Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Ružomberok vyhral nad Spartakom Trnava 4:1

Na snímke vpravo futbalista Trnavy Ján Chovanec a hráč Ružomberoka Tomáš Ďubek bojujú o loptu v zápase 16.kola jesennej časti futbalovej Corgoň ligy FC Spartak Trnava - MFK Ružomberok v Trnave v sobotu 2.novembra 2013. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Záhorácko-kopaničiarske derby sa odohrávalo vo výbornej atmosfére, Senica nakoniec zvíťazila nad Myjavou 3:1.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Od začiatku sa obe mužstvá - Spartak Trnava aj MFK Ružomberok - snažili o útočný futbal. Domáci sa už v 9. minúte dostali do vedenia, keď rohový kop Kuzmu posunul hlavou Sabo a Adámik loptu nekompromisne poslal do siete. V 16. minúte hostia vyrovnali, keď na loptu do voľného priestoru si nabehol Lačný a umiestnenou strelou k pravej žrdi nedal Filipkovi šancu. V 27. minúte po akcii Vlaska s Procházkom spálil Hodek tutovku. Ani v ďalšom priebehu nestratil zápas na kvalite a dramatičnosti, no ani jedno mužstvo sa cez pozorné obrany nedokázalo presadiť.

Druhý polčas začali domáci útočne, no nevyužili dva závary v 16-tke a trest prišiel v 51. minúte, keď Lačný ušiel Tóthovi a nekompromisne prekonal Filipka. O chvíľu zakontroval v 16-tke Zreľák, no našťastie pre domácich netrafil bránku. V 56. minúte po vyšachovaní ružomberskej obrany Vlasko bombou trafil brvno a následne neprekonal Nikoliča ani Hodek. V 63. minúte po rýchlej kontre a prihrávke Zreľáka zvýšil Ďubek na 3:1 pre Ružomberok a prakticky rozhodol o zaslúženom víťazstve hostí. A to napriek tomu, že domáci podali herne najlepší výkon doma na jeseň. Bodkou za zápasom bol štvrtý gól hostí, ktorý zaznamenal po chybe trnavskej obrany Lupták.

.

VÝSLEDOK
Spartak Trnava - MFK Ružomberok 1:4 (1:1)
Góly:
9. Adámik - 16., 51. Lačný, 63. Ďubek, 88. Lupták. Rozhodoval: Vnuk, ŽK: Ciprys, Janečka, Adámik - Lačný, Tawamba, 2635 divákov

Zostavy a striedania:
Trnava:
Filipko – Janečka (76. Štepanovský), Tóth, Adámik, Ciprys - Sabo, Procházka, Kuzma, Chovanec - Vlasko (71. Nworah), Hodek (84. Schranz)
Ružomberok: Nikolič – Nosek, Greššák, Adamovič, Maslo – Nagy - Ďubek (71. Lupták), Zošák, Tawamba – Lačný (80. Serečin), Zreľák (90.+ Almaský)


Hlasy po zápase

Juraj Jarábek, tréner Spartaka: "Bolo to dobré stretnutie, v ktorom Ružomberok potvrdil, že má mužstvo na titul. Aj keď sme sa dostali do vedenia a nehrali sme zle, súper nás z rýchlych kontier potrestal. Chceli sme dnes vyhrať, no po vlastných chybách sme inkasovali. Tretiemu gólu hostí predchádzal faul na Kuzmu, ktorý rozhodca prehliadol. Trnavskí diváci sú nároční, no za tri mesiace nemožno čakať s novotvoriacim sa mužstvom zázraky a musia byť len trpezliví."

Jozef Vukušič, tréner Ružomberka: "Pre nás to bol náročný zápas, domáci hrali agresívne. Dostali sme gól zo štandardnej situácie, ktorým sa domáci dostali do vedenia. Do polčasu sme vyrovnali a po zmene strán sme sa zásluhou Lačného dostali do vedenia. Potom sme mali šťastie, keď domáci nastrelili brvno a brankár Nikolič chytil čistý gól. Po týchto momentoch sme v ďalšom priebehu dominovali a dvoma gólmi rozhodli o zaslúženom víťazstve. Pochváliť musím domácich divákov, ktorí vytvorili tomuto zápasu výbornú atmosféru, a aj keď si neodpustili pokriky na moju adresu, nehnevám sa na nich."
.




