Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Chelsea využila straty rivalov, Tuchel: Neoslavujeme neúspech druhých

Na snímke zľava Reece James z Chelsea oslavuje gól s Rossom Barkleym počas futbalového zápasu anglickej Premier League medzi Newcastle United a Chelsea v sobotu 30. októbra 2021. Foto: TASR/AP

O triumfe v St. James´ Parku rozhodli "The Blues" po hodine hry, dvakrát skóroval Reece James a poistku pridal Jorginho z jedenástky.

Londýn 31. októbra (TASR) - Futbalisti londýnskej Chelsea využili zaváhania FC Liverpool a Manchestru City, od ktorých sa po triumfe 3:0 na ihrisku Newcastle United odpútali na čele tabuľky Premier League. Druhý Liverpool je ako jediný aj po 10. kole bez prehry, no domáca remíza 2:2 s Brightonom spôsobila jeho súčasné trojbodové manko na Chelsea. Ešte horšie v sobotu dopadol úradujúci majster. City doma šokujúco podľahli Crystal Palace 0:2 a ich strata na lídra narástla na päť bodov.
Na snímke v strede vľavo Reece James z Chelsea oslavuje gól so spoluhráčmi počas futbalového zápasu anglickej Premier League medzi Newcastlom United a Chelsea v sobota 30. októbra 2021.
Foto: TASR/AP

Chelsea sa na štvrté ligové víťazstvo za sebou nadrela. Hoci mali jej hráči až 79-percentné držanie lopty, v koncovke sa dlho trápili. O triumfe v St. James´ Parku rozhodli "The Blues" po hodine hry, dvakrát skóroval Reece James a poistku pridal Jorginho z jedenástky. "Hráčom som cez polčasovú prestávku povedal, aby boli trpezliví. Prvý gól bol nesmierne dôležitý, zápas sa už dostával do záverečnej fázy. Nepremenené šance nás našťastie nemrzeli, získali sme cenné tri body. Viem o stratách rivalov z čela tabuľky, no nikdy nebudeme oslavovať neúspech druhých. Po prvé, je ešte len začiatok sezóny a po druhé, chceme sa sústrediť sami na seba," povedal tréner Chelsea Thomas Tuchel, ktorého zverenci natiahli sériu víťazstiev vo všetkých súťažiach na šesť. Newcastle sa proti favoritovi nedočkalo prvého víťazstva v sezóne, na konte má iba štyri body a figuruje na predposlednom mieste tabuľky. Prvýkrát od EURO 2020 bol na zápasovej súpiske slovenský brankár Martin Dúbravka, ktorý chýbal národnému tímu i klubu mesiace pre zranenie chodidla.
Na snímke v popredí uprostred Andreas Christensen z Chelsea (vľavo) a Jamaal Lascelles z Newcastlu United bojujú o loptu počas futbalového zápasu anglickej Premier League medzi Newcastle United a Chelsea v sobotu 30. októbra 2021.
Foto: TASR/AP

Hráči Liverpoolu síce natiahli sériu bez prehry na 24 zápasov, no remíza 2:2 s Brightonom sa im málila. O to viac, že po góloch Jordana Hendersona a Sadia Maneho viedli dvojgólovým rozdielom. "Veril som, že po dobrom vstupe do zápasu a krásnych góloch sa nám podarilo súpera zlomiť. Strelili sme aj tretí gól, ktorý však neplatil pre hru rukou a súper sa zásahom do šatne vrátil do zápasu. Cítime, že sme mali na viac," poznamenal tréner Liverpoolu Jürgen Klopp.
Na snímke uprostred Jordan Henderson z Liverpoolu beží počas rozcvičky pred futbalovým zápasom anglickej Premier League medzi Liverpoolom a Brightonom v sobotu 30. októbra 2021.
Foto: TASR/AP

Manchester City doplatil na rýchly inkasovaný gól zo 6. minúty a vylúčenie Aymerica Laporteho na konci prvého polčasu, priznal kouč Pep Guardiola. "Hráči ukázali charakter, ale dnes nebolo šťastie na našej strane. Musím ich však pochváliť za snahu, pretože hrali celý druhý polčas o jedného menej. V závere sme skúsili hru vabank, no inkasovali sme druhýkrát a bolo po všetkom. Gratulujem súperovi k víťazstvu, predviedol konzistentný výkon. Myslím si, že nebude mať žiadny problém so záchranou," vyzdvihol súperove kvality Guardiola, ktorému hostia znechutili jubilejný 200. zápas v Premier League. Španielsky kouč sa pristavil aj pri verdikte rozhodcu, ktorý v závere prvého polčasu vylúčil Laporteho. "Mohol dať žltú, no rozhodol sa pre červenú kartu. Záleží na rozhodcovi a jeho uhle pohľadu. To isté platí o neuznanom góle Gabriela Jesusa. Ani v jednom prípade si nemyslím, že išlo o verdikty, ktoré zapríčinili našu prehru."
Na snímke sprava Raphael Varane z Manchestru United oslavuje so spoluhráčmi po tom, čo Edinson Cavani strelil druhý gól svojho tímu počas futbalového zápasu anglickej Premier League medzi Tottenhamom Hotspur a Manchestrom United v sobotu 30. októbra 2021.
Foto: TASR/AP

Manchester United spoznal po štyroch dueloch opäť pocit z víťazstva, keď zdolal Tottenham Hotspur 3:0 na súperovom ihrisku. "Kohúti" po dobrom štarte do sezóny prehrali už v piatom stretnutí z predchádzajúcich siedmich. Hostia nastúpili s veteránskym útočným dvojzáprahom. Dokopy mal 70 rokov, no fungoval na jednotku. Cristiano Ronaldo aj Edinson Cavani dali po góle, triumf "červených diablov" spečatil Marcus Rashford. "Cristiano a Edinson hrali výborne, skvele si na ihrisku rozumejú a cítiť, že sa vzájomne rešpektujú. Veľmi nám pomohli ich skúsenosti. V príprave na zápas som vsádzal na to, že práve oni môžu byť kľúčovým faktorom úspechu," konštatoval kouč United Ole Gunnar Solskjaer, ktorý sa po minulotýždňovom domácom debakli 0:5 s Liverpoolom ocitol pod paľbou kritiky. Výhrou nad Tottenhamom si pravdepodobne predĺžil "život" na lavičke, no United v rýchlom tempe čakajú ďalšie náročné zápasy - v utorok nastúpia na pôde Atalanty Bergamo v Lige majstrov a v sobotu privítajú na Old Trafford mestského rivala City.