Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Cieľom florbalistiek na MSJ je horná šestka, snom semifinále

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Historickým maximom Sloveniek na MS junioriek je piata priečka.

Katovice 30. augusta (TASR) - Slovenské florbalistky čaká od 31. augusta do 4. septembra účinkovanie na majstrovstvách sveta junioriek v poľských Katoviciach, ktoré otvoria stredajším zápasom s českými rovesníčkami (16.00 h). V základnej B-skupine nastúpia aj proti Nórkam (štvrtok 1. septembra o 10.00) a Švédkam (piatok 2. septembra o 10.00). Na turnaji sa predstavia zástupkyne šestnástich krajín.

"Naším cieľom je skončiť do šiesteho miesta a snom prebojovať sa do semifinále. Verím, že ak dievčatá budú plniť to, na čom sme celý čas pracovali, sen sa môže stať skutočnosťou," uviedol v tlačovej správe Slovenského zväzu florbalu (SZFB) tréner slovenských junioriek Dušan Ďuríček.

Na predchádzajúcich deviatich šampionátoch vekovej kategórie do 19 rokov si všetky medaily rozdelili Švédsko (6-2-1), Fínsko (2-6-1), Švajčiarsko (1-1-3) a Česko (0-0-4). Historickým maximom Sloveniek na MS junioriek je piata priečka. Predchodkyne terajšieho družstva ju obsadili v roku 2010 v Česku a potom o štyri roky neskôr práve v Poľsku. Vlani vo Švédsku na podujatí odloženom o rok pre pandémiu sa tím SR musel uspokojiť so siedmou pozíciou.

"Z dievčat vyžaruje čistá energia. Už sa nevieme dočkať. Na šampionáte nastúpime s primeranou pokorou, ale zároveň s ambíciou pobiť sa o výsledok zodpovedajúci potenciálu tohto kádra. Bez ohľadu na to, ako napokon dopadneme, sa o budúcnosť slovenského ženského florbalu ani trochu neobávam – práve naopak," vyhlásil jeden z Ďuríčkových asistentov Michal Jedlička, zároveň v obrátenom garde kouč seniorskej reprezentácie Sloveniek. Druhým asistentom je v oboch prípadoch Štefan Rajčan.

Ambasádorkou propagačnej kampane Slovenského zväzu florbalu "Cesta do Poľska" v súvislosti s MS junioriek sa stala Laura Chúpeková. Najproduktívnejšia hráčka aj najlepšia kanonierka Hyundai extraligy žien 2021/2022 prestúpila v lete z rodného Kysuckého Nového Mesta do Ostravy. Kapitánkou družstva bude najmladšia slovenská legionárka Linda Pudišová, na klubovej úrovni takisto hráčka FBC Ostrava s minulosťou v Kysuckom Novom Meste. Prvú útočnú formáciu zrejme dotvorí ešte len 16-ročná Lenka Červená (FBK Harvard Partizánske), ktorá sa už dokázala strelecky presadiť aj na seniorských MS 2021 vo Švédsku. Hlavný okruh predpokladaných opôr dotvára čerstvo 17-ročná Nikol Drábeková (ŠK 98 Pruské), ktorá v uplynulom ročníku domácej extraligy skončila v individuálnych štatistikách podľa kanadských bodov, gólov aj asistencií na druhom mieste.



Program slovenských florbalistiek v B-skupine na juniorských MS 2022 v Katoviciach:

streda 31. augusta

16.00 Česko – Slovensko

štvrtok 1. septembra

10.00 Nórsko – Slovensko

piatok 2. septembra

10.00 Slovensko – Švédsko