Dukla B. Bystrica - ViOn Zl. Moravce 2:1

Na Štiavničkách sa v prvom polčase zrodilo len málo akcií, ktoré by vytrhli divákov z driemania. Obe mužstvá vsadili na istotu, z obrany vyrážali do rýchlych útokov a ich akcie sa podobali akoo vajce vajcu, vrátane trvania, končiac zväčša pred šestnástkou. Korunu prvej polovici nasadil v 43. min Marcin, keď hlavu strčil v správnej chvíli do dlhého centra Turňu, nabehol si na zadnú žrď a mal pred sebou už len odkrytú bránku. Dovtedy jediná normálna futbalová kombinácia priniesla ovocie, keď niekoľko streleckých pokúsov predtým sa na oboch stranách neujalo.

Záložník Dukly Branislav Ľupták (vľavo) a útočník Zlatých Moraviec Luis Fernando Bolinha počas zápasu 16. kola slovenskej futbalovej Corgoň ligy Dukla Banská Bystrica - FC ViOn Zlaté Moravce v Banskej Bystrici v sobotu 2. novembra 2013.
Foto: TASR/Dušan Hein
V prvej štvrťhodine len Jurčo spoza šestnástky vyskúšal postreh Kuciaka, potom sa prihlásili o slovo aj snaživí hostia, v 21. min so slabým pokusom z diaľky Obročníka a v 24. min z dobrej vzdialenosti a z priameho kopu s málo nebezpečným pokusom Pintéra. Sériu striel zavŕšil v 25. min domáci Brašeň, síce pohotovo, no ponad.

Až v závere polčasu sa výraznejšie zdvihol adrenalín v krvi, v 41. min sa o závar pred domácou bránkou postarali Pribula a Babic, následne z uhla mieril Orávik k žrdi a rozohrial skrehnuté svalstvo Boroša, no a v 43. min sa domáci konečne dočkali po vcelku nevinnej akcii, no o to účinnejšom zakončení Marcina. Tesne po prestávke vyslal dobrú strelu na Borošovu bránku Obročník, stihol ju vyraziť a obranca Vajda tiesniaci Pribulom si takmer strelil 'vlastenca'.

V 56. min Pribula len tesne minul v nádejnom postavení v pokutovom území ľavú žrď, hostia vytúžený vyrovnávajúci gól nestrelili a prišiel trest. V 58. min sa zdalo že rýchly brejk hostia zastavili, no Jurčo si potiahol loptu do strany a spoza šestnástky v polobrate trafil prekrásne pod brvno. Ak si niekto myslel, že je vybavené, v 61. min sa Pribula výborne uvoľnil a k pravej žrdi znížil.

O minútu neskôr sa o gólové hody mohol postarať Jurčo, keď lopta len tesne minula pravú žrď. V 65. min Orávik prudko nastrelil len Boroša v bránke, o dve minúty neskôr trafil Babic dokonca žrď a chuť hostí na vyrovnanie narastala. Vzruchu pribudlo, dohrávalo sa v napätí, no už bez gólového efektu, či vážnejšej šance, okrem zdravej strely Pintéra zdiaľky z priameho kopu v 88. min, ktorú Boroš vyrazil.



VÝSLEDOK
Dukla B. Bystrica - ViOn Zl. Moravce 2:1 (1:0)
Góly:
43. Marcin, 58. Jurčo - 61. Pribula. Rozhodca Ježík, ŽK: Vajda - Bernáth, Mazan, 1540 divákov.

