Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Chára si pripísal 11. gól, na víťazstvo Bostonu to však nestačilo

Slovenský obranca Zdeno Chára Foto: TASR/AP Photo/The Canadian Press, Sean Kilpatrick

Slovenský hokejista Zdeno Chára si pripísal tri strelecké pokusy.

New York 23. marca (TASR) - Kapitán hokejistov Bostonu Bruins Zdeno Chára zaznamenal v noci na piatok svoj 11. gól v základnej časti, ale "medvede" napokon v tuhom boji o miestenky v play off zámorskej NHL prehrali na ľade San Jose Sharks 1:2.

Slovenský obranca odohral takmer 28 minút a pripísal si okrem gólového aj ďalšie dva neúspešné strelecké pokusy. Obhajca trofeje napriek prehre figuruje na druhom mieste Západnej konferencie, ale už so stratou 12 bodov na vedúci New York Rangers.

Chára poskytol nádej na body štyri minúty pred koncom, keď netradične spoza bránky využil Anttiho Niemiho ako mantinel a skóroval.

"Najprv som chcel nahrávať, ale potom som videl postavenie Niemiho a mal som šťastie," videl gól z vlastnej perspektívy Chára. V hale HP Pavilion sa predstavil v drese domácich po takmer 6-zápasovej absencii aj slovenský center Michal Handzuš, ale pripísal si len mínusku do tabuľky pravdy.


Crosby vyšiel naprázdno

V ďalšom stretnutí zdolal Pittsburgh Penguins tím Nashville Predators 5:1. Dvoma gólmi prispel k výhre tučniakov Jevgenij Malkin, hviezdny navrátilec Sidney Crosby vyšiel netradične naprázdno. Ruský center v 66 zápasoch nazbieral 95 kanadských bodov (45+50) a pred druhým Claude Girouxom z Philadelphie Flyers má náskok 10 bodov.

Gólovo sa uviedol hneď v prvom zápase aj "stratený syn" Predators Alexander Radulov, no celé predstavenie patrilo "tučniakom", v ktorých drese sa predstavil netradične v úlohe nahrávača aj James Neal, autor štyroch asistencií, pričom všetky z nich boli primárne. Neal mal štyri body aj pred dvoma dňami aj proti Winnipegu a za posledné štyri sezóny sa také niečo podarilo iba ďalším dvom hokejistom (Eric Staal - apríl 2010 a John Tavares - október 2011).

Video: Radulov v akcii




O atmosfére blížiaceho sa play off napovedajú aj štvrtkové výsledky, pretože okrem Pittsburghu nijaký tím nevyhral o viac než jeden gól a v 4 z 8 duelov rozhodli o konečnom výsledku až záverečné nájazdové rozstrely.


Úspešný Ovečkin

V drese Washingtonu sa podarilo prekonať Iľju Bryzgalova v bránke Philadelphie iba jeho ruskému krajanovi Alexandrovi Ovečkinovi. Inak sa hviezdne výkony podávajúci gólman držal trendu z posledných týždňov a Philly vyhrala po nájazdoch 2:1. Bryzgalov má za sebou najúspešnejší mesiac kariéry, keď z 11 duelov 9 vyhral, raz prehral po nájazdoch a raz v riadnom hracom čase. Capitals si držia 8. miesto na východe, no číha na nich Buffalo s jednobodovou stratou na 9. mieste.

Video: Ovečkin dáva gól





St. Louis si dovolil "nájazdovú" prehru

Čelo súťaže okupujúci St. Louis si mohol dovoliť "nájazdovú" prehru na ľade Los Angeles 0:1, stretnutie len potvrdilo povesť výborných brankárov oboch tímov. Jaroslava Haláka zastúpil Brian Elliott, ktorý si pripísal 7. čisté konto v sezóne, pre Jonathana Quicka to bol 8. shutout v ročníku a s Henrikom Lundqvistom vedie v tomto ukazovateli.

