Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Conte uvažuje o zaradení Škriniara, Kodaň chce zaskočiť United

Milan Škriniar, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Manchester United sa chce po troch rokoch opäť dostať až na vrchol súťaže a proti Kodani bude jednoznačný favorit.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Po vypadnutí Istanbulu Basaksehir s Martinom Škrtelom bude mať slovenský futbal na finálovom turnaji Európskej ligy UEFA 2019/2020 v Nemecku zastúpenie už len v osobe ďalšieho stopéra Milana Škriniara. Jeho tím Inter Miláno sa stretne v pondelkovom štvrťfinále o 21.00 h v nemeckom Düsseldorfe s Bayerom Leverkusen, v rovnakom čase nastúpi Manchester United v Kolíne nad Rýnom proti FC Kodaň. V utorok si zmerajú sily súper bratislavského Slovana zo skupinovej fázy Wolverhampton Wanderers a rekordný päťnásobný víťaz EL, resp. Pohára UEFA FC Sevilla, ukrajinský šampión Šachtar Doneck bude čeliť FC Bazilej.

Leverkusen na ceste medzi najlepších osem tímov súťaže vyradil FC Porto a Glasgow Rangers. Nad oboma vyhral doma i vonku. "Naša filozofia je hrať atraktívny, útočný futbal a strieľať veľa gólov. Taká je naša predstava, samozrejme, na každého súpera treba ušiť zvlášť taktiku. Talianske mužstvá sú známe svojou defenzívou, aj keď Inter je v tomto smere trochu odlišný. Jeho hráči sa snažia vysoko napádať, nehrajú na dlhé lopty za obranu. Myslím, že štýl Interu by nám mohol sedieť," citoval oficiálny web Európskej futbalovej únie (UEFA) trénera "farmaceutov" Petra Bosza, ktorý sa musí zaobísť bez Nadiema Amiriho (karanténa) a suspendovaného Charlesa Aranguiza, otáznik visí nad štartom Karima Bellarabiho. Inter si chce napraviť chuť po tom, ako sa mu na domácej scéne nepodarilo detronizovať sériového šampióna Juventus Turín. "Nerazzurri" sa museli uspokojiť s druhým miestom, v EL majú najvyššie ambície. V osemfinále prešli cez španielske Getafe, pričom výhru 2:0 sledoval Milan Škriniar iba z lavičky náhradníkov. V pondelok by sa však mohol objaviť na trávniku, podľa talianskych médií zvažuje tréner Antonio Conte jeho nasadenie.

Manchester United sa chce po troch rokoch opäť dostať až na vrchol súťaže a proti Kodani bude jednoznačný favorit. Duel prinesie mikrosúboj dvoch nórskych trénerov - Oleho Gunnara Solskjaera na lavičke anglického tímu a Staleho Solbakkena. "Vymenili sme si niekoľko správ. Sme dobrí priatelia, vychádzame spolu skvele. Najväčšou devízou Oleho je jeho pokojná povaha. Veľmi dobre vie, ako dosiahnuť cieľ. United a Inter Miláno sú pre mňa najväčší favoriti na zisk trofeje, a preto je na nich vyvíjaný najväčší tlak. Pokúsime sa tento fakt využiť a zaskočiť súpera," vyhlásil Solbakken, ktorého zverenci zvládli osemfinálovú odvetu a po prehre 0:1 v Istanbule zdolali doma Basaksehir jasne 3:0. United si cestu do štvrťfinále vydláždili ešte pred vypuknutím pandémie koronavírusu, keď na pôde LASK Linz uspeli 5:0 a odveta na Old Trafford už bola len formalita.

Wolverhampton je nováčik v EL, napriek tomu si v nej zatiaľ vedie rutinérsky. Zo základnej K-skupiny postúpil s 13 bodmi z druhého miesta, v 16-finále vyradil Espanyol Barcelona a v osemfinále Olympiakos Pireus. V utorkovom štvrťfinále sa pokúsi získať skalp ďalšieho španielskeho tímu, hoci ten je z kvalitatívne iného súdka ako bol Espanyol. "Chlapcom som po postupe cez Olympiakos povedal, že si na dovolenky musia počkať. Užijú si ich, ale teraz je pred nami dôležitá úloha. Začínali sme v 2. predkole proti Crusaders a teraz sme vo štvrťfinále. Sezóna je dlhá a náročná, ani nepočítam, koľko kilometrov sme už precestovali krížom-krážom celou Európou. Ale proti Seville budeme pripravení podať stopercentný výkon. Čaká nás silný súper, je pre nás výzva pobiť sa s ním o semifinále," vyhlásil tréner Wolves Nuno Espirito Santo. Sevilla v osemfinále hranom na jeden zápas nedala šancu AS Rím, po jednoznačnom priebehu vyhrala 2:0.

Šachtar Doneck je víťaz Pohára UEFA, predchodcu EL, zo sezóny 2008/2009. Jeho tréner Luis Castro upozornil na mimoriadnu kvalitu FC Bazilej v strede poľa: "Hrajú bojovným štýlom, žiadna lopta pre nich nie je stratená. V tomto sa im musíme vyrovnať, aby sme mohli pomýšľať na úspech. Stredová os Frei - Xhaka - Campo disponuje veľkou kvalitou, nesmieme jej ponúknuť veľa voľného priestoru." Jeho náprotivok Marcel Koller môže priviesť Bazilej do semifinále po siedmich rokoch, vtedy Švajčiari vypadli s neskorším víťazom Chelsea Londýn.

Záverečná fáza EL sa odohrá v štyroch nemeckých mestách Düsseldorf, Kolín nad Rýnom, Gelsenkirchen a Duisburg. Semifinálové duely sú na programe 16. a 17. augusta, finále v Kolíne nad Rýnom sa uskutoční v piatok 21. augusta o 21.00 h.



Program štvrťfinále Európskej ligy UEFA 2019/2020 /začiatky o 21.00 h/:



PONDELOK 10. augusta

Düsseldorf

Inter Miláno - Bayer Leverkusen /rozhodca: Carlos del Cerro Grande (Šp.)/

Kolín nad Rýnom

Manchester United - FC Kodaň /Clément Turpin (Fr.)/



UTOROK 11. augusta

Duisburg

Wolverhampton Wanderers - FC Sevilla

Gelsenkirchen

Šachtar Doneck - FC Bazilej