Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Cort Nielsen triumfoval v 10. etape, v žltom sa udržal Pogačar

Dánsky cyklista Magnus Cort Nielsen víťazí počas 10. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati Morzine les Portes du Soleil - Megeve, dlhej 148,5 km vo francúzskom meste Megeve 12. júla 2022. Foto: TASR / AP

Slovenský cyklista Peter Sagan skončil na 129. mieste.

Megeve 12. júla (TASR) - Dánsky cyklista Magnus Cort Nielsen triumfoval v 10. etape 109. ročníka Tour de France. Jazdec stajne EF Education sa presadil v záverečnom stúpaní a 148,1 km dlhú trasu z Morzine do Megeve zvládol za 3:18:50 hodiny. Druhý finišoval Austrálčan Nick Schultz (BikeExchange) a tretí bol Španiel Luis Leon Sanchez (Bahrajn-Victorious). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) prišiel do cieľa na 129. mieste s mankom 26:22 min. Žltý dres si udržal Slovinec Tadej Pogačar (SAE Team Emirates). Etapu na niekoľko minút prerušila skupinka demonštrantov, ktorá zablokovala cestu. Po krátkej prestávke sa však pokračovalo ďalej.

Cort Nielsen zaznamenal 23. víťazstvo v kariére a druhé na Tour po roku 2018. "Neskutočné, nemôžem uveriť tomu, čo sa dnes stalo. Na kopci som bol dlho na limite, našťastie sme mali vpredu Bettiola a tak som mohol ušetriť nejaké sily. Niekoľkokrát som už skoro vypadol z čelnej skupiny, ale zrazu bolo všetko pokope a ja som vyhral špurtom," tešil sa dvadsaťdeväťročný Dán.

Utorňajšia trasa bola ideálna pre únik, na pelotón čakal od začiatku zvlnený terén so štyrmi vrchárskymi prémiami. Po dvoch štvrtej a jednej tretej kategórie sa rozhodovalo na záverečnom stúpaní do cieľa v Megeve dlhom 19,3 km s priemerným sklonom štyri percentá. Do úniku sa chcelo dostať hneď po štarte mnoho cyklistov, no pelotón nasadil v úvodnej časti z kopca vysoké tempo a tak sa nik nedokázal oddeliť. Tempo vydržalo aj po prvej vrchárskej prémii a únik sa tak zrodil až po dlhých 60 km. Dostalo sa doň 25 pretekárov, najnebezpečnejší pre pelotón bol Nemec Lennard Kämna. Pretekár Bory strácal na žltý dres 8:43 minúty.

Náskok početnej skupiny rýchlo rástol a pred treťou vrchárskou prémiou mala k dobru už šesť minút, 40 km pred cieľom narástla strata balíka na vyše sedem minút a reálne hrozilo, že sa bude meniť celkový líder. Krátko nato sa z úniku odtrhol Alberto Bettiol a vypracoval si náskok 30 sekúnd. Potom však museli etapu neutralizovať. Asi 30 km pred cieľom si totiž na cestu, po ktorej sa rútil jazdec tímu EF Education, sadli demonštranti a tak organizátori zastavili preteky. Tie pokračovali asi po desiatich minútach s rovnakými časovými rozstupmi, keď klimatických aktivistov odtiahli z cesty.

Austrálsky cyklista Nicholas Schultz (vľavo) a dánsky cyklista Magnus Cort Nielsen v záverečnom špurte do cieľa počas 10. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati Morzine les Portes du Soleil - Megeve, dlhej 148,5 km vo francúzskom meste Megeve 12. júla 2022.
Foto: TASR / AP


Na čele bol Bettiol, 30 sekúnd za ním ostatní pretekári z úniku a ďalších sedem minút strácal pelotón. V ňom sa nikto nesnažil príliš stíhať stratu a tak 16 km pred cieľom strácal už 9:30 min. Kämna cítil veľkú šancu a práve on bol v závere aktívny. Snažil sa rozbiť stále užšiu skupinu lídrov, ktorí už predbehli aj Bettiola, ale nepodarilo sa mu to. Šesť kilometrov pred páskou zaútočil Luis Leon Sanchez, vytvoril si mierny náskok, ale na vrchole sa všetko zišlo dokopy a v špurte do kopca triumfoval Cort Nielsen. Pre dvadsaťdeväťročného Dána to bol druhý triumf na Tour v kariére.

Kämna finišoval so stratou 22 sekúnd a potom dlho vyčkával na to, či to Pogačar do cieľa stihne. Slovinec si žltý dres tesne udržal a v závere ešte v špurte zdolal svojich najväčších konkurentov. Nemecký pretekár Bory sa síce nedostal na čelo, no v celkovom poradí sa posunul hneď za dvojnásobného obhajcu celkového triumfu, na ktorého stráca 11 sekúnd. Na tretie miesto odsunul Dána Jonasa Vingegaarda z Jumbo-Visma (+39 s).

"Najprv sme nechceli stratiť žltý dres, potom to vyzeralo, že oň prídeme, ale nakoniec to vyšlo a som šťastný, že som stále na čele. Zajtra nás čaká krásna etapa a bude to naozaj ťažké. Je tam dlhé stúpanie, záverečný kopec je brutálny. Teším sa na to," povedal v cieli Pogačar.

V stredu je na programe náročná 11. etapa z Albertville na Col de Granon dlhá 151,7 km. Na pelotón čakajú tri alpské stúpania na Col du Telegraphe (1. kat., 11,9 km, 7,0%), slávny Col du Galibier (HC, 17,6 km, 6,8%) a do cieľa v Serre Chevalier (HC, 11,4 km, 9,1%).




Výsledky 10. etapy (Morzine - Megeve, 148,1 km):



1. Magnus Cort Nielsen (Dán./EF Education-EasyPost) 3:18:50 h,
2. Nicholas Schultz (Aus./BikeExchange) rovnaký čas,
3. Luis Leon Sanchez (Šp./Bahrajn Victorious) +7 s,
4. Matteo Jorgenson (USA/Movistar) +8,
5. Dylan van Baarle (Hol./Ineos Grenadiers) +10,
6. Georg Zimmermann (Nem./Wanty-Gobert) +15,
7. Benjamin Thomas (Fr./Cofidis) +18,
8. Andreas Leknessund (Nór./DSM) +20,
9. Fred Wright (V.Brit./Bahrajn Victorious) +22,
10. Lennard Kämna (Nem./Bora-hansgrohe) rovnaký čas,
...
129. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +26:22 min



Celkové poradie:



1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 37:11:28 h,
2. Kämna +11 s,
3. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +39,
4. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) +1:17 min,
5. Adam Yates (V.Brit./Ineos Grenadiers) +1:25,
6. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +1:38,
7. Romain Bardet (Fr./DSM) +1:39,
8. Thomas Pidcock (V.Brit./Ineos Grenadiers) +1:46,
9. Enric Mas (Šp./Movistar) +1:50,
10. Sanchez rovnaký čas,
...
133. SAGAN +1:25:48 h



Bodovacia súťaž:



1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 284 b,
2. Fabio Jakobsen (Hol./QuickStep Alpha Vinyl) 149,
3. Pogačar 139, ... 7. SAGAN 86


Vrchárska súťaž:



1. Simon Geschke (Nem./Cofidis) 19 b,
2. Bob Jungels (Lux./AG2R Citroën) 18,
3. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ) 14