Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

VIDEO: Linka nečakane vo finále v K1 na 500 m. Je to životný úspech

Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Tibor Linka sa raduje z postupového miesta po semifinálovej jazde K1 na 500 m 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Na snímke nováčik a háčik v posádke K4 Denis Myšák počas tréningu v dejisku majstrovstiev Európy v rýchlostnej kanoistike v českých Račiciach vo štvrtok 30. apríla 2015 Foto: TASR/Pavel Neubauer

V nedeľnajšom finále ME v Račiciach na 1000 m sa predstaví aj slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin.

Račice 1. mája (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin sa na ME v Račiciach prebojoval do nedeľňajšieho finále na 1000 m. Zverenci trénera Felixa Masára skončili v semifinále druhí. O medaily bude nečakane zápoliť aj Tibor Linka, ktorý finišoval druhý v semifinále K1 na 500 m. Matej Rusnák dopádloval v semifinále C1 šiesty a z ďalších bojov vypadol.

Linka postúpil do finále hneď pri svojom debute na vrcholnom seniorskom podujatí. "Som veľmi spokojný. Je to pre mňa najcennejšia finálová jazda v kariére, dosiahol som životný úspech. Prvýkrát som štartoval na seniorských ME a v rozjazde aj v semifinále sa mi išlo parádne. Dúfam, že aj vo finále sa mi pôjde podobne," povedal pre TASR talentovaný kajakár, ktorý v juniorskom veku žal úspechy v K2 po boku Denisa Myšáka.

Jeho bývalý "parťák" sa pri neúčasti zdravotne indisponovaného Mareka Krajčoviča zhostil v Račiciach úlohy "háčika" káštvorky a svoju úlohu zvládol. "Po príchode Denisa sme museli zmeniť loď, pretože on nejazdí na Plastexe a v Račiciach sme štartovali so značkou Nelo. Teší ma, že sme sa napriek zdravotným problémom a výmene na poste háčika dostali do finále. Posledných 150 metrov v semifinále sme sedeli v lodi krivo, dúfam, že finále bude v tomto smere lepšie," povedal Demin.

Vlček s Tarrom bez finále na 1000 m

Slovenský dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr na ME v Račiciach nepostúpil do sobotňajšieho finále na 1000 m trati. Bronzoví medailisti na kilometri z vlaňajšieho šampionátu v Brandenburgu a úradujúci majstri sveta skončili v semifinále až na štvrtom mieste.

O medaily tak budú zverenci trénera Petra Likéra bojovať iba na päťstovke. "Berieme to športovo. Nevyšlo nám to, nová loď nám nejde tak, ako si predstavujeme. Do MS v Miláne sa musíme zlepšiť vo všetkom," povedal po skončení semifinále Vlček. Tarr sa snažil brať neúspech na 1000 m s nadhľadom. "Aspoň si budeme môcť pozrieť finále z tribúny."

Peter Gelle finišoval v semifinále K1 1000 piaty a v sobotu sa predstaví v B-finále. Singlkanoista Rastislav Kohút finišoval na poslednej ôsmej priečke, čo nestačilo ani na účasť v malom finále.

Finále na 500 m

Slovenský dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr a ženská kádvojka s posádkou Ivana Kmeťová, Martina Kohlová sa na ME v Račiciach prebojovali priamo do nedeľňajšieho finále na 500 m. Vlček s Tarrom skončili v úvodnej rozjazde druhí za ruským tandemom Kiril Lučkin, Oleg Žestkov, Kmeťová s Kohlovou finišovali tretie.

Vlček s Tarrom si napriek nevydarenému štartu napravili chuť po rozjazde na kilometri, kde sa im nepodarilo postúpiť priamo medzi elitnú deviatku. "Ďuro skôr potiahol loď a urobil prvé dva zábery. Našťastie sme však nechytili nejaký balans, že by som padol do druhej strany a rýchlo sme stratu dobehli. Teší ma, že sme napriek pokazenému štartu priamo vo finále," povedal po pretekoch Vlček.

Video:Slovenský kajakár Erik Vlček po rozjazde K2 na 1000 m na ME v Račiciach


Aj Kmeťová s Kohlovou boli v cieli spokojné. "Na to, že to bol náš prvý medzinárodný štart v tejto sezóne, to bolo celkom fajn. Cítili sme sa počas trate super, aj štart sme mali na naše pomery dobrý. Na posledných 150 metroch trochu viac odskočili srbská a poľská loď, no ide predsa len o medailistky z olympiády a MS. Hlavné je, že nemusíme ísť cez semifinále," povedala pre TASR Kmeťová.

Zadáčka Kohlová si pochvaľovala rýchly štart. "Išli sme úplne dobra naladené a to vždy prispeje k dobrému záveru. Bol to jeden z našich najlepších pretekárskych štartov. Zdalo sa nám, že sme až priveľmi rýchle, ale súperky nám v druhej polovici odskočili. Videli sme však, že sme tretie a nemuseli sme ísť do krvi. V nedeľu to budú úplne iné preteky. Dúfam, že zúročíme kvalitnú zimnú prípravu a dosiahneme dobrý výsledok."

