Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Cibulková postúpila už do semifinále dvojhry na turnaji WTA v Sydney

Dominika Cibulková Foto: TASR/AP
Dominika Cibulkova Foto: TASR/AP

Slovenská jednotka získala v Sydney už druhý skalp hráčky z Top ten, keď porazila tretiu nasadenú Talianku Saru Erraniovú za 73 minút .

Sydney 9. januára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala už do semifinále dvojhry na turnaji WTA v austrálskom Sydney (dotácia 690.000 dolárov).

Zverenka trénera Mateja Liptáka vo štvrťfinále po výbornom výkone zmietla z kurtu tretiu nasadenú Talianku Saru Erraniovú za 73 minút hladko v dvoch setoch 6:2 a 6:1. Cibulková upravila vzájomnú bilanciu s aktuálnou svetovou sedmičkou na 5:3, pričom jej odplatila vlaňajšiu prehru z finále antukového turnaja v Barcelone.

Slovenská jednotka získala v Sydney už druhý skalp hráčky z Top ten. V 1. kole deklasovala nasadenú päťku a svetovú osmičku Česku Petru Kvitovú 6:1, 6:1.

Jej semifinálovou súperkou bude vo štvrtok víťazka súboja medzi druhou nasadenou Nemkou Angelique Kerberovou a ruskou kvalifikantkou Svetlanou Kuznecovovou. Cibulková má v Sydney už istú prémiu 32.830 dolárov a 200 bodov do svetového rebríčka WTA. Pre Erraniovú sú slovenské tenistky v novej sezóne strašiakom, pred týždňom v Brisbane stroskotala vlaňajšia finalistka Roland Garros v 2. kole na Daniele Hantuchovej.

Cibulkovej vyšiel úvod zápasu s Erraniovou a po rýchlom brejku si vybudovala náskok 4:1. V siedmom geme prehrávala Cibulková pri vlastnom podaní 0:40, no potom uhrala päť loptičiek za sebou, následne opäť prelomila súperkin servis a prvý set sa stal jej korisťou. Cibulková hrala aktívne, diktovala tempo výmen a na jej konto pribúdal jeden forhendový winner za druhým. V druhom dejstve Slovenka po dvoch brejkoch odskočila súperke na 4:0 a zápas už s prehľadom dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:1 premenila pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal. Pre Cibulkovú je turnaj v Sydney generálkou na úvodný grandslam sezóny Australian Open v Melbourne.

Radosť z predvedenej hry

Cibulková mala po hladkom triumfe nad Erraniovou radosť nielen z výsledku, ale aj z predvedenej hry. "Dnes som podala výborný výkon. Celý zápas bol o mne. Vedela som, že musím robiť body a dostať Erraniovú pod tlak, no nemôžem hrať bezhlavo. Sara proti 80 percentám dievčat na okruhu WTA ťaží práve z toho, že nie sú dostatočne trpezlivé. Snažila sa ma dostať do bekhendových výmen, no prekvapila som ju viacerými výbornými bekhendmi po lajne, po ktorých som získala veľa dôležitých bodov. Forhend mi fungoval na sto percent a mala som odpoveď aj na jej vysoké lopty. Dnes som na kurte robila všetko presne tak, ako som mala, čo ma veľmi teší, " povedala pre TASR Cibulková.

Slovenka označila za zlomový siedmy gem prvého setu, v ktorom odvrátila tri brejkbaly. "S trénerom Maťom Liptákom sme si pred zápasom povedali, že aj keby bolo v niektorom geme 0:40, nesmiem spanikáriť, musím ísť po každej loptičke a snažiť sa vyhrať každý gem. Veľmi mi pomohlo, že som si za stavu 4:2 napokon podržala servis. Bol to jeden zo zlomových momentov zápasu. Začala som si viac veriť, ona išla naopak duchom dolu. Počasie bolo dnes oveľa príjemnejšie ako v 2. kolo proti Ruske Jekaterine Makarovovej, keď bola na kurte vyše 40-stupňové horúčava. Vládnu tu také austrálske podmienky, trochu dnes fúkal nepríjemný vietor, no našťastie nebolo také teplo," dodala Cibulková, ktorá počíta s tým, že v semifinále nastúpi proti Kerberovej.

"Pre Svetlanu Kuznecovovú je Sydney vydareným turnajom, z kvalifikácie postúpila do štvrťfinále, no tipujem, že vyhrá Kerberová. Pre mňa by to bola už bola tretia nasadená hráčka v priebehu turnaja, bolo by to také kuriózne."




dvojhra - štvrťfinále:

Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Sara Erraniová (3-Tal.) 6:2, 6:1