Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Čisté konto trojice brankárov, Kopitar na méte 1100 bodov

Hokejisti Los Angeles Kings Anže Kopitar (vľavo) a Jordan Nolan (vpravo). Foto: TASR/AP

Významnú 1100-bodovú métu prekročil v zápase Los Angeles proti Edmontonu (6:3) útočník Anže Kopitar.

New York 10. januára (TASR) - V noci na utorok si v štyroch zápasoch zámorskej NHL udržala čisté konto až trojica brankárov. K predĺženiu päťzápasovej víťaznej série Seattlu v zápase proti Montrealu (4:0) prispel 21 zákrokmi Martin Jones. Prvú nulu v profilige zaznamenal v drese Philadelphie švédsky brankár Samuel Ersson, ktorý zlikvidoval 28 pokusov Buffala a pomohol tímu zdolať Sabres po šiestich prehrách vo vzájomných dueloch. Neinkasoval ani Fín Juuse Saros, ktorý vykryl 38 striel Ottawy a podieľal sa na výhre svojho tímu 3:0.

Fínsky brankár nadviazal v zámorskej NHL na výborný výkon z piatkového zápasu proti Caroline (5:3), keď zneškodnil 64 striel súpera. Saros zaznamenal v dvoch za sebou idúcich dueloch 102 zákrokov, čím sa stal siedmym najlepším brankárom NHL v tejto štatistike. Rekord v drží brankár Al Rollins z Chicaga, ktorému sa podarilo v sezóne 1955/56 zneškodniť až 111 striel v dvoch dueloch v sérii.

Pamätný večer zažil švédsky brankár Philadelphie Samuel Ersson, ktorý nastúpil proti Buffalu (4:0) na piate stretnutie v NHL a vychytal v ňom prvý shutout. Ersson debutoval v profilige 23. decembra uplynulého roku a v piatich zápasoch prispel k štyrom výhram, pričom v predošlých štyroch stretnutiach inkasoval len šesťkrát. "Je to pekné. Trochu som sa zorientoval a dostal do tempa. Teraz si pár zápasov oddýchnem, čiže je to trochu iné, ale cítim sa dobre," povedal dvadsaťtriročný Švéd.

Brankár Seattlu Martin Jones vychytal proti Montrealu svoje 27. čisté konto v kariére a druhé v aktuálnom ročníku. Prispel tak k predĺženiu víťaznej série na päť zápasov. Tridsaťtriročný brankár nepustil za svoj chrbát ani jednu z 21 striel Canadiens, pričom dvakrát ho ohrozil aj slovenský reprezentant Juraj Slafkovský. "Montreal vie byť nebezpečný. Určite majú veľa zručných hráčov v ofenzíve a dokážu hroziť z protiútokov. Museli sme hrať inteligentne. Urobili sme dobrú prácu," povedal kanadský brankár, ktorý zaznamenal 19. víťazstvo v sezóne, čo ho radí na tretiu pozíciu spomedzi všetkých brankárov NHL.

Významnú 1100-bodovú métu prekročil v zápase Los Angeles proti Edmontonu (6:3) útočník Anže Kopitar. Slovinský kapitán "kráľov" zaznamenal pri výhre nad Edmontonom asistenciu a stal sa tretím hráčom v histórii organizácie Kings, ktorému sa podarilo pokoriť hranicu 1100 bodov. Pred slovinským centrom sú už len Luc Robitaille (1154) a štatistike kraľuje Marcel Dionne (1307). Tridsaťpäťročný útočník zároveň zaznamenal 600. bod v stretnutiach hraných na domácom ľade. Spomedzi aktívnych hráčov je šiestym hráčom, ktorý dosiahol tento míľnik, pričom najviac ich v domácom prostredí nazbieral Jevgenij Malkin z Pittsburghu (659). V štatistike počtu asistencií stráca Slovinec už iba 34 prihrávok, aby dorovnal klubový rekord Dionnea (757 asistencií).

Kapitán Nashvillu Roman Josi v zápase proti Ottawe zaznamenal 150. gól v profilige. Podarilo sa mu to jeden zápas pred dosiahnutím méty 800 duelov. "Ani som si to neuvedomoval, vlastne mi o tom povedal Ryan McDonagh. Je to fajn. Mám to šťastie, že hrám v tejto lige dlho, a samozrejme, si tento moment užívam," povedal tridsaťdvaročný Švajčiar.