Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Colorado zdolalo v prestrelke Edmonton 8:6, skórovali všetky útoky

Hokejista Colorada Avalanche J.T. Compher strieľa gól brankárovi Edmontonu Oilers Mikeovi Smithovi v prvom zápase finále play off Západnej konferencie zámorskej NHL Colorado Avalanche - Edmonton Oilers v Denveri v utorok 31. mája 2022. Foto: TASR/AP

Edmonton odštartoval sériu takmer rovnako ako tú v predchádzajúcom kole. Vtedy v prvom zápase prehral prestrelku na ľade Calgary Flames 6:9

Denver 1. júna (TASR) - Hokejisti Colorada Avalanche triumfovali v noci na stredu v prvom zápase finále Západnej konferencie NHL nad Edmontonom Oilers 8:6. V drese domácich sa dvakrát gólovo presadil útočník J.T. Compher, obranca Cale Makar zaznamenal gól a dve asistencie.

Avalanche však prišli o brankára Darcyho Kuempera, ktorý v 28. minúte za stavu 6:3 odstúpil pre zranenie v hornej časti tela. Nahradil ho Čech Pavel Francouz. Tréner Colorada Jared Bednar po zápase nechcel prezradiť, či Kuemperovi hrozí dlhšia absencia. "Uvidíme. Mám však veľkú dôveru vo Francouza a takisto ju má aj tím. V play off vidíme, koľko tímov nastupuje so svojím druhým, niekedy aj tretím brankárom. Musíte mať kvalitného brankára vo viac ako jednom chlapíkovi a to my máme," uviedol pre oficiálnu webstránku súťaže.

V ofenzívnej prestrelke musel vymeniť brankárov aj Edmonton, Mikea Smitha vystriedal po šiestom inkasovanom góle Mikko Koskinen. Fínsky brankár inkasoval z 21 striel len raz a mal 95,2-percentnú úspešnosť zásahov. Domáci korunovali svoje víťazstvo gólom do prázdnej bránky z hokejky Gabriela Landeskoga.

Na oboch stranách sa strelecky presadili všetky štyri formácie. Vedenia sa ujali ako prví hostia v 6. minúte, keď sa presadil najlepší kanonier play off Evander Kane a zaznamenal tak trinásty gól v trinástich zápasoch. Už o 36 sekúnd neskôr však vyrovnal Compher a Colorado nakoniec vyhralo prvú tretinu 3:2. Po druhej viedli domáci už 7:4. Edmontonu sa podarilo duel zdramatizovať, ale vyrovnať už nie, keď 22 sekúnd pred koncom stanovil konečné skóre Landeskog. "Ich dvom brankárom sme v súperovej hale strelili šesť gólov, čo by malo stačiť na výhru. Musíme sa zamerať na veci v defenzíve. Niekedy to nie je o tom, čo dostanete, ale o tom, čoho ste sa vzdali a my sme sa dnes vzdali príliš veľa vecí," povedal tréner Edmontonu Jay Woodcroft.

S výkonom v defenzíve nebol spokojný ani dvojgólový strelec domácich Compher: "Myslím si, že pre nás je to dobré víťazstvo. Ale musíme si pár vecí upratať. Dnes sa veľa chalanov vytiahlo v ofenzíve, no musíme toho veľa zmeniť v defenzíve."

Edmonton odštartoval sériu takmer rovnako ako tú v predchádzajúcom kole. Vtedy v prvom zápase prehral prestrelku na ľade Calgary Flames 6:9. Aj v prvom kole na úvod prehral s LA Kings, no "len" 3:4. "Naozaj to bolo veľmi podobné prvému zápasu s Calgary. Colorado má dobrý tím, dáte im šance a oni skórujú," poznamenal kapitán Oilers Connor McDavid, ktorý zaznamenal gól a dve asistencie. Na konte má už 29 bodov (8+21) a na čele produktivity play off o gól predbehol spoluhráča Leona Draisaitla. Nemecký útočník si v noci pripísal dve asistencie, čo sa mu podarilo už v šiestom zápase za sebou.

Hokejisti Colorada Avalanche J.T. Compher (uprostred) a brankár Pavel Francouz (vľavo) sa tešia po výhre 8:6 v prvom zápase finále play off Západnej konferencie zámorskej NHL Colorado Avalanche - Edmonton Oilers v Denveri v utorok 31. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Stredajší duel zaostal o jeden gól za rekordným streleckým zápisom v takejto neskorej fáze play off. Edmonton v piatom zápase konferenčného finále v roku 1985 zdolal Chicago Blackhawks 10:5 a Chicago vyhralo v piatom stretnutí finále vyraďovačky v roku 1973 nad Montrealom Canadiens 8:7. Colorado vyrovnalo svoj rekord v počte gólov v jednom zápase play off a tretíkrát v tohtoročnej vyraďovačke dalo aspoň sedem gólov.



semifinále play off NHL


prvý zápas finále Západnej konferencie:
Colorado Avalanche - Edmonton Oilers 8:6 (3:2, 4:2, 1:2)

Góly: 6. Compher (Newhook, Burakovsky), 16. MacKinnon (Toews, Makar), 20. Makar, 21. Kadri (Landeskog, Rantanen), 25. Rantanen (MacKinnon, Lehkonen), 27. Compher (Makar, Toews), 37. Cogliano (O'Connor), 60. Landeskog - 6. Kane (Nugent-Hopkins, Yamamoto), 20. Hyman (Kulak, McDavid), 23. McLeod (Foegele, Nurse), 37. McDavid (Draisaitl, Kane), 44. Ryan (Kassian, Bouchard), 53. Nugent-Hopkins (Draisaitl, McDavid). Brankári: Kuemper (28. Francouz) - Smith (27. Koskinen), strely na bránku: 47:37, 18.044 divákov.

/stav série: 1:0/