Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Cibulková s víťaznou rozlúčkou: Rozhodla fedcupový duel proti Brazílii

Na snímke radosť slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej po vyhratom sete v stretnutí proti Beatriz Haddadovej Maiovej z Brazílie v tretej dvojhre baráže o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie Slovensko – Brazília 21. apríla 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovensko tak zostáva v druhej svetovej skupine Pohára Federácie.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Slovenské tenistky sa udržali v II. svetovej skupine Pohára federácie. V dueli o účasť medzi druhou najlepšou osmičkou totiž vedú na antuke v bratislavskom NTC nad Brazíliou už 3:0. O rozhodujúci tretí bod sa postarala Dominika Cibulková, ktorá v poslednom fedcupovom zápase v kariére v súboji tímových jednotiek zdolala Beatriz Haddadovú Maiovú 7:6 (3), 6:0. V prvom sete otočila z 3:5. V záverečnej štvorhre prehral pár Viktória Kužmová, Rebecca Šramková s tandemom Carolina Meligeniová Alvesová, Luisa Stefaniová 1:6, 3:6.

Cibulkovej vyšiel úvod zápasu a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 2:0. Brazílčanka však bleskovo kontrovala a vyrovnala na 2:2. Haddadová Maiová hrala agresívnejšie ako v sobotňajšom súboji proti slovenskej dvojke Viktórii Kužmovej, kvalitne returnovala. V siedmom geme Cibulkovej opäť zobrala servis a po potvrdení brejku odskočila súperke na 5:3. Cibulková však v ďalších minútach zabojovala, vďaka nátlakovej hre otočila na 6:5 a vynútila si tajbrejk, v ktorom dominovala. V skrátenej hre predviedla plejádu winnerov vrátane dvoch es.

Zverenka Mateja Liptáka sa dostala na koňa a v druhom dejstve úplne ovládla dvorec v AXA aréne. Po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0 a brazílskej ľaváčke, ktorá bola v apríli v semifinále turnaja WTA v Bogote, uštedrila "kanára. Pri vlastnom servise premenila hneď prvý mečbal a úspešne zakončila svoju fedcupovú kariéru, ktorú odštartovala v júli 2005 ako 16-ročná v dueli na pôde Thajska.

Po fedcupovej derniére dostala Cibulková od prezidenta Slovenského tenisového zväzu Tibora Macka i od kapitána tímu a osobného kouča v jednej osobe Mateja Liptáka kytice. Nechýbalo ani šampanské, ktorým Cibulková pokropila spoluhráčky i slovenskú lavičku. "Chcela by som sa poďakovať všetkým, ktorí si aj počas veľkonočných sviatkov našli cestu do hľadiska a prišli nás povzbudiť. Som rada, že som to zvládla. Počas celého fedcupového týždňa som sa cítila na kurte výborne. Dnešný zápas bol špecifický v tom, že bol môj posledný vo Fed Cupe. Chvíľu trvalo, kým som si súperku oťukala. V prvom sete za stavu 3:5 a 15:30 mi nebolo všetko jedno, no koncovku setu som zvládla výborne. Súperku som prevalcovala a druhý set bol už v mojej réžii," uviedla Cibulková v prvej reakcii pre RTVS.

Slovenská jednotka počítala s tým, že Haddadová Maiová bude tvrdší oriešok ako Caroline Melieniová Alvesová. "Pomohli mi trénerove rady. Haddadová Maiová je vysoká baba, ľaváčka. Postupne som prišla na to, ako returnovať jej podanie. Prvý set bol vybojovaný. Dôležité bolo, že som sa nezlomila v ťažkých momentoch. V druhom sete to bola už stará dobra Dominika. Pri returnoch som išla viac do kurtu. Snažila som sa udržať emócie na uzde, no nebolo to jednoduché."