Zostavy a striedania:
Dukla B. Bystrica:
Boroš - Vajda, Nosko, Teixeira - Považanec (67. Faško), Ľupták - Turňa, Brašeň, Peňaška - Jurčo (90+. Šovčík), Marcin (69. Chrien)
ViOn Zl. Moravce: Kuciak - Pavlenda, Majerník, Pintér, Chren - Obročník - Orávik, Babic, Bolinha (71. Mazan), Pribula - Szabó (58. Bernáth)


Hlasy po zápase

Norbert Hrnčár, tréner B. Bystrice: "Vedeli sme, že na nás čaká ťažký súper, ktorý je vo výsledkovej pohode a má dobre typologicky poskladané mužstvo. Strelili sme dva pekné góly, o jeden viac ako súper, aj preto si myslím, že sme si víťazstvo zaslúžili. Jurčo strelil pekný gól a možno mu budeme za gól mesiaca gratulovať rovnako ako Peňaškovi a Považancovi."

Branislav Mráz, asistent trénera Zl. Moraviec: "Dva rozdielne polčasy, najskôr pasivita z našej strany, veľa nevynútených chýb, slabý pohyb. Druhý polčas bol výrazne lepší, s vytváraním si streleckých príležitostí, no jeden gól v zápase je málo, preto gratulujem súperovi k víťazstvu."

Matúš Marcin, strelec úvodného gólu B. Bystrice: "Pohyboval som sa pri čiare, Kubo Považanec to na druhej strane dobre zrýchlil, posunul perfektne loptu na Turňu, našiel ma centrom a mne už stačilo doklepnúť loptu do prázdnej bránky. Presadili sme sa v efektívnosti, súper mal dosť príležitostí, v strede dobre kombinoval, no nás podržal brankár a doprialo trochu šťastia."

Martin Pribula, strelec jediného gólu Zl. Moraviec: "Bolo toho dosť, z čoho sme mohli vsietiť, dvojgólové manko sme už nedotiahli. Viac sme triafali obranu ako brankára, chceli sme veľmi bodovať, škoda. Nezvládli sme to, ideme ďalej, súper v podstate dvakrát vystrelil a strelil dva góly, v tomto nás zatienil."
.



FK DAC Dunajská Streda - AS Trenčín 1:0

Proti favoritovi začali domáci s chuťou, útočne. Do prvej gólovej šance sa však dostal v 14. minúte van Kessel, ktorý po sóle netrafil do bránky. O dve minúty zahral Gašparík prvý rohový kop a z trmy-vrmy doťukol loptu do siete Kwin. Strelou z diaľky vyskúšal Volešáka Antunovič. V 39. minúte ďalšiu strelu Uljakyho vykopol spred bránky van Kessel. Tesne pred polčasom netrafil loptu v gólovej pozícii striedajúci Hošek.

Po zmene strán jedovatú strelu Hošeka vyrazil Volešák a to isté zopakoval o tri minúty neskôr po razantnom kope Boya. Trenčínu k zlepšeniu herného prejavu nepomohlo ani dvojité striedanie. Tlak DAC ďalej pokračoval, Hošek v 76. minúte mieril spoza hráča šikovne, ale Volešák bol ešte šikovnejší. Prvú veľkú gólovú príležitosť Holúbka vyrazil pozorný Pernecký, čo zopakoval aj po ďalšom pokuse tohto hráča. Dve minúty pred koncom riadneho hracieho času po priamom kope Gašparíka Szarka trafil brvno bránky hostí. DAC v boji o záchranu získal dôležité tri body.

VÝSLEDOK
FK DAC Dunajská Streda - AS Trenčín 1:0 (1:0)
Gól:
15. Kwin. Rozhodoval: Horváth, ŽK: Kwin, Szarka - Kleščík, Mazáň, Rundič, 1200 divákov

Zostavy a striedania:
Dunajská Streda: Pernecký – da Silva, Matúš, Majerník, Beňo - Kwin, Boya - Ujlaky (90.+ Sedlák), Gašparík (89. Hudák), Antunovič (38. Hošek) - Szarka
Trenčín: Volešák – Mondek (61. Malec), Kleščík, Rundič, Mazáň (80. Bezák) - Baéz - van Kessel, Hajradinovič, Mišák (61. Bero), Holúbek - William


Hlasy po zápase

Mikuláš Radványi, tréner DAC-u: "Musím svojich hráčov pochváliť. V zápase odovzdali všetko. Boli sme agresívnejší, rýchlejší v štarte na loptu a aj prechodová fáza bola na úrovni. Škoda len, že sme nedali o dva-tri góly viac, dnes sme mali na to dostatok príležitostí, najmä zo štandardných situácií. Hráči pred zápasom v kabíne hovorili o tom, že už dávno nepocítili ako chutí víťazstvo, dnes to už cítia."

