornú žrď poslal duel do predĺženia. "Je to veľká škoda. Mali sme zápas v rukách, ale dvakrát sme neudržali vedenie," povedal po zápase 31-ročný Hiller.

Hráčom Los Angeles sa doma darilo

Výhodu domáceho prostredia naplno využili hráči Los Angeles, obhajca Stanleyho pohára otočil duel so St. Louis z 0:2 na 4:3 a takisto vyrovnal stav série na 2:2. Kings rozhodli o triumfe dvomi gólmi v tretej tretine, keď v priebehu 76 sekúnd otočili skóre v prospech "kráľov" Slovinec Anže Kopitar a Justin Williams. "Bluesmani" mali zápas veľmi dobre rozohratý, po góloch Davida Backesa a T.J. Oshieho viedli 2:0 a po druhom zásahu Oshieho 3:2. "Ukázali sme veľkú morálnu silu. Dvakrát sme prehrávali, ale dokázali sme sa vrátiť späť," povedal strelec vyrovnávajúceho gólu Kopitar, ktorý sa presného zásahu dočkal po 19-tich zápasoch.

Skóre otvoril kapitán Blues David Backes už po 72 sekundách, o pár minút neskôr v presilovke prekonal Oshie tečovanou strelou Jonathana Quicka druhýkrát. Kings vyrovnali ešte v prvej tretine, keď na 1:2 znížil kanonier Jeff Carter a potom brejk troch proti jednému zakončil po fantastickej biliardovej akcii Dustin Penner. "Mali sme zápas dobre rozohratý, škoda, že sme to nedotiahli. Domácich hnali vpred diváci, ale stále sme mali navrch. Nezvládli sme tretiu tretinu," priznal útočník St. Louis Backes. "Králi" vyhrali zápas play off, v ktorom prehrávali o dva góly, prvýkrát od roku 2001. Slovenský brankár Blues Jaroslav Halák nedostal šancu ani tentoraz a duel sledoval zo striedačky.


1. kolo play off NHL

Východná konferencia - tretie zápasy:

TORONTO (5.) - BOSTON (4.) 2:5 (0:1, 1:3, 1:1)
Góly:
34. Gardiner, 41. Kessel - 14. McQuaid, 26. Peverley, 35. Horton, 37. Paille, 59. Krejčí. Brankári: Reimer - Rask, strely na bránku: 47:38. Diváci: 19.746.
/stav série 1:2/


NEW YORK RANGERS (6.) - WASHINGTON (3.) 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)
Góly:
13. Boyle, 22. Brassard, 43. Asham, 54. Stepan - 5. Bäckström, 38. Green, 48. Beagle. Brankári: Lundqvist - Holtby, strely na bránku: 30:31. Diváci: 17.200.
/stav série 1:2/


Západná konferencia - štvrté zápasy:

DETROIT (7.) - ANAHEIM (2.) 3:2 pp (0:1, 0:0, 2:1 - 1:0)
Góly:
42. B. Smith, 54. Dacjuk, 76. Brunner - 6. Beleskey, 51. Steckel. Brankári: Howard - Hiller, strely na bránku: 49:33. Diváci: 20.066.
/stav série 2:2/


LOS ANGELES (5.) - ST. LOUIS (4.) 4:3 (2:2, 0:1, 2:0)
Góly:
10. Carter, 15. Penner, 48. Kopitar, 49. Williams - 2. Backes, 5. a 26. Oshie. Brankári: Quick - Elliott, strely na bránku: 29:22. Diváci: 18.334.
/stav série 2:2/