Slovenského kapitána potešilo, že o výsledku sa rozhodlo v najkratšom možnom čase. "Som šťastný, že je to 3:0. Baby podali skvelé výkony. Dnešný zápas Domči bol o tom,, aby zistila, čo súperka hrá. Akonáhle Domča zrýchlila hru, začala dominovať na kurte. Od stavu 3:5 stratila iba jeden gem, čo hovorí za všetko. Chcel by som vyzdvihnúť aj výkon Haddadovej Maiovej, ktorá hrala lepšie a agresívnejšie ako proti Viki Kužmovej, Som rád, že sme potvrdili úlohu favorita, Dúfam, že sa budúci rok sa zmení formát a budeme hrať v najvyššej súťaži," povedal Lipták.

barážový zápas o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie


SLOVENSKO - Brazília 3:0

Dominika Cibulková - Carolina Meligeniová Alvesová 6:1, 6:1
Viktória Kužmová - Beatriz Haddadová Maiová 6:3, 6:3
Cibulková - Haddadová Maiová 7:6 (3), 6:0
Kužmová, Rebecca Šramková - Alvesová, Luisa Stefaniová 1:6, 3:6




Kapitán Matej Lipták hodnotí tretí zápas a celkovo víťazstvo nad Brazíliou




Dominika Cibulková po výhre nad Haddadovou Maiovou - "Bol to podľa očakávania ťažký zápas"




Dominika Cibulková sa dvoma výhrami rozlúčila s FedCupom - "Bude mi to veľmi chýbať"





Cibulková rada spomína na duel s Jankovičovou,máta ju prehra s Ruskom



Krajšiu fedcupovú rozlúčku si ani nemohla želať. Dominika Cibulková zdolala na antuke v bratislavskom NTC Brazílčanku Beatriz Haddadovú Maiovú a rozhodla o tom, že slovenské tenistky sa udržali v II. svetovej skupine. Slovenská jednotka neskrývala dojatie, hoci pred zápasom sa dušovala, že jej fedcupovú derniéru nebudú sprevádzať slzy.

"Bolo to veľmi emotívne. Ukončiť fedcupovú kariéru takouto krásnou výhrou je skvelé. Ešte v piatok mi v hlave vírili všelijaké myšlienky. Chcela som, aby to už bolo za mnou a aby to všetko dobre dopadlo. Celý týždeň sa ani nemohol skončiť lepšie. Už na tréningoch som sa cítila výborne a teší ma, že som to potvrdila aj v zápasoch. Verím, že tieto víťazstva mi dodajú sebavedomie a premietne sa to aj do výsledkov na turnajoch, ktoré ma čakajú počas antukovej sezóny," uviedla zverenka Mateja Liptáka.

V prestížnej tímovej súťaži debutovala v júli 2005 v dueli na pôde Thajska. "Mala som vtedy iba 16 rokov a na kurt som nastúpila s roztrasenými kolenami. Postupne som získala ostrohy a Fed Cup sa stal mojou srdcovkou. Bude mi ľúto za dievčatami. Myslím si, že sme vytvorili výborný kolektív. O budúcnosť slovenského tímu sa neobávam. Máme tam veľa šikovných mladých dievčat na čele s Viki Kužmovou."

Cibulková odohrala vo Fed Cupe veľa zápasov, ktoré sa jej vryli do pamäti. "Určite rada spomínam na duel proti Srbsku v Košiciach, v ktorom som zničila Jelenu Jankovičovú. V jeho závere sme obe mali kŕče. Hoci som prehrala, Jelenu som vyšťavila tak, že na druhý deň nemohla nastúpiť a vyhrali sme. Veľmi bolestný bol semifinálový súboj s Ruskom z Moskvy z apríla 2013, v ktorom sme po úvodných dvojhrách viedli 2:0, no napokon sme prehrali 2:3. Ešte teraz vo mne vyvoláva tento zápas smutné emócie. Som šťastná, že posledný duel mi vyšiel, zaslúžila som si zakončiť fedcupovú kariéru takto pekne."