Ivan Vrabec, tréner Trenčína: "Okrem prvej desaťminútovky, kedy sme mali solídny vstup do zápasu a vytvorili si dve šance, ale nepremenili ich, niet čo hodnotiť. Po inkasovanom góle sme prestali existovať. Hrali sme nezodpovedne, nedisciplinovane, viazla tímovosť, na čom sme si predtým zakladali. Vyzerá na to skrat v mužstve, z ktorého sa musíme poučiť a ísť ďalej našou cestou."


FK Senica - Spartak Myjava 3:1

Záhorácko-kopaničiarske derby sa odohrávalo vo výbornej atmosfére, ktorú vytvárali početné fankluby oboch tímov. V zostave Záhorákov dostali príležitosť dvaja dorastenci Kosorín a Ventúra a po dlhom zranení na pravej strane obrany Brazílčan Roberto. Naopak v zostave im chýbalo viacero zranených a vykartovaných hráčov. Seničania boli lepším, agresívnejším tímom a hrali s výborným nasadením. V 11. min po centri Kalabišku a Divišovom zakončení brankár Solnička vyrazil loptu na roh. Krásnu akciu predviedli domáci o dve minúty neskôr. Kalabiška vybojoval loptu na vlastnej polovici, v strede poľa našiel Pirosku, ktorý vysunul nabiehajúceho Diviša a ten krížnou strelou do pravej šibenice otvoril skóre zápasu.

V 18. min už mohlo byť 2:0, ale po akcii dobre hrajúceho Kalabišku netrafil z ideálnej pozície mladý Kosorín ani kapitán Piroska. V 23. min po štandardnej situácii Jiráska hlavičkoval z tesnej blízkosti nad myjavskú bránu Križko. Ďalšiu štandardku zahrával Jirásek v 31. min a a dezorientovaný Siva si strelil vlastný gól. Myjavčania priestor brány Záhorákov v prvom polčase neohrozili. V druhom polčase domáci pokračovali vo výbornom, zodpovednom a bojovnom výkone. Na rozdiel troch gólov upravil v 74. min stopér Pavlík, ktorý doklepol loptu za Solničkov chrbát po výborne rozohratej štandardke Jiráska. Konečnú podobu výsledku dali Myjavčania, keď v 78. min po nákope Lukšíka z polovice ihriksa a zlom vyboxovaní lopty Šullom znížil Černáček na 3:1.

Zvýšiť vedenie Záhorákov mohol ešte v 82. min Jirásek, ktorý sa dostal k lopte po tečovanej strele Pirosku, ale z výhodnej pozície prestrelil myjavskú bránu. Zo záverečného tlaku hostia už nič nevyťažili a Seničania tak zaslúžene prvýkrát na domácej pôde zdolali v derby Myjavu.

VÝSLEDOK
FK Senica - Spartak Myjava 3:1 (2:0)
Góly:
13. Diviš, 31. Siva (vlastný gól), 74. Pavlík - 78. Černáček. Rozhodoval: Smolák, ŽK: Piroska, Diviš, Kalabiška - Kukoľ, Siva, 3509 divákov

Zostavy a striedania:
FK Senica:
Šulla - Roberto, Pavlík, Križko, Kalabiška - Ventúra, Jirásek - Diviš (90.+ Tsoumou), Piroska, Hiago - Kosorín (70. Diarrassouba)
Spartak Myjava: Solnička - Siva, Černáček, Častulín, Lukšík - Marček, Šulek - Daniel (58. Kuračka), Pekár, Kukoľ (75. Ferenčík) - Urgela (63. Bruško)


