Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Colorado po 21 rokoch postúpilo do finále Stanleyho pohára

Hokejisti Colorada Avalanche Gabriel Landeskog (92), Artturi Lehkonen (62), Kurtis MacDermid (56) a Nathan MacKinnon (29) sa tešia z gólu vo štvrtom zápase finále Západnej konferencie NHL proti Coloradu Avalanche 6. júna 2022 v Edmontone. Foto: TASR/AP

Colorado uspelo v divokej prestrelke, v ktorej viedlo 1:0, prehrávalo 1:3 i 2:4 a ešte necelé štyri minúty pred koncom vyhrávalo 5:4. O vyrovnanie sa postaral v čase 56:38 domáci Zack Kassian.

Edmonton 7. júna (TASR) - Hokejisti Colorada sa po 21 rokoch prebojovali do finále Stanleyho pohára. O svojom postupe rozhodli vo štvrtom dueli finále Západnej konferencie NHL, v ktorom zvíťazili na ľade Edmontonu 6:5 po predĺžení a v celej sérii triumfovali 4:0 na zápasy. Autorom víťazného gólu Avalanche bol v druhej minúte predĺženia Fín Artturi Lehkonen, päť bodov zaznamenal obranca Cale Makar (1+4).

Colorado uspelo v divokej prestrelke, v ktorej viedlo 1:0, prehrávalo 1:3 i 2:4 a ešte necelé štyri minúty pred koncom vyhrávalo 5:4. O vyrovnanie sa postaral v čase 56:38 domáci Zack Kassian. Rozhodujúci moment sa udial v 62. minúte, keď strelu Calea Makara od modrej čiary sklepol vo vzduchu Lehkonen, brankár Oilers Mike Smith vyrazil puk iba pred seba a fínsky útočník ho dorazil do bránky. Gól musel ešte odobriť videorozhodca, keďže domáci reklamovali hru so zdvihnutou hokejkou. "Puk sa mi od brankára odrazil presne na hokejku a už nebol problém streliť gól," povedal pre nhl.com Lehkonen, ktorý skóroval v predĺžení v semifinále aj minulý rok. Lehkonen vtedy rozhodol šiesty zápas série s Vegas a poslal Montreal do finále play off. Makar sa podieľal na triumfe hostí gólom a štyrmi asistenciami, Lehkonen pridal k víťaznému zásahu dve asistencie a s rovnakou bilanciou 1+2 skončil aj kapitán Colorada Gabriel Landeskog. "Olejárom" nestačili ani dva góly Zacha Hymana, Connor McDavid si pripísal gól a dve asistencie a Leon Draisaitl štyri asistencie. "Páčil sa mi prístup nášho tímu. Nevzdávali sme sa, hoci sme prehrávali 0:3 na zápasy. Mali sme to rozbehnuté dobre. Do budúcna je dobrým znakom, že náš tím má morálku," uviedol kapitán Edmontonu Connor McDavid.

V divokej tretej tretine padlo až šesť gólov. "Chceli sme ísť ďalej, hoci málokto čakal, že budeme až tu. Teraz cítime sklamanie, ale som hrdý na náš tím. Musíme sa dobre pripraviť na novú sezónu, teraz sme pochopili, aké náročné je vyhrávať," dodal Draisaitl, ktorý napriek zjavným zdravotným problémom dohral zápas so sebazaprením a opäť svojím prehľadom pripravoval spoluhráčom gólové akcie. Nemecký útočník je s 25 asistenciami na čele štatistík play off, s 32 bodmi je v produktivite tesne za McDavidom (33).

Hokejisti Colorada Avalanche pózujú s trofejou Clarenca Campbella po víťazstve nad Coloradom Avalanche a postupe do finále zámorskej NHL 6. júna 2022 v Edmontone.
Foto: TASR/AP


V bránke Avalanche sa opäť predstavil Pavel Francouz, ktorý chytil 30 striel súpera. Po zranení sa už dal do poriadku Darcy Kuemper, ktorý však zatiaľ len kryl chrbát českému brankárovi. Coloradu chýbal zranený útočník Nazem Kadri, Oilers sa museli zaobísť bez Evandera Kanea, ktorý dostal trest na jeden zápas práve za zákrok, po ktorom vyradil z hry Kadriho. "Som hrdý na chlapcov. Nehrali sme dobre, najmä v druhej tretine sme robili veľa chýb a súper to využil. Potom sme však hrali našu hru, ukázali sme veľkú odolnosť a som rád, že sme to zvládli," povedal tréner "lavín" Jared Bednar. Makar sa stal prvým obrancom v histórii NHL, ktorý v rozhodujúcom zápase série v play off nazbieral päť bodov. Len dvaja korčuliari boli v takejto situácii lepší ako on. Wayne Gretzky zaznamenal v roku 1985 v drese Oilers sedem bodov a Josh Anderson (Hartford Whalers) o rok neskôr šesť. Makar zároveň vyrovnal klubový rekord Avalanche/Quebec Nordiques v počte bodov v jednom zápase play off. Pred ním rovnaký kúsok dosiahli Peter Forsberg (1998) a Risto Siltanen (1987).

Klub z Denveru postúpil predtým do finále v rokoch 1996 a 2001 a zakaždým získal Stanleyho pohár. Na ceste do finále hráči Avalanche zmietli v prvom kole Nashville (4:0), potom vyradili St. Louis (4:2) a bez straty zápasu poslali domov aj Oilers. Teraz sa v boji o majstrovskú trofej stretnú s víťazom finálovej série Východnej konferencie, v ktorej vedú hráči New Yorku Rangers nad dvojnásobným obhajcom titulu Tampou Bay Lightning so slovenským obrancom Erikom Černákom 2:1 na zápasy. Vypadnutie Edmontonu pred bránami finále znamená, že kanadský tím sa opäť nedočká zisku Stanley Cupu. Posledný klub z krajiny "javorového listu", ktorý vybojoval slávny pohár, bol Montreal Canadiens v roku 1993.


semifinále play off NHL


štvrtý zápas finále Západnej konferencie:

Edmonton - Colorado
5:6 pp (0:1, 3:0, 2:4 - 0:1)

Góly: 28. Hyman (Draisaitl, Nurse), 37. Nugent-Hopkins, 39. McDavid (Draisaitl, Barrie), 44. Hyman (Draisaitl, McDavid), 57. Kassian (Draisaitl, McDavid) - 4. Makar (Lehkonen), 41. Toews (Landeskog, Makar), 49. Landeskog, 54. MacKinnon (Lehkonen, Makar), 55. Rantanen (Makar, Landeskog), 62. Lehkonen (Makar, Helm). Brankári: Smith - Francouz, strely na bránku: 35:42, 18.347 divákov.

/konečný stav série: 0:4, Colorado postúpilo do finále play off/