Elliott zase kraľuje rebríčku podľa priemerných inkasovaných gólov na zápas (1,57) i percentuálnej úspešnosti zásahov (94,0 %). "Máme bod, ale veľa radosti zo zápasu nemôžeme mať, na druhej strane to nie je hala, v ktorej sa ľahko zbierajú body. Treba to zobrať takto a sústrediť sa na ďalší priebeh záveru základnej časti," sumarizoval zápas Elliott.


Phoenix s vyššími šancami

Phoenix si zvýšil šance na vyraďovačku víťazstvom nad Coloradom 3:2. Na západe je rozdiel medzi 7. Coyotes a 11. Flames iba tri body a tak budú fanúšikovia, ako už tradične na západe, svedkami napínavého finišu, v rámci ktorého zostáva odohrať 6-8 zápasov. "Je to ako na húsenkovej dráhe. Pred tým, než sa ukladáte do postele, analyzujete poradie, keď sa zobudíte, znovu sa k tomu vrátite, lebo všetko je inak. Bude to hra o život až do konca," komentoval súčasnú situáciu tímov kouč Phoenixu Dave Tippett.

Duel brankárskych "deduškov" na Floride vyznel pre 42-ročného Dwaynea Rolosona, ktorého Tampa Bay zdolala Edmonton 39-ročného Nikolaja Chabibulina 3:2 po nájazdoch. Rovnakým výsledkom sa skončilo stretnutie Minnesoty s Calgary, čo mrzí viac o play off ešte bijúcich sa Flames. Obranca "plameňov" Jay Bouwmeester je už v historickom rebríčku "železných mužov" na 6. mieste, keď na súpiske svojich tímov nechýbal v 581 zápasoch za sebou. K líderskej pozícii má ale ešte pomerne ďaleko - absolútnym rekordérom je center Doug Jarvis, ktorý v 80. rokoch minulého storočia nastúpil nepretržite v 964 dueloch.



výsledky:



Philadelphia - Washington 2:1 pp a sn
Góly: 27. Giroux, rozhodujúci nájazd: Simmonds - 1. Ovečkin. Brankári: Bryzgalov - Holtby. Strely na bránku: 28:31. Diváci: 19.948



Pittsburgh - Nashville 5:1
Góly: 2. Malkin, 5. Dupuis, 22. Cooke, 28. Kunitz, 43. Malkin - 33. Radulov. Brankári: Fleury - Rinne. Strely na bránku: 23:30. Diváci: 18.579



Tampa Bay - Edmonton 3:2 pp a sn
Góly: 24. Pyatt, 39. Pyatt, rozhodujúci nájazd: Purcell - 30. Omark, 57. Šmíd. Brankári: Roloson - Chabibulin. Strely na bránku: 21:36. Diváci: 17.893



Minnesota - Calgary 3:2 pp a sn
Góly: 29. Heatley, 53. Powe, rozhodujúci nájazd: Setoguchi - 19. Stempniak, 22. Babčuk. Brankári: Harding - Kiprusoff. Strely na bránku: 30:29. Diváci: 17.002



Dallas - Vancouver 1:2
Góly: 48. Fiddler - 5. Raymond, 55. Bieksa. Brankári: Lehtonen - Schneider. Strely na bránku: 26:28. Diváci: 16.618



Phoenix - Colorado 3:2
Góly:
4. Langkow, 16. Chipchura, 37. Torres - 45. O'Reilly, 55. Šťastný. Brankári: Smith - Varlamov. Strely na bránku: 25:41. Diváci: 14.938



Los Angeles - St. Louis 1:0 pp a sn
Gól: rozhodujúci nájazd: Carter. Brankári: Quick - Elliott. Strely na bránku: 37:35. Diváci: 18.118



San Jose - Boston 2:1 /Z. Chára za hostí 1+0/
Góly: 4. Pavelski, 43. Winnik - 56. CHÁRA. Brankári: Niemi - Thomas. Strely na bránku: 27:17. Diváci: 17.562