Video:Kmeťová po postupe do finále K2 na 500 m na ME v Račiciach

Ká štvorka

Štvorkajak v zostave Denis Myšák, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin obsadil v rozjazde na 1000 m štvrtú priečku a o postup do bojov o medaily bude bojovať v semifinále. Myšák pred šampionátom nahradil na poste "háčika" striebornej lode z vlaňajších ME v Brandenburgu Mareka Krajčoviča, ktorý má problémy so zubom a musí užívať antibiotiká.

Na snímke uprostred slovenský štvorkajak v zložení zľava Denis Myšák, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin počas rozjazdy na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Slovenskí rýchlostní kanoisti Tibor Linka a Matej Rusnák sa na ME v Račiciach prebojovali do semifinále na 500 m. Linka, debutant na seniorskom vrcholnom podujatí, finišoval v rozjazde K1 druhý za favorizovaným Dánom Renem Poulsenom. Rusnák finišoval v rozjazde C1 šiesty.

Na snímke slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike, vľavo Tibor Linka (K1 na 500 m) a vpravo Miroslav Zaťko (K1 na 200 m) počas tréningu v dejisku majstrovstiev Európy v rýchlostnej kanoistike v českých Račiciach vo štvrtok 30. apríla 2015.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle v rozjazde K1 na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
.



Európsky šampionát v Račiciach

V českých Račiciach dnes predpoludním aj za účasti 16 slovenských reprezentantov odštartovali ME v rýchlostnej kanoistike. Najväčším želiezkom v ohni na úvodnom vrchole sezóny budú dvojnásobní majstri sveta v K2 Erik Vlček s Jurajom Tarrom, ktorí vlani na kontinentálnom šampionáte v nemeckom Brandenburgu vybojovali na kilometri bronz. Do boja o popredné umiestnenie bude chcieť zasiahnuť aj ženská kádvojka s posádkou Ivana Kmeťová, Martina Kohlová.

K4 bez Krajčoviča

Mladý slovenský štvorkajak prekvapil v Brandenburgu ziskom striebra, v Račíciach však pôjde bez svojho "háčika" Mareka Krajčoviča, ktorý má zapálený zub a musí užívať desaťdňové antibiotiká. Šancu tak dostane Denis Myšák. "Denisa poznáme, nie je to pre nás nový pretekár. Pevne verím, že úlohu háčika káštvorky zvládne. Keby sme mu neverili a neboli stotožnení s tým, že dokáže v novej pozícii uspieť, tak by sme ho do tej posádky nedávali. Dosiahol medailové výsledky medzi juniormi i v kategórii do 23 rokov. Je to pre neho taký plynulý prechod do seniorskej kategórie. Verím, že prítomnosť nového člena káštvorku nerozhodí v psychickej pohode. Vďaka tejto výmene budeme aspoň vedieť, či máme kvalitného náhradníka na určitý post alebo nie, takže ja to beriem veľmi pozitívne. Pokiaľ sa nestane nič nepredvídané, na podujatí Svetového pohára v Duisburgu by mal v K4 opäť sedieť Krajčovič," povedal pre TASR športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky (SZRK) Filip Petrla.


Dôverne známe Račice

Slováci Račice dôverne poznajú z tréningov i kvalifikačných pretekov. "Račický kanál je pre nás domovský stánok. Chodíme tam dlhé roky ešte od čias spoločného štátu. Usporiadavame tam kvalifikáče, keďže na Slovensku nemáme regulárnu dráhu. Otázne je, komu budú vyhovovať aktuálne poveternostné podmienky. Niekomu sedí vietor od chrbta, inému zasa vietor spredu. Môže sa stať, že bude fúkať zboku, čo mení situáciu, ale tí najodolnejší pretekári sa nenechajú ovplyvniť vetrom a väčšinou uspejú. Treba jednoznačne povedať, že v našom tíme hrajú v tomto smere prím naši najskúsenejší kajakári Vlček s Tarrom. Som presvedčený o tom, že im dráha bude sedieť, v Račiciach odjazdili množstvo kilometrov," dodal Petrla.

Príprava v Maďarsku

Vlček s Tarrom sa pripravovali na ME v maďarskom Szolnoku. V predolympijskej sezóne budú jazdiť na novej lodi od firmy Nelo. "Po zlatom double na MS v moskovskom Krylatskom sme dostali ponuku od výrobcu na nové lode K1 a K2, ktorú sme veľmi radi privítali. Možnosť vyskúšať niečo nové je vždy príjemná. Zatiaľ sme použili veci a nastavenia zo starej K2 a bolo to celkom fajn," povedal pre oficiálnu stránku SZRK canoe.sk na margo zmeny Vlček. Aj zadák Tarr si novú loď pochvaľuje. "Boli sme si ju vyskúšať pred pár dňami a na prvýkrát to bolo veľmi dobré. Chvalabohu sme sedeli rovno, čoho sme sa veľmi báli, že v tom bude problém. Dúfam, že nám to vydrží po celú sezónu. Nenajazdili sme toho veľa, ale mne sa zdalo, že sa kĺže lepšie ako starý model."

