Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Chorváti opäť zvládli rozstrel, Modrič: Tím ukázal charakter

Na snímke dole vpravo chorvátsky brankár Dominik Livakovič chytá penaltu v rozstrele v osemfinále MS vo futbale 2022 Japonsko - Chorvátsko v katarskej Al Wakre 5. decembra 2022. Foto: TASR - AP

Hrdinom osemfinálového duelu s Japonskom bol brankár Dominik Livakovič, ktorý zneškodnil tri pokusy Japoncov.

Dauha 6. decembra (TASR) - Chorvátski futbaloví reprezentanti zvládli na MS aj tretí rozstrel zo značky 11 m a v piatkovom štvrťfinále šampionátu v Katare nastúpia proti Brazílii. Hrdinom osemfinálového duelu s Japonskom bol brankár Dominik Livakovič, ktorý zneškodnil tri pokusy Japoncov.

Chorváti hrali v prvom polčase príliš pasívne, chýbal im lepší pohyb a do šatne išli s jednogólovým mankom. V 56. minúte však Ivan Perišič v jubilejnom 100. zápase za národný tím vyrovnal na 1:1 a poslal duel do predĺženia. V ňom gól nepadol a tak prišiel na rad jedenástkový rozstrel, ktorý vyhrali vicemajstri sveta 3:1. Pred štyrmi rokmi Chorváti rovnakým spôsobom uspeli v osemfinále s Dánskom i vo štvrťfinále s domácim Ruskom.

"Sme veľmi šťastní, že sa nám podarilo postúpiť medzi elitnú osmičku. Vždy, keď na veľkom turnaji nastúpime na zápas vyraďovacej fázy, je z toho dráma. Bol to veľmi náročný, vyčerpávajúci zápas, Japonci kládli tuhý odpor. Z našej strany to nebol optimálny výkon, našli sme však cestu k víťazstvu. Mužstvo za nepriaznivého stavu 0:1 ukázalo charakter a Livi predviedol v rozstrele zázračné zákroky," uviedol pre akreditované médiá chorvátsky kapitán Luka Modrič.

Tréner Zlatko Dalič zdôraznil, že pre chorvátsky tím je príznačné, že sa dokáže vyhrabať z ťažkých situácií. "Nikdy sa nevzdávame. V prvom polčase duelu s Japonskom sme sa trápili, prežívali sme muky, no dokázali sme sa zmobilizovať. Hráči ukázali, že majú v sebe veľkú hrdosť. Celé Chorvátsko nás podporuje a som rád, že sme sa našim skvelým fanúšikom odvďačili postupom."

Japonci ani na štvrtý pokus neprekĺzli do štvrťfinále. Po druhý raz zlyhali v rozstrele, na MS 2010 v JAR prehrali v osemfinále s Paraguajom. "Napriek prehre odchádzame z turnaja so vztýčenými hlavami. Začína sa nová éra japonského futbalu. Zdolali sme Nemecko a Španielsko, to si musíme z tohto šampionátu odniesť. Ak budeme ďalej uvažovať, ako zdolať takéto tímy, čaká nás jasná budúcnosť," povedal tréner Japoncov Hadžime Morijasu.

Kaoru Mitoma, ktorý v rozstrele nepremenil svoj pokus, sa po vypadnutí ospravedlnil fanúšikom: "Všetkých nás mrzí, že sme nenaplnili sny japonských fanúšikov a nepostúpili do štvrťfinále. Proti Chorvátsku sme však odohrali zápas, ktorý sa musel našim priaznivcom páčiť. Boli sme Chorvátom viac ako vyrovnaným súperom. Teraz musíme tvrdo pracovať, aby sme na MS 2026 dosiahli ešte lepší výsledok."