Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Chodec Matej Tóth bude prvou hviezdou chôdze na Bacúchu

Matej Tóth Foto: TASR

V dedinke Bacúch sa bude konať piaty ročník medzinárodných pretekov, ktorých sa zúčastní aj desať olympionikov.

Bacúch 19. septembra (TASR) - Najlepší slovenský chodec Matej Tóth poctí štartom aj svoju 'srdcovku', 5. ročník medzinárodných pretekov v dedinke Bacúch. V sobotu bude súčasťou až desiatich olympionikov, ktorí vyšperkujú podujatie známe srdečnosťou a príjemnou atmosférou.

Dovedna si svoje chodecké dávky odpochoduje z deviatich krajín zhruba 120 účastníkov všetkých kategórií, od najmladších žiakov až po dospelých. Nepochybne hviezdou prvej veľkosti sa stane Matej Tóth. Aj keď by si po olympiáde v Londýne a ôsmom mieste na päťdesiatke zaslúžil oddych, sezóna mu ešte dozneje v plnom pracovnom zaťažení. Týždeň po finále chodeckého seriálu IAAF v čínskom Erdose sa objaví na desiatke v Bacúchu, v nedeľu si v Banskej Bystrici dopraje polmaratón ako jeden z členov štafety s Dušanom Majdánom, Milošom Bátovským, Antonom Kučmínom. "A nevynechám budúci týždeň v piatok ani rodnú Chodeckú Nitru na pešej zóne, v uvoľnenej atmosfére polmaratón v Košiciach, až potom si vyložím nohy a úplne vypnem v kúpeľoch v Kováčovej," upresnil Matej Tóth.

Súčasťou bacúšskeho podujatia bude aj vyhlásenie laureátov slovenskej chôdze v uplynulom roku a kto iný si zaslúži prívlastok chodeckého kráľa ak nie Matej Tóth. "Bacúch je pre mňa špecifický v atmosfére. Nezáleží mi na víťazstve, či prémii, teším sa na prajnosť ľudí, ktorí si ma vážia. Dúfam, že v Bacúchu sa pobijem o prvú trojku, aj keď mi to vlani nevyšlo, a samozrejme, ideálne by bolo zvíťaziť. Forma už poklesla, vytrvalosť v rýchlosti trochu odchádza, som tak na hrane. Navyše v kopcoch na okruhu to bude dosť náročné, sám som zvedavý ako to dopadne, ťažko odhadujem aj výkon."



Čínsky Erdos a horehronský Bacúch sa odlišuje už len v nadmorskej výške. "Náročné tam bolo vyjsť aj po schodoch, nieto ešte pretekať. Erdos s kvalitnou účasťou šiestich zo siedmich najlepších na olympijskej dvadsiatke plus dvaja medailisti na päťdesiatke bol impozantný. Do Erdosu je pomaly dvojdňové cestovanie, do Bacúcha hodinka, čiže výkon by mal byť lepší a aj pocity," s úsmevom skonštatoval pri porovnávaní Matej Tóth.

Erdosom vyvrcholil tohtoročný seriál IAAF Race Walking Challenge. "Odmeny pre najlepších, 101-tisíc dolárov na finále, bola veľká suma, niektorí borci sa na ňu celý rok zameriavali. Ťažko sa medzi Číňanmi a ďalšími rýchlikmi presadiť, navyše nevýhodu mali päťdesiatkári. Vyhral som na dvadsiatke v Dudinciach, Rio Maior, na OH som skončil na 50 km ôsmy, no na desiatke sa päťdesiatkár ťažko presadí. V celkovom poradí seriálu mi patrí 9. priečka, v Erdose som finišoval desiaty za 41:33, čo považujem v tamojších podmienkach za veľmi dobré."

V Bacúchu velí organizačnému štábu František Kán, ktorý trénera Juraja Benčíka označil za dušu podujatia. Bacúch nezaspal na vavrínoch, ale už rozmýšľa ako podujatie osviežiť. F. Kán: "Dúfam, že sa teraz dohodneme na pripravovanom seriáli chodeckého okruhu spolu s litovským Alytusom, Katovicami, Borským Mikulášom, Olomoucom, vyvrcholiť by mal u nás v Bacúchu. Akýsi malý Challenge dodá našim pretekom väčší rozlet so stimulom pre celú našu tisícovú obec. Byť po boku trebárs s takými Katovicami bude pre nás veľkým zadosťučinením."

Milujem Bacúch, tak znie symbolika loga na tričku, ktoré v limitovanej edícii pripravili organizátori na 5. ročník. Za čas od svojho vzniku sa vyprofilovalo najmä do mládežníckej podoby. Juraj Benčík: "Neustále pociťujeme nutnosť zaplniť medzeru po generácii Mateja Tótha. Vytvorili sme projekt, ktorý strhol všetkých obyvateľov Bacúcha. Miestnemu atletickému klubu so 42 členmi, vrátane rodičov, vytvoril odrazový mostík. Treba si zapamätať najmä mená Patrika Speváka, Dáši Škantárovej, Radoslavy Piliarovej, Lukáša Murína, Richarda Orovčíka. Hlavne vďaka nim sme 'zarobili' do budúcnosti a nepochybujem, že aj na olympijské hry."

Preteky na Bacúchu o Cenu Jozefa Pribilinca sa začínajú v sobotu o 12.00, hlavné kategórie odštartujú na 10 km o 13.45, vyhlasovanie ankety Chodec roka je na programe počas galavečera o 18.00.