Pre väčšinu slovenských reprezentantov budú vrcholom sezóny augustové MS v Miláne, kde pôjde aj o miestenky na OH 2016 v Riu de Janeiro. "Sú určité disciplíny, ktoré nie sú olympijské a títo športovci sa budú chcieť ukázať v čo najlepšom svetle už v Račiciach. Pre všetkých je však dôležité dobre sa prezentovať na ME pred fanúšikmi, trénermi a médiami. Verím, že zabojujú o čo najlepší výsledok a vylovia z račického kanála nejaké medaily," zakončil Petrla.

Nad účasťou mladého slovenského štvorkajaka na tohtotýždňových ME v Račiciach visel otáznik. "Háčik" striebornej lode z Brandenburgu 2014 Marek Krajčovič totiž začal mať po kvalifikačných pretekoch v českom stredisku problémy so zubom. Tréner Felix Masár musel v spolupráci s vedením Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky urýchlene hľadať náhradu a voľba napokon padla na Denisa Myšáka, ktorý zažije premiéru na seniorskom vrcholnom podujatí.

Problémy so zubami

"Marek Krajčovič mal už dva roky problémy so zubami. Teraz sa to všetko zvrtlo, dva dni po kvalifikáči mu opuchla tvár. Bol na vyšetrení priamo v Račiciach a vedeli sme, že bude musieť užívať antibiotiká. Uvažovali sme, či štvorkajak pôjde domov alebo dáme šancu nejakému náhradníkovi, aby sme mohli štartovať na ME. Trochu sa to skomplikovalo tým, že Denis Myšák sa nezmestil do našej lode a tak sme museli priniesť širšiu. Ešte to nie je úplne ono, no chlapci sa postupne zjazďujú," povedal Masár po štvrtkovom vážení lode v priestoroch slovenského depa v Račiciach.



V hre o post háčika bol chvíľu aj zadák K4 Viktor Demín. "Bola aj taká možnosť, že dáme dopredu Viktora, ktorý bol v minulosti juniorským majstrom sveta v K2, no ani on nebol pred šampionátom celkom zdravotne v poriadku. To isté platí aj o Gáborovi Jakubíkovi. Nechceli sme, aby sa narušilo posedenie posádky a Myšák bol najrozumnejšou voľbou. Ťažko povedať, ako dopadnú chalani na európskom šampionáte, ktorý sa tento rok koná nezvyčajne skoro, keďže v júni sú v Baku na programe I. Európske hry. Rozhodujúce sú pre nás augustové MS v Miláne, kde pôjde aj o miestenky na OH 2016 v Riu de Janeiro," dodal pre TASR Masár.
.
slovenská nominácia na ME v Račiciach:

KAJAKÁRI: Miroslav ZAŤKO (K1 200 m), Martin JANKOVEC - Ľubomír BEŇO (obaja K2 200 m), Peter GELLE (K1 1000 m), Erik VLČEK - Juraj TARR (K2 500 m a 1000 m), Tibor LINKA (K1 500 m), Denis MYŠÁK - Matej MICHÁLEK - Gábor JAKUBÍK - Viktor DEMIN (všetci K4 1000 m).

KANOISTI: Ľubomír HAGARA (C1 200 m), Rastislav KOHÚT (C1 1000 m), Matej RUSNÁK (C1 500 ma 5 km)

KAJAKÁRKY: Ivana KMEŤOVÁ (K1 200 m, K2 200 m a 500 m), Martina KOHLOVÁ (K2 200 m a 500 m)
.


Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Juraj Tarr po rozjazde K2 na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Erik Vlček (vpravo) a Juraj Tarr (vľavo) po rozjazde K2 na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Erik Vlček po rozjazde K2 na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Erik Vlček (v popredí) a Juraj Tarr (v pozadí) v rozjazde K2 na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Erik Vlček (vľavo) a Juraj Tarr (vpravo) v rozjazde K2 na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle v rozjazde K1 na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke v popredí slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle v rozjazde K1 na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach. V pozadí Martin Brzezinski (Poľsko).
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike v C1 Rastislav Kohút v rozjazde na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke uprostred slovenský štvorkajak v zložení zľava Denis Myšák, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin počas rozjazdy na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike C1 Rastislav Kohút v semifinálovej jazde na 1000 m 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Matej Rusnák po rozjazde C1 na 500 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Tibor Linka v rozjazde K1 na 500 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke v popredí slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Tibor Linka v rozjazde K1 na 500 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach. V pozadí Ukrajinec Igor Trunov.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike v C1 Rastislav Kohút v rozjazde na 1000 m trati 1. mája 2015 na ME v českých Račiciach.
Foto: TASR/Pavel Neubauer