Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Colorado zvíťazilo v Edmontone 4:2 a v sérii vedie 3:0 na zápasy

Na archívnej snímke hokejisti Colorada, v Denveri v utorok 31. mája 2022. Foto: TASR/AP

Dva góly vsietil Valerij Ničuškin, ďalšie pridali J. T. Compher a Mikko Rantanen.

New York 5. júna (TASR) - Hokejisti Colorada uspeli aj v treťom stretnutí finálovej série Západnej konferencie play off NHL. Na ľade Edmontonu zvíťazili 4:2 a na zápasy vedú 3:0. Rozdielový gól strelil v 53. minúte J.T. Compher, dvakrát sa presadil Valerij Ničuškin a do prázdnej bránky uzavrel skóre Mikko Rantanen. Už v noci na utorok môžu spečatiť postup do finále bojov o Stanleyho pohár.

Oilers mali za stavu 2:2 šancu strhnúť vedenie na svoju stranu, ale strela Evana Boucharda zazvonila na žrdi a hostia o 11 sekúnd neskôr udreli na druhej strane. Compher krátko po tom, ako si odpykal trest za podrazenie vyhral súboj pri mantineli práve s Bouchardom a prekonal Mikea Smitha strelou pomedzi betóny. “Snažil som sa mieriť po ľade medzi nohy, ale nevidel som hneď, že puk skončil v sieti,” povedal pre nhl.com Compher, ktorý strelil päť gólov v uplynulých štyroch zápasoch play off. “Bol to kvalitný zápas. Hrali sme excelentne v oslabení, ubránili sme všetkých päť presiloviek. Dostali sme nešťastné góly, na druhej strane my sme trafili nejaké žŕdky. Je to ťažké, ale musíme bojovať ďalej,” dodal tréner “olejárov” Jay Woodcroft.

Edmonton mal skvelý vstup do zápasu. Už v 38. sekunde otvoril skóre kapitán Connor McDavid, keď prekonal Pavla Francouza rýchlou strelou po ľade. O pár sekúnd neskôr narazil Evander Kane zozadu na mantinel Nazema Kadriho a za svoj zákrok dostal päťminútový trest. Rozhodcovia po konzultácii nevylúčili Kanea do konca zápasu, hoci zranený Kadri zamieril rovno do šatne. “Bude mimo v tejto sérii a možno aj dlhšie. Bol to zákrok zozadu v nebezpečnej zóne. Sotil ho zozadu hlavou na mantinel. Viac by som to nekomentoval,” povedal tréner Colorada Jared Bednar.

Colorado vyrovnalo v 17. minúte, keď si prihrávku Ničuškina nešťastne zrazil do vlastnej bránky obranca Darnell Nurse. Ruský útočník strelil aj druhý gól hostí. V 25. minúte sa dostal k odrazenému puku a rýchlou strelou bez prípravy prekonal Smitha. “Najskôr som chcel prihrať, ale puk mi sadol dobre na hokejku a tak som sa rozhodol vystreliť. Vieme, že Smith sa presúva veľmi rýchlo a preto treba na neho strieľať nečakane a bez prípravy. Vyšlo to,” povedal Ničuškin. Edmonton dostal späť na palubu tretím gólom v play off Ryan McLeod, ale napokon odchádzali z Rogers Place spokojnejší hostia. “Máme silný tím. Je nám jedno či hráme doma, alebo vonku, veríme si v každom zápase,” dodal Bednar. “Sú veľmi silní, stále to hovorím. Prehrávame 0:3, ale máme kvality na to, aby sme v sérii zabrali. Musíme nájsť spôsob ako skórovať a zlepšiť sa v obrane,” povedal McDavid a dodal: “Rozhodujú centimetre. Nechýbalo veľa a mohli sme 3:2 vyhrávať my keby strela Boucharda skončila dnu.

Colorado delí jedno víťazstvo od prvej finálovej účasti od roku 2001, kedy Avalanche získali druhýkrát v histórii Stanley Cup. Len štyri tímy v histórii NHL dokázali vyhrať sériu, keď prehrávali 0:3 na zápasy. Naposledy sa to podarilo hokejistom Los Angeles Kings proti San Jose Sharks v prvom kole v roku 2014.

Play off NHL - finále Západnej konferencie:


3. zápas:

Edmonton Oilers - Colorado Avalanche 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)

Góly: 1. McDavid (Hyman, Nurse), 48. McLeod (Kulak, Ryan) - 17. Ničuškin (Byram, Toews), 25. Ničuškin (Toews, MacKinnon), 53. Compher (Cogliano), 60. Rantanen. Brankári: Smith - Francouz, strely na bránku: 29:43, 18.347 divákov.

/stav série 0:3/