Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Chodci o tituly napokon v Trnave, Tóth bude pomáhať s tempom

Na snímke slovenský chodec Matej Tóth (Dukla Banská Bystrica) počas 39. ročníka medzinárodných chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka v Dudinciach v sobotu 24. októbra 2020. Matej Tóth sa pokúsi splniť limit 3:50 h na OH 2020 v Tokiu. Olympijský šampión z Ria de Janeiro 2016 bude mať 11 súperov. Tradičné preteky, ktoré majú štatút podujatia Európskej atletiky (EA), budú podobne ako celý športový rok nezvyčajné. Nielenže sa po 27 rokoch uskutočnia v jesennom namiesto jarného termínu, ale sprevádzajú ich prísne protipidemiologické opatrenia. Foto: TASR - Ján Krošlák

Obhajca olympijského zlata na 50 km trati a držiteľ limitu pre tokijské podujatie Matej Tóth sa na šampionáte taktiež zúčastní, no iba v úlohe vodiča.

Trnava 2. decembra (TASR) - Slovenskí chodci v roku 2020 napokon neprídu o národný šampionát. Slovenskému atletickému zväzu (SAZ) sa narýchlo podarilo zorganizovať majstrovstvá SR v Trnave, kde sa v sobotu 5. decembra pôjde na dráhe Mestského štadióna na 20-kilometrovej i 50-kilometrovej trati.

Chodci v rovnaký deň plánovali súťažiť v talianskej Ostii, no tam sa preteky pre zhoršujúcu sa pandémiu koronavírusu konať nebudú. V Trnave bude možné plniť limity pre olympiádu v Tokiu i budúcoročné ME do 23 rokov v Bergene. "Mnohí v tomto roku na dvadsiatke, či päťdesiatke ešte nesúťažili. Na dvadsiatke si pokúsi svoje renkingové postavenie vylepšiť Miro Úradník, s ambíciami na limit 1:30:00 h na ME do 23 rokov nastúpi na štart Ľubo Kubiš. Medzi ženami sa pokúsi o výkon, ktorý by ju v olympijskej kvalifikácii posunul vyššie, Marika Katerinka Czaková na 20.000 m trati. O limit na budúcoročné ME do 23 rokov 1:48 h sa budú usilovať Žárska, Hačundová i Burzalová," predostrel ambície slovenských atlétov pre oficiálnu stránku SAZ šéftréner chodeckej sekcie Matej Spišiak.

Obhajca olympijského zlata na 50 km trati a držiteľ limitu pre tokijské podujatie Matej Tóth sa na šampionáte taktiež zúčastní, no iba v úlohe vodiča. Na päťdesiatke by mal pomôcť s tempom približne počas prvých dvadsiatich kilometrov.