Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Čierna Tour de France: Takto skončilo šesť TOP favoritov na Žltý dres

Cyklisti padajú v posledných sto metroch prvej etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati z Leedsu do Harrogate, dlhej 190,5 km v Harrogate 5. júla 2014. Slovák Peter Sagan (v zelenom druhý zľava) bez pádu. Foto: TASR/AP

Máme za sebou 14. etáp prestížnych pretekov Tour de France a v pelotóne budeme sotva hľadať minimálne šiestich špičkových adeptov na celkové víťazstvo.

Bratislava 20. júla (TERAZ.sk) - Veľké sklamanie a bolestivé grimasy na tvárach favoritov. V krátkosti, asi takto by sa dal opísať doterajší priebeh tohtoročnej edície prestížnych cyklistických pretekov Tour de France, ktorá píše svoju 101. kapitolu. Tour sa prehupla do svojej druhej polovice a už teraz vieme, že preteky nedokončí minimálne 23 pretekárov. Hneď v úvodnej etape prišiel závod o top favorita celej súťaže - Marka Cavendisha, ktorý pri finálnom špurte, tesne pred cieľom spadol a zlomil si kľúčnu kosť. Postupne sa na "invalidný zoznam" dostávali ďalší. Na pretekoch doteraz skončilo až šesť TOP favoritov. Tento nelichotivý fakt však dáva šancu ďalším veľkým šampiónom ako je Vincenzo Nibali, aktuálne vedúci pretekár v súťaži o Žlté tričko. V bodovacej súťaži už tretí rok po sebe dominuje skvelý Peter Sagan. Najlepším vrchárom sa javí byť Joaquim Rodriguez a o Biele tričko pre najlepšieho pretekára do 25 rokov bojuje mladý Francúz Romain Bardet.


Toto sú najlepší svetoví borci, ktorí nezabojujú o Žlté tričko ani o etapové víťazstva v pretekoch, ktoré patria k najprestížnejším a podľa Medzinárodnej cyklistickej únie sú ako jediné cyklistické preteky zaradené do najvyššej kategórie A.

Britský cyklista Mark Cavendish leží na zemi po páde na poslednom kilometri prvej etapy 101. ročníka cyklistických pretekov Tour de France v anglickom Harrogate v sobotu 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP Photo


Mark Cavendish: Som deprimovaný

Britský cyklista jazdiaci za tím Omega Pharma QuickStep sa postavil na štart ako favorit číslo jeden. Veď špurtérsky špecialista a bývalý majster sveta vyhral na Tour de France neuveriteľných 25 etáp. Na Giro d'Italia 2013 dosiahol svoje sté profesionálne etapové víťazstvo v kariére. Je jediný z aktívnych cyklistov, ktorý dosiahol túto métu. Inak tomu nemalo byť ani v tomto ročníku. Dvestopäťdesiat metrov pred cieľom prvej etapy však prišiel osudný pád. "Je to sklamanie. Dúfal som v žltý dres. Po páde na zemi som vedel, že niečo nie je v poriadku. Moje rameno bolo v takej polohe, v akej byť nemalo. Bol som trochu optimista, dúfal, že to bude iba opuch a ráno budem v poriadku. Žiaľ, nie je možné pokračovať. Som deprimovaný," povedal Cavendish pre novinárov. Čaká ho operácia a šesťtýždňová pauza.

Andy Schleck
Foto: TASR/AP


Andy Schleck

Tretia etapa bola osudná pre bývalého šampióna Tour de France Andyho Schlecka. Luxemburčan získal titul v roku 2010 potom, ako ho odobrali dopingovému hriešnikovi Albertovi Contadorovi. Tím Trek, za ktorý preteká, pred štvrtou etapou oznámil, že nebude v závode ďalej pokračovať. "Musíme smutne skonštatovať, že Andy má vážne poranený meniskus a väzy v pravom kolene. Zranenie utrpel v dojazde tretej etapy. Odíde do Bazileja na ďalšie testy a podrobí sa prípadnej operácii," oznámila stajňa.

Sklamaný britský cyklista Christopher Froome z tímu Sky odstúpil a sedí v sprievodnom tímovom aute po druhom páde v 5. etape cyklistických pretekov 101. ročníka Tour de France z belgického Ypres do francúzskeho Arenbegu v stredu 9. júla 2014.
Foto: TASR/AP


Chris Froome: Trikrát a dosť

Vyhlásenia šampióna Tour z vlaňajšieho ročníka Chrisa Frooma hovorili za všetko. Nič iné ako obhajobu si nepripúšťal. Jazdec stajne Team Sky po dojazde v štvrtej etape zamieril rovno k lekárom s podozrením na zlomeninu zápästia. Na piatu etapu sa postavil oviazaný a doráňaný. V nepriaznivom počasí sa preň trať na mačacích hlavách stala nakoniec osudná. Už v prvej časti etapy opäť spadol a s vypätím posledných síl dobiehal hlavný pelotón. Klinec do rakvy zabil posledný pád asi 66 km pred cieľom. Vtedy si Brit povedal koniec. Na tvári mu bolo vidieť bolesť a veľké sklamanie. Nasadol do auta a etapu odsledoval zo zadného sedadla. Tým sa jeho účinkovanie na TdF skončilo. "Zranené zápästie a ťažké podmienky spôsobili, že som nemohol kontrolovať svoj bicykel," dodal smutne cyklista.

