Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Colorado proti produktívnemu duu, na Východe Tampa proti Rangers

Členovia Colorado Avalanche oslavujú po porážke St. Louis Blues v 6. zápase série druhého kola play off hokejovej NHL Stanley Cup v piatok 27. mája 2022 v St. Louis. Foto: TASR/AP

Finále Východnej konferencie odštartuje 2. júna o 2.00 SELČ na ľade Tampy Bay. Aj v tejto sérii sú na oboch stranách jasne vyprofilovaní lídri.

New York 31. mája (TASR) - Na jednej strane súboj najlepších ruských brankárov súčasnosti, na druhej stret elitných útokov. Aj to sú prívlastky, ktoré patria k finálovým sériám Východnej a Západnej konferencie NHL. Na Západe sa v súboji o ligové finále stretnú Colorado Avalanche s Edmontonom Oilers, na Východe Tampa Bay s New Yorkom Rangers.

Finálová séria Západnej konferencie sa začne už v noci na stredu 2.00 SELČ na ľade Colorada v Denveri. Jej favorit sú domáci Avalanche, ktorí boli po základnej časti druhí v celej NHL so ziskom 119 bodov. Ich súper nazbieral v dlhodobej časti o 15 bodov menej. Avalanche prešli suverénne prvým kolom, keď Nashville vyradili už po štyroch zápasoch a následne si poradili so St. Louis 4:2. Edmonton vyradil v konferenčnom semifinále Calgary Flames 4:1 na zápasy. "Olejári" si predtým poradili s Los Angeles Kings, ktorých zdolali po sedemzápasovej sérii 4:3. Séria s Coloradom bude aj stretom dvoch najvýraznejších kanadských útočníkov súčasnosti - Connora McDavida a Nathana MacKinnona. Obaja sú draftové jednotky, tváre organizácie a zároveň tí, ktorí majú doviesť svoje kluby späť na vrchol. "Myslím si, že McDavid je už nejaký čas najlepší hokejista súčasnosti. Bude potrebný zodpovedný výkon celého tímu, aby sme ho zastavili, alebo aspoň významne pribrzdili. To istí platí aj o Leonovi Draisaitlovi,“ povedal MacKinnon, ktorý sa nezameriava na súboj s McDavidom. "Nepremýšľam o súboji s ním. Oilers sa dostali až do finále konferencie, čo svedčí o tom, že majú široký a kvalitný káder. Bez toho by tu neboli," poznamenal MacKinnon pre nhl.com. McDavid s Draisaitlom sú po dvoch sériách lídri kanadského bodovania play off, keď obaja nazbierali zhodne po 26 bodov (obaja 7+19), čím potvrdili výbornú formu zo základnej časti. Najproduktívnejší hráč lavín Mikko Rantanen v nej získal "iba" 92 bodov, no cez stobodovú hranicu by sa pri plnom počte zápasov zrejme dostal MacKinnon. Pre zdravotné problémy vynechal 17 zápasov, no aj tak nazbieral 88 bodov. Avalanche sa budú spoliehať aj na ofenzívneho obrancu Calea Makara, ktorý je jeden z kandidátov na Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL. V prípade Draisaitla bol deň pred zápasom otázny jeho štart pre problémy s členkom.

Finále Východnej konferencie odštartuje 2. júna o 2.00 SELČ na ľade Tampy Bay. Aj v tejto sérii sú na oboch stranách jasne vyprofilovaní lídri. Výrazné opory majú oba tímy v bránkoviskách, v ktorých dominujú Rusi Andrej Vasilevskij a Igor Šesťorkin. Tampa Bay má naďalej v kádri os z víťazných tímov uplynulých dvoch sezón - obrancu Victora Hedmana a útočníkov Nikitu Kučerova, Stevena Stamkosa, Ondřeja Paláta či slovenského obrancu Erika Černáka. Rangers sa okrem Šesťorkina spoliehajú aj na produktivitu Miku Zibanejada a Artemija Panarina, elitného strelca Chrisa Kreidera, ofenzívneho obrancu Adama Foxa či jednotku draftu 2020 Alexisa Lafrenirea.

Rangers ako poslední skompletizovali najlepšiu štvoricu tímov NHL. Ako jediní z finalistov konferencií odohrali predošlú sériu na sedem zápasov, pričom s Carolinou v nej prehrávali 0:2 aj 2:3. Rozhodujúci duel však zvládli suverénne - 6:2. "Už viackrát som to povedal a znovu to zopakujem - Nie sme dokonali, ale vieme, ako víťaziť," poznamenal tréner Gerard Gallant. Obdobne, avšak s dávkou humoru, reagoval v postupovej eufórii Kreider: "Hovorím o nás, že sme švábi. Je jedno, kde sa hrá, alebo aké je skóre, ale nás sa proste nedokážete zbaviť. A náš najlepší hráč je Igor (Šesťorkin), o tom sa ani nemusíme rozprávať," poznamenal. Pre NY Rangers ide o prvé konferenčné finále po siedmich rokoch.

Tampa Bay Ligtning absolvovali sedemzápasovú sériu už v prvom kole, v ktorom vyradili Toronto Maple Leafs. Následne nečakane suverénne zvládli konferenčné semifinále s víťazom Prezidentskej trofeje Floridou Panthers po výsledku 4:0 na zápasy. Pre Lightning to bola 10. víťazná séria play off za sebou.

Všetky štyri organizácie už figurujú v zozname víťazov Stanleyho pohára. Najčastejšie Edmonton Oilers - päťkrát, no práve "Olejári" naň čakajú najdlhšie. Všetkých päť prvenstiev získali v slávnej ére v 80-tych rokoch, z triumfu sa zatiaľ naposledy tešili v roku 1990. Ich súper vo finále Západnej konferencie Colorado Avalanche dosiahol na prestížnu trofej v rokoch 1996 a 2001. V histórii NHL sa v Colorado a Edmonton stretli v play off dvakrát (1-1), pričom zatiaľ naposledy v roku 1998.

"Blesky" z Tampy majú dosiahli okrem dvoch titulov z uplynulých dvoch sezón na prvenstvo aj v sezóne 2003/2004, ktorá bola posledná pred érou platových stropov. Lightning čelia na ceste za tretím finále za sebou New Yorku Rangers, ktorý čaká na Stanleyho pohár od roku 1994. "Jazdci" naň v histórii NHL dosiahli celkovo štyrikrát.