Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Chorváti zdolali na ME Škótov 3:1 a postúpili z 2. miesta

Škótsky hráč Grant Hanley (vľavo) v hlavičkovom súboji s Chorvátom Brunom Petkovičom v zápase D-skupiny Škótsko - Chorvátsko na EURO 2020 vo futbale v škótskom Glasgowe 22. júna 2021. Foto: TASR/AP

Vicemajstri sveta postúpili z 2. miesta, tretích Čechov preskočili v tabuľke zásluhou vyššieho počtu strelených gólov.

Glasgow 22. júna (TASR) - Chorvátski futbalisti si vybojovali postup do osemfinále ME 2020. V záverečnom kole D-skupiny zdolali Škótov na štadióne v Glasgowe 3:1. Vicemajstri sveta postúpili z 2. miesta, tretích Čechov preskočili v tabuľke zásluhou vyššieho počtu strelených gólov.

Súboj, v ktorom by remíza znamenala pre oba tímy stop na turnaji, rozhodli Chorváti dvoma gólmi po prestávke. Ich autormi boli Luka Modrič a Ivan Perišič. V prvom polčase skóroval za Chorvátov Nikola Vlašič, za Škótov vyrovnal Callum McGregor.

Chorváti sa v osemfinále stretnú s druhým tímom E-skupiny, v ktorej hrá aj Slovensko. Zápas sa bude hrať v Kodani v pondelok 28. júna o 18.00 SELČ.

D-skupina:



Glasgow

Chorvátsko - Škótsko 3:1
(1:1)

Góly: 17. Vlašič, 62. Modrič, 77. Perišič - 42. McGregor. Rozhodovali: Rapallini - Belatti, Bonfa (všetci Arg.), ŽK: Lovren - McKenna, 9896 divákov

Chorvátsko: Livakovič - Juranovič, Lovren, Vida, Gvardiol (71. Barišič) - Kovačič, Brozovič – Perišič (81. Rebič), Modrič, Vlašič (76. Ivanušec) – Petkovič (71. Kramarič)
Škótsko: Marshall – McTominay, Hanley (33. McKenna), Tierney - O'Donnell (84. Paterson), Armstrong (70. Fraser), McGinn, McGregor, Robertson – Dykes, Adams (84. Nisbet)


Škóti sa na svojom štadióne v Hampden Parku na súpera "vrhli" a už v prvých desiatich minútach mali príležitosť zahrávať tri rohové kopy. Najbližšie ku gólu boli v tejto pasáži v 6. minúte, keď McGinn poslal loptu pred bránu a Adamsovi chýbalo iba veľmi málo, aby ju dorazil do siete. Úradujúci vicemajstri sveta však ukázali svoje skúsenosti. Úvodný tlak súpera prečkali bez újmy a skórovali z prvej príležitosti. V 17. minúte Modrič poslal center do šestnástky na Perišiča, ten vyhral hlavičkový súboj a "sklepol" loptu na Vlašiča, ktorý nemal problém skórovať. Škótov inkasovaný gól na chvíľu zaskočil, no potom sa opäť vrhli do útoku. McGinnovi sa však v 24. min nepodarilo opäť nájsť pred bránou Adamsa a onedlho si brankár Livakovič poradil aj s jeho slabou strelou. V závere prvého polčasu už Škóti nehrali tak aktívne ako v úvode, no aj tak sa im podarilo vyrovnať. Chorvátska obrana v 42. minúte odkopla loptu zo šestnástky iba na Calluma McGregora a ten zamieril presne k žrdi. Kapitán Celticu Glasgow zaznamenal nielen premiérový gól Škótov na šampionáte, ale aj svoj prvý v 33. štarte v reprezentácii.

Oba tímy nastúpili na druhý polčas s vedomím, že musia skórovať, inak sa ich vystúpenie na šampionáte skončí. Obraz hry sa zmenil, loptu na kopačkách začali mať prevažne Chorváti. V 50. minúte sa vybral do útoku krajný obranca Gvardiol, dokázal sa vyhnúť ofsajdovej pasci a išiel sám na brankára, no lopta mu ušla a gól z toho nebol. Podobne dobrú prienikovú prihrávku dostal onedlho aj Perišič, no do tesného ofsajdu. Gól bol na vlásku a vicemajstri sveta sa ho dočkali v 62. minúte. Po sérii prihrávok sa lopta dostala k Modričovi, útočník Realu Madrid napriahol vonkajším priehlavkom a trafil nádherne do šibenice. Poisťujúci zásah pridal v 77. minúte Perišič hlavou po rohovom kope, keď si nabehol k prednej žrdi na center Modriča. Škóti preukázali pred vlastnými divákmi snahu a nadšenie, no kvalitou za Chorvátmi zaostali.

hlasy po zápase (zdroj: AFP, uefa.com):

Luka Modrič, strelec gólu Chorvátska: "Sme šťastní. Odohrali sme veľký zápas a postúpili sme do osemfinále. Výkony v prvých dvoch dueloch v skupine nás neuspokojili. Vedeli sme, že musíme zahrať lepšie. V takýchto momentoch sme nebezpeční pre každého."

Nikola Vlašič, autor prvého gólu Chorvátska: "Bol to excelentný zápas. Vedeli sme, že máme na to, aby sme podali takýto výkon. Po súperovom vyrovnaní sme si udržali chladnú hlavu, vedeli sme, že sme lepší a že si dokážeme vypracovať ďalšie gólové šance. Nakoniec sme vyhrali predvedčivo. Toto je Chorvátsko, ktoré chceme vidieť."

Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: "Chcem sa poďakovať každému, kto nás podporoval. V ste naša sila a urobíme vás hrdými. Uplynulých 10 dní bolo pre nás veľkou previerkou. Ukázali sme, čoho sme schopní, všetko bude teraz pre nás ľahšie."

Callum McGregor, autor jediného škótskeho gólu na turnaji: "Je pekné skórovať premiérovo za národný tím, no sme sklamaní z výsledku. Fanúšikovia boli úžasní, chceme sa im poďakovať. Dnes sme zažili tvrdú skúsenosť proti hráčom najvyššej úrovne. Takáta vec vám však dáva chuť vrátiť sa na podobné podujatie."

Steve Clarke, tréner Škótska: "Je mi ľúto hráčov. Čakali sme dlhý čas, aby sme sa prebojovali na šampionát, dostala nás sem skvelá skupina hráčov. Počas bojoch v skupine sme ukázali množstvo dobrých vecí, no nezískali sme dostatočný počet bodov."








 1.ANGLICKO32102:0+ 27
 2.CHORVÁTSKO31114:3+ 14
 3.ČESKO31113:2+ 1 4
 4.ŠKÓTSKO30121:5- 41