Rodák z Nairobi v roku 2012 na Tour de France jazdil ako domestik pre Bradleyho Wigginsa. Vyhral siedmu etapu a skončil celkovo druhý za Wigginsom. Získal bronzovú medailu na olympijských hrách v Londýne v individuálnej časovke. V roku 2013 sa stal celkovým víťazom cyklistických pretekov Tour de France.

Alberto Contador v opatere lekárov po páde v desiatej etape prestížnych pretekov Tour de France.
Foto: TASR/AP


Alberto Contador

Desiata etapa bola doslova smrtiaca pre ďalšieho TOP favorita na celkový triumf. Španielsky cyklista Alberto Contador po tretej horskej prémii v zjazde z Le Marksteinu, 95 km pred cieľom škaredo spadol a od tohto momentu si niesol svoj kríž. V roztrhanom drese, v šoku po ošetrení kolena nasadol na bicykel a za pomoci kolegov Tinkoff-Saxo začal stíhať unikajúci pelotón. Štvorminútove manko sa mu podarilo aj napriek veľkým bolestiam dotiahnuť, no méta 80 kilometrov pred cieľom bola na tohotočnej Tour de France jeho posledná. "Po tom, čo dostal lekárske ošetrenie a nový bicykel, Alberto ihneď pokračoval ďalej, aby znížil stratu. No to mu sťažil náročný horský terén a vysoká rýchlosť pelotónu. Po 20 km stíhacej jazdy už nebol schopný pokračovať a pre zranenie kolena odstúpil," informovalo vedenie stajne Tinkoff-Saxo.

Španiel v rokoch 2007, 2009 a 2010 vyhral cyklistické preteky Tour de France, v roku 2008 preteky Giro d´Italia a Vuelta a España, a stal sa piatym cyklistom, ktorý vyhral tri najťažšie cyklistické závody. Za doping mu odobrali víťazstvo TdF za rok 2010 a dostal zákaz pretekárskej činnosti na dva roky.

Švajčiarský cyklista Fabian Cancellara
Foto: TASR/AP


Fabian Cancellara

Pred 11. etapou sa cyklistickí fanúšikovia dozvedeli ďalšiu šokujúcu správu. Hviezda Fabian Cancellara odstúpil z pretekov. Pre Cancellaru zrejme začali byť preteky po úvodných neúspešných etapách nepodstatné a rozhodol sa šetriť na septembrové majstrovstvá sveta v španielskej Ponferrade. "Odcestujem domov a doprajem si krátku pauzu. Sezóna bola pre mňa dlhá, štartoval som už v Dubaji. Mám za sebou už 59 súťažných dní a na konci sezóny ma čaká ďalší veľký cieľ - majstrovstvá sveta. Nie je tajomstvo, že tam chcem byť v najlepšej forme. Takže je dôležité, aby som si oddýchol," uviedol pre médiá populárny "Spartakus" jazdiaci za stajňu Trek. Cancellara je olympijský víťaz z letných olympijských hier 2008 v časovke a tretí z pretekov s hromadným štartom. Je štvornásobným majstrom sveta v časovke - 2006, 2007,2009, 2010. Na prestížnej Tour de France sa mu podarilo vyhrať dovedna osem etáp.

Americký cyklista Andrew Talansky počas 11. etapy 101. ročníka cyklistických pretekov Tour de France v Oyonnaxe 16. júla 2014. Američan Andrew Talansky sa stal posledným cyklistom, ktorý zo zdravotných dôvodov odstúpil zo 101. ročníka prestížnych pretekov Tour de France. Jazdec tímu Garmin-Sharp v priebehu podujatia dvakrát spadol, okrem bolestí chrbta ho trápila aj infekcia horných dýchacích ciest.
Foto: TASR/AP


Andrew Talansky

"Som absolútne zdrvený. Celú sezónu som sa tešil na Tour, podriadil som tomu kompletnú prípravu. Dúfal som, že voľný deň mi pomôže, že sa vystrábim zo zranení, ktoré som utrpel počas pádov v predchádzajúcich etapách. Žiaľ, nestalo sa tak," uviedol doudieraný a demotivovaný Talansky potom, ako po 11. etape nedokázal ďalej pokračovať. V etape z Besanconu do Oyonaxxu sa stal hrdinom, keď na 53. km odpadol od pelotónu. Pre bolesti chrbta musel zosadnúť z bicykla. Ujali sa ho lekári a po chvíli opäť nasadol na bicykel. Do pedálov šliapal so slzami v očiach. Jazdec Garmin-Sharp Pro Cycling Team prišiel do cieľa napokon s výraznou stratou.