Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Čilič zdolal v päťsetovej dráme Rubľova a postúpil do semifinále

Chorvátsky tenista Marin Čilič sa teší po víťazstve 5:7, 6:3, 6:4, 3:6 a 7:6 nad Rusom Andrejom Rubľovom vo štvrťfinále dvojhry mužov na grandslamovom turnaji Roland Garros 1. júna 2022 v Paríži. Foto: TASR/AP

Najvýraznejším úspechom 33-ročného Čiliča na podujatiach veľkej štvorky v kariére je triumf na US Open v roku 2014.

Paríž 1. júa (TASR) - Chorvátsky tenista Marin Čilič sa prvýkrát v kariére prebojoval do semifinále dvojhry na grandslamovom Roland Garros. Ako nasadená dvadsiatka zdolal vo štvrťfinále Rusa Andreja Rubľova v päťsetovej dráme 5:7, 6:3, 6:4, 3:6 a 7:6 (2). V boji o finále sa stretne s úspešnejším z dvojice Casper Ruud (8-Nór.) - Holger Rune (Dán.).

Siedmy nasadený Rubľov uspel v koncovke prvého setu, keď rozhodol jeho brejk v jedenástej hre. V ďalších dvoch už na dvorci dominoval Chorvát - v druhom dejstve využil náskok 3:0, v treťom brejkol súpera v siedmej hre. Rubľov rozhodol štvrtý set pre seba tromi hrami za sebou od stavu 3:3 a postupujúceho muselo určiť rozhodujúce piate dejstvo. V ňom nevyužil Čilič za stavu 5:4 pri podaní súpera mečbal, ale v tzv. supertajbrejku získal od stavu 1:2 deväť loptičiek za sebou. Duel trval 4:10 min.
Ruský tenista Andrej Rubľov sa teší zo zisku štvrtého setu počas zápasu proti Chorvátovi Marinovi Čiličovi vo štvrťfinále dvojhry mužov na grandslamovom turnaji Roland Garros 1. júna 2022 v Paríži.
Foto: TASR/AP

Najvýraznejším úspechom 33-ročného Čiliča na podujatiach veľkej štvorky v kariére je triumf na US Open v roku 2014. Tretiu štvrťfinálovú účasť na Roland Garros teraz premenil prvýkrát na prienik medzi elitné kvarteto. V grandslamovom semifinále je štvrtýkrát v kariére. Chorvát si vo štvrťfinále pomohol 33 esami a 88 víťaznými údermi.

"Takto hrám tenis, vychádza to zo mňa. Piaty set bol obrovskou bitkou, Andrej hral naozaj dobre. Dali sme do zápasu svoje srdcia a bolo to v duchu fair play. Cítil som, že dnes je môj deň, ale v neprospech Andreja nakoniec rozhodlo aj trochu smoly. Zápas bol náročnejší skôr po psychickej stránke. Andrej hrá razantne a musel som ísť stále naplno, celý čas tlačiť," povedal Čilič, ktorý je iba piaty z aktívnych hráčov so semifinálovou účasťou na všetkých štyroch grandslamových turnajoch. Ďalšími sú Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer a Andy Murray.

muži - dvojhra- štvrťfinále:



Marin Čilič (Chor.-20) - Andrej Rubľov (Rus.-7) 5:7, 6:3, 6:4, 3:6. 7:6 (2)