Hlasy po zápase

Eduard Pagáč, tréner Senice: "V prvom rade chcem poďakovať našim fanúšikom, ktorí za nami stáli aj v ťažkom období. Dnes nás prišli podporiť v hojnom počte. O dobrú futbalovú kulisu sa postarali aj hosťujúci fanúšikovia. Som veľmi spokojný s nasadením a prístupom chalanov. Každý jeden hráč, čo bol na ihrisku, odviedol maximum. Niekedy možno chýbalo viac futbalovej krásy. Prístupom, chcením a najmä srdcom pre tento klub sme to nahradili. Dúfam, že toto víťazstvo nás posunie ďalej."

Ladislav Hudec, tréner Myjavy: "Senica od začiatku ukázala, ako sa má hrať v takýchto derby zápasoch. Boli pod určitým tlakom, hráči sa veľmi dobre zhostili úlohy, že musia. Tak sa má bojovať, ako bojovala Senica. Predčili nás v dôraze, v napádaní. My sme naopak neukázali to, čo je typické pre nás. Po našom góle sme sa snažili s výsledkom niečo spraviť, ale to bolo dnes na Senicu málo."


FC Nitra - MŠK Žilina 0:2

Úvod vyšiel lepšie domácim a už v 2. min Turčák z priameho kopu natiahol Krnáča. Hostia odpovedali len propagačnou strelou Škvarku do stredu brány. Po niekoľkých hluchých minútach sa do lopty oprel žilinský stopér Piaček a Perniš ju musel vytesniť na roh.

V 37. min mal gól na nohe Jelič, ale po chybnej rozohrávke domácich ho vychytal nitriansky gólman. O 5 minút na opačnej strane to vyskúšal Cléber, jeho pokus však žilinský brankár kryl. Do druhého polčasu vstúpili aktívnejšie Žilinčania. V 50. min poslal loptu pred bránu Škvarka, ale Jelič na ňu nedosiahol. Ďalšiu šancu mal opäť Jelič, domáci brankár mu však jeho dobrú strelu vyrazil. Potom vyskúšal Pernišovu pozornosť aj Pečovský. Po hodine hry sa už hostia radovali, keď po menšom závare pred domácou bránou zblízka rozvlnil sieť Paur.

O štyri minúty už bolo 0:2, keď po štandardke Škvarku sa najskôr na dvakrát nepresadil Pich, ale vzápätí poslal loptu do siete Králik. V 75. min mohol byť rozdiel už trojgólový, Pichova strela však skončila len na spojnici domácej brány. Gól si mohol pripísať aj striedajúci Majtán, po chybe Šimončiča však podržal Nitranov brankár Perniš.

VÝSLEDOK
FC Nitra - MŠK Žilina 0:2 (0:0)
Góly:
60. Paur, 64. Králik. Rozhodoval: Pavlík, ŽK: Bagi - Paur. 698 divákov.

Zostavy a striedania:
FC Nitra:
Perniš - Kolbas, Kostelný, Šimončič, Hála - Bagi, Kotrík (79. Šmehýl) - Kemlage (54. Čermák), Turčák (68. Boszorád), Cléber - Vestenický
MŠK Žilina: Krnáč - Mabouka, Piaček, Králik, Mihalík - Paur, Pečovský - Gergel, Škvarka (90.+ Klec), Pich (76. Guba) - Jelič (79. Majtán)


Hlasy po zápase

Vladimír Koník, tréner Nitry: "Mali sme dobrý vstup do zápasu a v prvom polčase sme držali Žilinu ako-tak na dištanc. Smerom do ofenzívy sme ale urobili málo. V druhom polčase sa nám veci opakujú, keď dostaneme gól aj z "autobusu". Víťazstvo Žiliny je však zaslúžené."

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Vyhrali sme pre nás nesmierne dôležitý zápas. Mali sme aj ďalšie šance na vyššie víťazstvo, hlavne v druhom polčase. Pre nás je však dôležitá výhra a ideme ďalej."
.