Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Chorváti i Škóti musia vyhrať, Modrič: Musíme sa zlepšiť

Kapitán Chorvátska Luka Modrič na EURO 2020. Foto: TASR/AP

Škóti po úvodnej prehre s Českom 0:2 získali bod s favorizovaným Anglickom, ktorému vo Wembley nedovolili skórovať ani raz.

Glasgow 21. júna (TASR) - Futbalisti Chorvátska i Škótska potrebujú vo vzájomnom dueli na záver základnej D-skupiny EURO 2020 víťazstvo, aby živili šancu na postup do osemfinále. Oba tímy získali z dvoch doterajších duelov zhodne iba bod a tak iba plný zápis udrží jedného z nich v hre minimálne v tabuľke tretích tímov. Duel v Glasgowe štartuje v utorok o 21.00 SELČ, rozhoduje ho trio z Argentíny na čele s hlavným Fernandom Andresom Rapallinim.

Chorváti sú vicemajstri sveta, ale na ME zatiaľ herne nepresvedčili. S Anglickom prehrali 0:1, s Českom doháňali manko a vybojovali aspoň remízu 1:1. "Sme veľmi ďaleko od toho, ako sme zvykli hrávať predtým," nešetril kritikou do vlastných radov špílmacher Luka Modrič pre agentúru AFP. "Momentálne to nie je to Chorvátsko, ktoré chceme vidieť. Všetci do jedného sa potrebujeme zlepšiť. Od prvého až po posledného hráča. V utorok musíme ukázať, že to dokážeme." Kouč Zlatko Dalič už naznačil zmeny v základnej zostave pred kľúčovým súbojom, šancu by podľa chorvátskych médií mohol už od začiatku dostať mladý ofenzívny stredopoliar z Dinama Záhreb Luka Ivanušec. "Nevieme sa dostať do rytmu," priznal Dalič. "Keby sme už mali na konte aspoň jednu výhru, atmosféra v kabíne by bola pozitívna. Verím, že sa jej dočkáme, ale na Škótov si musíme dať veľký pozor. Proti Česku mali veľa šancí a bojovného ducha ukázali aj v dueli s Anglickom."

Škóti po úvodnej prehre s Českom 0:2 získali bod s favorizovaným Anglickom, ktorému vo Wembley nedovolili skórovať ani raz. Herne vo svojom prvom reprezentačnom zápase nadchol iba 20-ročný stredopoliar Chelsea Billy Gilmour a získal ocenenie pre hráča stretnutia. V dôležitom dueli však bude tímu chýbať, v pondelok mal totiž pozitívny test na koronavírus a musí ísť na 10 dní do karantény. Domácich bude v snahe premiérovo v histórii postúpiť zo základnej skupiny ME hnať dopredu kotol v Hampden Parku, kam pustia 12.000 divákov. Okrem domáceho prostredia hovorí v prospech Škótska aj doterajšia bilancia, s Chorvátmi totiž v piatich vzájomných súbojoch neprehrali ani raz - dvakrát vyhrali a trikrát sa zrodila remíza. Naposledy sa stretli v kvalifikácii MS 2014 a obe stretnutia vyzneli v prospech Škótska, 1:0 v Záhrebe a 2:0 v Glasgowe. Napriek tomu Škóti do Brazílie nepostúpili a Chorváti cez baráž s Islandom áno. "Musíme pokryť dvoch top stredopoliarov súpera Modriča a Kovačiča. Ak každý náš hráč podá špičkový výkon, môžeme pomýšľať na víťazstvo," tvrdí škótsky tréner Steve Clarke.

Oba tímy ešte môžu v prípade víťazstva teoreticky poskočiť aj na druhú priečku, znamenajúcu istotu účasti vo vyraďovačke. Chorváti môžu pri zhode priaznivých výsledkov o skóre predbehnúť Česko a Škóti za istých okolností zasa Anglicko. Ak by sa to nepodarilo, aj tretia pozícia so ziskom štyroch bodov dáva dobrú šancu na prienik do osemfinále. Prípadná remíza by však znamenala pre Chorvátsko i Škótsko prakticky koniec na šampionáte.

D-skupina:



CHORVÁTSKO - ŠKÓTSKO /utorok o 21.00, Hampden park v Glasgowe/

Rozhodcovia: Fernando Andres Rapallini - Juan Pablo Belatti, Diego Yamil Bonfa (všetci Arg.)

Predpokladané zostavy:

Chorvátsko: Livakovič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Modrič, Brozovič, Kovačič - Ivanušec, Perišič - Petkovič
Škótsko: Marshall - McTominay, Hanley, Tierney - O'Donnell, Gilmour, McGregor, McGinn, Robertson - Dykes, Adams


Tabuľka D-skupiny:

1. Česko 2 1 1 0 3:1 4
2. Anglicko 2 1 1 0 1:0 4
3. Chorvátsko 2 0 1 1 1:2 1
4. Škótsko 2 0 1 1 0:2 1