Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Chodcom roka opäť Tóth, trénerom J. Benčík, mládežníkom Strmeňová

Matej Tóth Foto: TASR

Matej Tóth sa objavil na prvých miestach vo všetkých hlasovacích lístkoch, rovnako ako tréner Juraj Benčík i Katarína Strmeňová.

Bacúch 22. septembra (TASR) - Už tradične sa súčasťou Chôdze na Bacúchu stalo vyhlasovanie lauereátov roka. V ankete jednoznačne opäť kraľoval Matej Tóth, ôsmy na 5O km na OH v Londýne, jeho tréner Juraj Benčík, medzi mládežníkmi 12. na MSJ v Barcelone Katarína Strmeňová, všetci členovia Dukly Banská Bystrica.

Matej Tóth sa objavil na prvých miestach vo všetkých hlasovacích lístkoch, rovnako ako tréner Juraj Benčík i Katarína Strmeňová. Matej Tóth sa v sobotu v Bacúchu naplno skloňoval dvakrát, po víťazstve na 10 km i v slávnostnom večere pri vyhlasovaní laureátov.

"Pre mňa to bola naozaj úspešná sezóna, asi vo všetkých smeroch, vyšli mi štarty, ktoré boli dôležité a na ktoré som sa cieľavedomo pripravoval. Teší ma, že dokážem zašliapať výborný výkon a že som spoľahlivý aj pre Slovensko. Na olympiádu som letel po výbornej príprave, so sľubnou formou a preteky mi vyšli tak, ako som plánoval."



Ďalšia sezóna bude pre Mateja Tótha o niečo oddychovejšia. "Doteraz som neúnavne naplno zaberal, potrebujem vypustiť, zima bude voľnejšia, neplánujem veľa sústredení, naozajstnú kvalitu si vyskúšam v príprave vo februári, marci. Prvé vážne preteky na mňa čakajú až v Dudinciach na Európskom pohári v máji. Odtiaľ by som sa mal odraziť do ďalšieho bloku a sústrediť sa už len vrchol, majstrovstvá sveta v Moskve. Samozrejme, vyžiada si to už plnú vážnosť s tým, že sa pokúsim ašpirovať na najvyššie miesta."

Platy trénerov sú podhodnotené

Juraj Benčík sa pomaly stáva posledným mohykánom, trénerov ubúda a ťažko predpokladať, že sa odchodovosť zastaví a záujem zvýši. "Jedine reforma v slovenskom športe môže situáciu zvrtnúť tak, aby výchova trénerov nabrala normálny smer. Dvadsať rokov sa zanedbávala a ak sa tento prístup nezmení a nezačneme vychovávať trénerov, tak nám vymrú. Nikto z rodičov, funkcionárov, rozhodcov nevychová pretekára, jedine kvalitný tréner. V atletike všeobecne ubúdajú, preto očakávam od novej reformy, že pozdvihne remeslo trénera. Dosiaľ sa len devalvovalo a devastovalo."

Platy trénerov podľa Juraja Benčíka sú vysoko podhodnotené. "Aj v Dukle, vrcholovom stredisku, tréner ako občiansky zamestnanec, keď nastúpi mladý po skončení trebárs FTVŠ, má plat 500 - 510 eur. Tréner s bohatou praxou, ktorý vychoval olympijského víťaza a má za sebou spústu výsledkov, má 640 eur. Ak štrajkujú učitelia, tak sa čudujem, prečo neštrajkujú aj tréneri, i keď ich je menej. No ak zdravotné sestričky potrebujú 900 eur mesačne, tak aj o tréneroch môžeme povedať to podstatné - ak nebudú motivovaní, nebudú mať záujem o prácu a nebudeme mať športovcov."

Juraj Benčík najviac hrdosti prejavil v sezóne na olympiáde, keď mu obaja zverenci zabrali naplno. "Samozrejme, Matej Tóth ma v Londýne najviac potešil, výrazne sa zlepšil aj Tóno Kučmín s osobným rekordom, to sú momenty, na ktoré som najviac hrdý."