Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Cibulková postúpila do finále dvojhry na turnaji WTA v Barcelone

Slovenská tenistka Dominika Cibulková Foto: TASR/AP

Po kvalitnom koncentrovanom výkone ako nasadená trojka deklasovala Rumunku Soranu Cirsteovú za 59 minút 6:1, 6:1 a v nedeľu bude bojovať o druhý singlový titul proti Talianke Sare Erraniove.

Barcelona 14. apríla (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa piatykrát v kariére prebojovala do finále dvojhry na turnaji WTA. V semifinále antukového podujatia v Barcelone (dotácia 220.000 dolárov) po kvalitnom koncentrovanom výkone ako nasadená trojka deklasovala Rumunku Soranu Cirsteovú za 59 minút 6:1, 6:1 a v nedeľu bude bojovať o druhý singlový titul proti Talianke Sare Erraniovej.

Cibulková, ktorá vlani triumfovala na turnaji o Kremeľský pohár v Moskve, má so sedmičkou "pavúka" zatiaľ priaznivú bilanciu 4:2. Naposledy ju zdolala vlani v rakúskom Linzi. V doposiaľ jedinom vzájomnom zápase na antuke však ťahala za kratší koniec, keď na turnaji ITF v Cuneu musela zápas na začiatku prvého setu skrečovať pre zranenie. Slovenská jednotka, ktorá pred turnajom v Barcelone ukončila spoluprácu s chorvátskym trénerom Željkom Krajanom, má vďaka postupu do finále v katalánskej metropole už teraz istú prémiu 19.000 USD a 200 bodov do svetového rebríčka.

Cibulková v prvom sete duelu s Cirsteovou trikrát prelomila podanie Rumunky a za 24 minút ho získala jasne vo svoj prospech. Slovenka ťažila z výborného pohybu po dvorci, skvele returnovala a dokázala Rumunku pretlačiť pri dlhých výmenách od základnej čiary. Cirsteovej nevychádzalo podľa predstáv prvé podanie, robila príliš veľa nevynútených chýb.

V druhom sete Cibulková pokračovala v aktívnej hre, po brejku vo štvrtom geme si vybudovala náskok 4:1 a dobre rozohratý zápas už dotiahla do úspešného konca. V siedmom geme premenila pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Cirsteovou na 2:0. V roku 2009 ju zdolala tiež v dvoch setoch na harde v Dubaji. Pre Cibulkovú je turnaj v Barcelone súčasťou prípravy na baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie proti Španielsku (21.-22. apríla na antuke v Marbelle).

Cibulková po semifinálovom triumfe nad Cirsteovou žiarila spokojnosťou. "Mám veľkú radosť, že sa mi podarilo postúpiť do piateho finále na okruhu WTA. Proti Cirsteovej som podala výborný výkon, počas celého zápasu som si dokázala udržať vysoký štandard. Sorana sa snažila do toho páliť, som ja som hrala tak rýchlo, že som jej nedala šancu, pri dlhších výmenách jednoducho nestíhala. Celý zápas som mala pod kontrolou. Nehrala som bláznivo, ale s rozumom. Vo chvíľach, keď sa to mohlo lámať, som buď zahrala veľmi dobrý return, alebo som ju zatlačila vo výmene. Dnes som si to uhrala sama aktívnou hrou, čo ma veľmi teší," povedala pre TASR Cibulková, ktorú výrazne povzbudili dve predchádzajúce trojsetové víťazstvá nad Češkou Klárou Zakopalovou a Ukrajinkou Juliou Bejgelzimerovou. "Dva víťazné trojseťáky mi veľmi pomohli a posunuli ma niekam inde. Už veľakrát som v tejto sezóne mala na dosah triumf v trojsetovom zápase, no až na turnaji v Barcelone sa mi to konečne podarilo zlomiť."

Vo finále proti Erraniovej očakáva Cibulková náročný zápas. "Sara je húževnatá hráčka, ktorá na antuke rada veľa pinká a potom sa vás snaží zatlačiť. Ak chcem pomýšľať na úspech, nemôžem ju nechať pinkať, musím hrať nekompromisne a agresívne. To je jediná cesta k víťazstvu," dodala Cibulková, ktorá do Barcelony pricestovala už bez trénera Željka Krajana. "So Željkom sme sa minulý týždeň dohodli na ukončení spolupráce. Ja som vtedy začala trénovať na antuke, on bol v Argentíne, kde viedol chorvátsky daviscupový tím vo štvrťfinále svetovej skupiny v Buenos Aires. Mám tu svoj tím na čele so sparingpartnerom Petrom Miklušičákom a zatiaľ mám z toho celého dobrý pocit. Miki je super i ako tréner, vie mi dobre poradiť i upokojiť ma a zatiaľ sa ukazuje, že to bolo dobré rozhodnutie. Nie som v žiadnom strese a nenaháňam sa za hľadaním nového stabilného trénera, nechám tomu čas," zakončila Cibulková.



dvojhra - semifinále:

Dominika CIBULKOVÁ (3-SR) - Sorana Cirsteová (Rum.) 6:1, 6:1